Франция
Бургундия
Гаме
Червено
Вината показват много финес и елегантност, кадифени, меки танини. Цветът впечатлява със своя блясък и красив рубиненочервен цвят. С прекрасни аромати, които изразяват красиви нотки на свежи червени горски плодове, малина, вишна и ягоди.
Божоле Нуво
Името:
Столицата на Божоле до 1514 е Божьо. Същата година Ан дьо Франс решава да направи столица на Божоле, Вилфранш-сюр-Сон, заради по-лесния достъп до основни пътнически артерии и до плавателен канал, река Сона.
Етимологично Beaujeu идва от Bellojovium – bellum, идва от "война", а jovium е падежна форма на Юпитер – Към Юпитер, с война! Т.е. Божолето ни подканва към войнствени действия. За разлика от представите за азиатски Клеопатри потопени голи във винения нектар.
Специфична идентичност за вината в региона се развива от 14 век, когато Филип льо Харди, тогава херцог на Бургундия, забранява гроздето Гаме в северната част на Бургундия. Гамето намира убежище в Божоле, регион, чиито почви са много по-благоприятни за отглеждането на този сорт грозде от тези на Кот д'Ор.
Околностите на град Лион (голям търговски и гастрономичен център) винаги са били важен пазар за вината на Божоле, но до 50-те години на миналия век те са били малко известни извън региона. Традицията да се пият млади вина в разцвета им е увековечена за вината Божоле, поради техния вкусен плодов характер.
Кога се появвява Божоле Нуво?
Историята на Beaujolais Nouveau започва на 11 март 1951 г. с развитието на разпоредбите за продажба на вино през тази година. Действително постановлението, публикувано в официалния вестник през същия ден, уточнява, че „производителите имат право да комерсиализират вината от реколтата 1951 г., едва от 15 декември 1951". Измежду винопроизводителите на Божоле се заформят бунт срещу това постановление, като настояват за възможности за продажба на продукцията си по-рано. Така през 1951 г. Съюзът на виното в Божоле входира искане вината „en primeur“ – някои млади вина, да могат да бъдат продавани преди датата 15 декември. Заявлението е прието на 13 ноември 1951 г., с публикуването на административна бележка, уточняваща условията, „при които някои апелации могат да бъдат пуснати на пазара сега, без да се чака общото освобождаване от 15 декември“.
По този начин „Божоле Нуво“ се ражда.
До 1985 г. Божоле Нуво „пристига“ в ресторантите и търговската мрежа на различи дати около 13 ноември. Именно през тази година е узаконено, че появата на Младото вино от Божоле да бъде на третия четвъртък на месец ноември.
Бащите на Божоле Нуво
През 20-ти век много са хората, отдадени на „каузата“ Божоле като Луи Брешар, ангажиран лозар и депутат. Луи Брешар, понякога наричан „Папа Брешар“, роден на 21 март 1904 г. в Шамеле и починал на 18 септември 2000 г. в Шамеле, е френски политик. Той е депутат от 10-ти избирателен район на Рона между 1958 и 1962 г. под етикета на независимите и селяните на социалното действие.
Според Марсел Лапланш е трудно да се припише на един човек успехът на Божоле Нуво в целия свят, и то от края на 60-те години на ХХ в. Луи Брешар така или иначе има голям принос за него. Той помoгна Божоле да се превърне в качествено вино, достъпно за всички.
Леон Фойар, търговец на вино и основател на Compagnons du Beaujolais или Жерар Канар, бивш директор на Interprofessionnelle Union des Vins du Beaujolais, Но безспорният „папа“ на тази „високо-вакханална“ история е безспорно Жорж Дюбьоф.
Жул Шове
Жул Шове е бил търговец и производител на вино, базиран в La Chapelle-de-Guinchay. Освен качествата си на лозар и дегустатор, той притежавал уменията на химик. Той работи по-специално върху селектирането на дрожди, малолактичната ферментация и въглеродна мацерация. Педагог, духовен и светски човек, воден от голямата сила на своите убеждения, днес той се смята за баща на движението за „естествено вино“. Оставя уникален научен труд за химията на виното и дегустирането.
Жорж Дюбьоф и глобалното Божоле
Понякога наричан „папата“ или „краля“ на Божоле. Жорж Дюбьоф, наследник на стара линия винопроизводители, се установява в Романеш-Торен през 1964 г., за да основе своята търговия с вина от Божоле и Маконе. Прекрасен дегустатор, той имал желание да разкрие таланта на лозарите и да наложи страхотните тероари на тези райони. Като неуморим посланик на региона, той пътува по света, за да популяризира вината си заедно с известни готвачи, включително Пол Бокюз, Пиер Троагрос и Ги Савоа. Той допринся много за репутацията на Beaujolais Nouveau с организирането на големи международни събития. Пионер в комуникацията, през 1993 г. той основа Hameau Duboeuf, истински музей, посветен на лозята и виното.
Какво Наименование за Произход е Beaujolais Nouveau ?
