Франция
Бургундия
Шардоне
Бяло
Богат и сложен ароматен профил: акация, лайка, мед, лешниково масло, дъх на кремав хляб, жълт плод. Вкусът е плътен, кремообразен, със свежест, ярки цитрусови и ябълкови плодове и минерален завършек – типичен за Meursault.
Joseph Drouhin Meursault 2020 е елегантно бяло вино от региона на Бургундия, Франция, произведено от 100% Шардоне. То е част от престижните етикети на Maison Joseph Drouhin, основана през 1880 г. в Бон и ръководена днес от четвъртото поколение на семейството.
Дегустационни характеристики
Цвят: Красив златист оттенък.
Аромат: Комплексен букет с нотки на мед, липов цвят, лешниково масло, лайка и глог.
Вкус: Балансиран и елегантен, с нотки на бяла праскова, ананас и цитрусови плодове, допълнени от свежа киселинност и деликатна минералност.
Оценки от винени критици
- James Suckling: 93 точки – описва виното като класически структурирано с отличен баланс между плод и минералност.
- Jasper Morris (Inside Burgundy): 90–92 точки – подчертава щедрия плодов характер и добре балансираното влияние от дъба.
- Burghound: 91 точки – отбелязва аромати на лешник и цитрусови плодове с дълъг, сух финал.
- Tastingbook: 94 точки – поставя виното сред най-добрите от реколта 2020.
Съчетание с храна
Joseph Drouhin Meursault 2020 се съчетава отлично с:
- Морски дарове и риба (особено сьомга и риба тон)
- Паста с кремообразни сосове
- Меки и нежни сирена
- Птиче месо и деликатеси.
Потенциал за отлежаване
Виното има потенциал за отлежаване до 2035 г., като с времето развива допълнителна комплексност и дълбочина.
Тероар
Произхожда от селцето Meursault, разположено на 8 км южно от град Бон (Beaune), в прочутия район Côte des Blancs – източната “бяла” част на Côte de Beaune.
Почвите са типично кредови, варовикови и с глинеста наситеност, в различна дълбочина: по-дълбоки около селото, по-леки в средната част и почти бели и каменисти в горния склон.
Joseph Drouhin прилага органични практики от 80-те години, а от 90-те включва и биодинамични методи, със строго залагане на ниски добиви – за да се открои специфичният тероар.
Реколта 2020
2020 беше много добра реколта – с щедра продукция, но и висока, "чиста" киселинност, по-добра от тази през 1999 г., което придава изключително свеж характер на вината.
Гроздето се бере на ръка, в малки кутии, последвано от стриктен подбор при нужда.
Винарство
- Пресоване – бавно, с пневматична преса, като отделят "free-run" и "last press", при което вторият се отделя внимателно.
- Седиментация – кратка почивка за утаяване преди ферментация, осигуряваща чиста мъст.
- Ферментации (винена и малолактична) – и двете във френски дъбови бъчви, с около 20% нови, от френски гори.
- Отлежаване – между 14–16 месеца (някои премиум парцели – до 18 м.), също в бъчви с нов дъб 20–25% .
Целият процес се следи чрез технически измервания и дегустация, за да се запази тероарната чистота на реколтата.
100716
Тихо
2022
0.75 л
Кот дьо Бон
Мьорсо
Жозеф Дроен
-
-22%
Доннафугата Dolce & Gabbana Танкреди, 0.75 л2021
Специална цена 94,99 лв. | 48,57 € Обикновена цена 122,99 лв. | 62,88 €



