България
Тракия
Купаж
Червено
Нота Бене е стегнато, хармонично плодово-пикантно вино с плътно тяло и непрогледен мастилено-пурпурен цвят. Интензивен, изразителен нос с аромати на зрели череши и боровинки, пикантни подправки, натурален шоколад и приятно интегриран дъбово-ванилов тон. Финалът е пикантен, с продължителен и изразителен послевкус.
Сортов състав: Бленд от 75% Мерло от Каралиец, 15% Малбек от Дабовец и 10% Сира от Дабовец
Алкохолно съдържание: 14 об. %
Общи киселини: 6,6 г/л
Остатъчна захар: 3,21 г/л
pH: 3,25
Всички винени сортове, които се отглеждат в Мидалидаре, са внимателно подбрани с оглед собствените им характеристики и тероарните особености на Могилово. Но има три червени сорта, които изпъкват в развитието си и вдъхновяват създаването на Nota Bene. Уникален троен купаж от Мерло, Малбек и Сира, в различно съотношение за всяка реколта, Nota Bene „обръща внимание“ на най-доброто от Мидалидаре, събрано в бутилка червено вино.
Наименование и произход: червено вино, бленд от Мерло, Малбек и Сира „Нота Бене“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре, лозови масиви Каралиец и Дабовец (сертифициран за Био производство).
Тероар: Лозите са засадени на южните склонове в източната част на лозов масив Каралиец (Мерло) и в източната част на лозов масив Дабовец (Малбек и Сира). Насажденията са на средна надморска височина 300-390 метра при 6%-10% наклон. Почвите са алувиални, средно до ниско песъчливи, с високо съдържание на глина на Каралиец и глинести с високо съдържание на железни оксиди на Дабовец. Уникалният микроклимат в района на с. Могилово се характеризира с големи температурни амплитуди, мека зима, топло лято и оптимално съотношение между слънцегреене и валежи.
Лозарство: Растенията са от френски произход, със средна възраст 15 години. Редовете са в посока Изток-Запад, с южно изложение. Формировката е двоен Гюйо (vertical shoot positioning). Регулирането на производството е двукратно: зелена резитба при височина на издънките е 15-20 см и втора регулация, когато гроздовете започват да променят цвета си, в началото на периода на зреенето.
Беритба: Гроздето за Нота Бене се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Беритбата се провежда в края на месец септември (Мерло), в средата на месец октомври (Сира) и в края на месец октомври (Малбек). Набраното грозде незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.
Записки по винопроизводството: Сортовете се винифицират поотделно и съотношението им в бленда варира в зависимост от реколтата. Охладеното грозде се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се настойване при контролирана температура за 10-20 дни с цел максимално извличане на багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Малка част от бленда ферментира в 400-литрови френски дъбови бъчви, останалата част – в неръждаеми съдове. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура, която продължава 15-25 дни като при необходимост се извършва обливане на шапката. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване, след което се прехвърля в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролиран температурен режим. Виното престоява около 10-12 месеца в бъчвите, следва груба филтрация и купажиране. Нота Бене се бутилира необработено, поради което е възможно образуване на благородна утайка.
Дегустационни бележки
Непрогледен мастилено-пурпурен цвят. Интензивен, изразителен нос с аромати на зрели череши и боровинки, пикантни подправки, натурален шоколад и приятно интегриран дъбово-ванилов тон. Нота Бене е стегнато, хармонично плодово-пикантно вино с плътно тяло, зрели и сочни танини и отлично балансирани киселини. Финалът е пикантен, с продължителен и изразителен послевкус.
Предложения за сервиране: Нота Бене е отлично в компанията на пилешко, свинско или агнешко с барбекю сос или в азиатски стил, леко пикантни меса и месни пасти, както и зрели сирена. Препоръчва се поднасяне в чаша тип Каберне/Мерло или Бордо (високо столче, широк балон, широк отвор) или стандартна чаша за червено вино. Препоръчителната температура на сервиране е 16-18°C.
Съхранение и зрялост: На тъмно и сухо място при температура 12-15°С. Готово за консумация, но може да отлежава в бутилка 3-5 години.
101198
Тихо
2022
0.75 л
Мидалидаре Естейт