Шато Фижак Сен Емилион Гран Крю, 0.75 л

Chateau Figeac Saint Emilion Grand Cru, 0.75L
2018
В наличност
999,00 лв.
Добави в любими

Франция

Бордо

Купаж

Червено

Цвят с дълбоки малинови нюанси, перфектно обгърнато от сочни, сатенени танини. Ароматите му отразяват лекотата на почвата, изразена в изключително фин, ефирен букет, в който нотките на божур, наситен плод и графит демонстрират ярка жизненост. Много чисти минерални нотки на финала.

Към пълното описание
  • 100 Wine Enthusiast
  • 97 Robert Parker – The wine advocate
  • 96 Wine Spectator
  • 97 The wine independent

"Мастилено тъмно на цвят, виното предлага нов аромат, включващ индийско орехче, подправки, еспресо, къпини, черни череши и нотки от кутия за пури. Опулентен, кадифен, богат и дълбок, плодът идва на пластове, покривайки небцето Ви. Солеността във финала се откроява в дългата поредица от заключителни бележки. При 2018 г. Ви е необходимо търпение, затова изчакайте поне още 5-6 години и се наслаждавайте на виното през следващите 30 или повече години след това! Във виното са смесени 37% Мерло, 33% Каберне Совиньон и 30% Каберне Фран. Пийте от 2028 до 2060 г." - 98/100, Jeff Leve, The Wine Cellar Insider

  • Купаж: 37% Мерло, 33% Каберне Совиньон, 30% Каберне Фран
  • Консултант: винар Мишел Ролан
  • Собственост: Семейство Manoncourt
  • Общ производствен обем за 2018: 120000 бутилки

Бележки за реколтата от производителя

Гроздето се бере на ръка, традиционно и вътрешнопарцелно винифициране с използване на гравитационен процес, устойчиво лозарство.

Отлежаване 100% в нови дъбови бъчви, 15 до 18 месеца.

Дегустационни бележки на производителя

Величието на тази реколта се въплъщава в невероятната хармония между кръглото и обгръщащо Мерло, свежото и елегантно Каберне Фран и нежното Каберне Совиньон с дантелена текстура. CHATEAU-FIGEAC 2018 предоставя тук перфектния акорд от своите прочути три сорта грозде.

Гениалността на Château-Figeac

Château-Figeac дължи отличителния си характер на уникалната комбинация от чакълести скали и глинеста почва, няколко микроклимата и бленда от Каберне Совиньон, Каберне Фран и Мерло, засадени в лозето. Този необичаен купаж, в който преобладават две трети от Каберне, придава на виното едновременно структура и изтънченост, свежест и гладкост. От първите години на настоящия век виното е станало по-достъпно в младостта си, предлагайки по-ласкаво усещане в устата, без да губи несравнимата си изправеност през годините.

Château-Figeac се сблъсква с вечността

Château-Figeac винаги е било признавано за едно от най-добрите вина от Бордо с най-добър потенциал за отлежаване, което с годините придобива изключително ароматен и сочен комплекс. То може да се ползва както в младостта си, така и след няколко десетилетия.

Първо трябва да се оцени цветът с дълбоки малинови нюанси, които напомнят на тирийски пурпур. На нос диво привлекателните нотки на Мерло от младостта отстъпват място на поразителна дълбочина, която е балсам за душата на всички любители на Каберне.

Ароматите му отразяват лекотата на почвата, изразена в изключително фин, ефирен букет, в който нотките на божур, наситен плод и графит демонстрират ярка жизненост. Двете трети Каберне в купажа буквално извайват тялото, като засилват сцеплението от средата на небцето и разгръщат дълъг, стегнат и жизнен гръбнак с много чисти минерални нотки на финала. Цялото е перфектно обгърнато от сочни, сатенени танини в стила на най-високата висша мода.

С времето виното развива аромати на тютюневи листа с нотки на черен трюфел, като запазва несравнима свежест на плодовете. Поглед към съвършенството...

Способността му да отлежава в продължение на десетилетия е съвсем изключителна, като с годините разкрива неповторим и сложен букет.

icon-end

Château Figeac е високо оценено и добре познато винарско имение в апелацията Сен Емилион на Бордо, на така наречения десен бряг на река Дордон в североизточната част на региона. Едноименното вино – флагман на Figeac (или "grand vin", както често го наричат) е известно с богатия си нос, копринената си текстура и елегантност, както и с потенциала си за отлежаване в по-добри реколти.

 

Технически данни

200324

Тихо

2018

0.75 л

Либурне

Сен Емилион Гран Крю

Шато Фижак

Обратно към продукта
Оставете вашето мнение
Оценявате:Шато Фижак Сен Емилион Гран Крю, 0.75 л
Вашата оценка
Обратно към продукта
Обратно към продукта
Подобни продукти
Шато Фижак Сен Емилион Гран Крю, 0.75 л
Шато Фижак Сен Емилион Гран Крю, 0.75 л