Божоле се произвежда в рамките на наименованията за произход Божоле и селата на Божоле.
Откъде идва Божоле Нуво?
Beaujolais Nouveau е ново вино, произведено от лозята на Божоле, в наименованията за контролиран произход Beaujolais и Beaujolais Villages (Божоле и Божоле Вилаж). На север от Лион и южно от Макон. На тази карта може да се види, че Божоле е най-голямата апелация, а Божоле Вилаж, доста по малка и ограничена.
Тероар
Разположено в департамента Рона, лозята обхващат площ от приблизително 22 000 хектара. Простират се от друг регион на Бургундия, Льо Маконе, на юг продължават до град Лион. Хълмовете го предпазват от западните ветрове, докато Сона, на изток, му е осигурявала достъпни пазари през вековете. Северната част на Божоле, около десетте села (или така наречените „Крю на Божоле“, които имат правото да поставят само името си върху етикета на вината, произведени в там), е изцяло регион несечен от хълмове. Горещите лета и прохладните зими създават умерен климат с континентални влияния. Тази южна част на Бургундия се радва на малко по-високи температури от Кот д'Ор например. Планините Божоле защитават района от западния вятър, който често носи дъжд. Гръмотевичните бури в края на лятото обаче са честа опасност за реколтата. През зимата снегът е често срещан, тъй като районът е близо до Централния масив. Така наречениет „Села“ (Villages) и tehnite склонове осигуряват мезоклимат, благоприятен за ранно узряване на гроздето в сравнение с Южната част и за това и качеството на гроздето е по-високо. Най-интересните почви за сорта грозде „Гаме“ се намират в северната част на региона, който се отличава със специфично наименование: Beaujolais Villages. Десетте, вече споменати, села са в този район. Склоновете имат сложна геология, но гранитът и шистите са много присъстващи, с „джобове“ от варовик. На юг, в по-малко „грапавата“ апелация на Божоле, почвите са по-богати и глинести и бедни на варовик.
Сортовете грозде
В Божоле има само два сорта грозде. Червените вина, които съставляват 95% от продукцията, се произвеждат от сорта грозде Гаме. Белите вина, Божоле блан или Божоле Блан Вилаж, използват Шардоне.
Как се произвежда?
Задължително се произвежда от Gamay Noir (100%) чрез въглекисела мацерация или метод Божоле. Ръчно набраното грозде не се пресова, а целите зърна се поставят в съда за ферментиране и съдът се затваря. От тежестта долните слоеве се смачкват и разпукват и започва ферментацията. Отделеният при фементацията газ (CO2) обгръща и горните слоеве, започва ферментация и при тях.
Крайната цел на процеса е да се роди вино с много силен плодов аромат, обикновено на зряла круша и банан, и искрящ цвят. Това вино, което макар и червено на цвят, носи свежестта и плодовитостта на белите вина. Това е вино, за което не се задават въпроси, то може и да има възможност да стане голямо вино, но никога няма да успее. Това е вино, доказателство, че щастието може да е много просто!
С каква храна да съчетаем Beaujolais Nouveau?
С добре подготвено плато от Лионски Колбаси. Но от друга страна възможностите са много – универсално вино, което можете да опитате с меки сирена, барбекю, пица, паста и т.н.
Температура на сервиране и съхранение?
Най-добре да сервираме при температура 13-14°C – свежo, но не леденo. Божоле Нуво не е вино, което можете да съхрнявате дълго. Трябва да се пие от 3 до 6 месеца след датата на комерсиализирането, за да се насладите на удоволствието на приятноите аромати и свежия, приятен вкус на вино, излязло току-що от избата.
Коментарите на Ален Серво*, главен технолог на Албер Бишо за реколта 2022 на Божоле Вилаж Нуво:
"Лятото на 2022 година в Божоле беше изключително горещо и сухо. Горещините, които позволиха на лозите да дадат изключително концентриран плод, продължиха и по времето на гроздобера. Това пък от своя страна допринесе за една „санитарно чиста“ реколта с много здрав плод и при сортирането, бракът беше минимален."
При винификацията нашата основна задача се състоeше в това да запaзим великолепния ароматен характер на реколтата. Получи се страхотен екстракт от чудесно „изпечените“ от силното слънце зрънца.
Накрая можем да обобщим за Божоле Вилаж Нуво, реколта 2022, че вината показват много финес и елегантност, кадифени, меки танини. Цветът впечатлява със своя блясък и красив рубиненочервен цвят. С прекрасни аромати, които изразяват красиви нотки на свежи червени горски плодове, малина, вишна и ягоди.
Реколта 2022 носи неподражаемия дух на Божоле Нуво – пъврото вино за годината – изкушаващо, пивко, ароматно, вино което се споделя със семейството, близките, приятелите и заедно с плато хубави сирена и вкусни мезета, носи щастие и радост!"
* Ален Серво е избиран за три пъти като най-добър уайнмейкър в света от International Wine Challenge.
102582
Тихо
2024
0.75 л
Божоле
Албер Бишо