Шато Фижак
Château Figeac е високо оценено и добре познато винарско имение в апелацията Сен Емилион на Бордо, на така наречения десен бряг на река Дордон в североизточната част на региона. Едноименното вино – флагман на Figeac (или "grand vin", както често го наричат) е известно с богатия си нос, копринената си текстура и елегантност, както и с потенциала си за отлежаване в по-добри реколти.
Figeac е оценено като Premier Grand Cru Classé (B) в класификацията на Сен Емилион от 1955 г. - статут, който запазва при всяко следващо повторение на класификацията до 2022 г., когато е повишено в Premier Grand Cru Classé (A). Широко разпространено е мнението, че виното се е подобрило значително след Втората световна война под собствеността на Тиери Манонкур, превръщайки се в едно от най-търсените червени вина от десния бряг на Бордо.
ИСТОРИЯ на Figeac
На това място е имало имение още от римско време, въпреки че лозарството се разраства значително едва след Средновековието. През XVIII в. лозята са много по-големи, докато през XIX в. части от тях са продадени, включително тези, които разширяват Cheval Blanc през 1832 г.
Многобройни имоти свидетелстват за това разпръскване, като редица съседни замъци, включително Yon Figeac и La Tour du Pin Figeac, съдържат добавка "Figeac" към заглавията си.
Лозе и сортове
Въпреки всичко това настоящото лозе на Château Figeac е сред най-големите в Сен Емилион – 40 хектара (99 акра), а имението обхваща общо 54 хектара (133 акра). В него има три изкопа на чакъл, което обяснява необичайно високия процент на Каберне Совиньон и Каберне Фран в типичната бутилка Figeac.
Всеки от тях съставлява около 35% от купажа. Останалите 30% се падат на Мерло, което обикновено доминира в този регион.
Второ вино
През 1945 г. Château Figeac е едно от първите имения в Бордо, които въвеждат второ вино – La Grange Neuve de Figeac, наречено на името на конкретен парцел в имението. От 2012 г. насам обаче второто вино е Petit-Figeac, произведено от различни селекции лозя в цялото имение.
Производство на вино
Гроздето се винифицира в различни малки съдове – конични дървени каци с отворен капак или резервоари от неръждаема стомана. Всеки от тях съответства на конкретните лозови парчета в лозето.
Grand vin отлежава в 100 процента нови дъбови бъчви, докато Petit-Figeac обикновено отлежава от 15 до 18 месеца в дъбови бъчви, 20 процента от които са нови. Годишно се произвеждат около 100 000 бутилки от grand vin и около 40 000 бутилки от Petit Figeac.
Управлението на имението се контролира от дъщерите на Тиери Манонкур – Бландин дьо Бриер Манонкур и Хортензия Идоан Манонкур, както и от дългогодишния технически директор Фредерик Файе.
За производителя
Съоръжение, посветено на високи постижения
През 2021 г. Château-Figeac открива нова полуподземна винарна с площ 5000 m², оборудвана с поръчкови съдове от неръждаема стомана и дърво. Връх на елегантността, бижу на иновациите и прецизността, проектирано да отговаря на стандартите за високо качество на околната среда, то предлага на посетителите и две светли и просторни дегустационни зали.
Декада
През десетте години от 2010 г. до 2020 г. екипът на Château-Figeac увеличи усилията си за създаване на постоянно прецизни вина, чиято чистота отразява отличителния характер на тероара.
Всеки парцел и всеки сорт грозде, след като се проявят напълно, внасят нов елемент в богатото платно, създавано всяка година при купажирането, давайки началото на забележителна поредица от великолепни вина.
Свежестта е отличителна черта на нашите реколти от 2015, 2018 и 2020 г., въпреки много горещото и слънчево време. Така наречените класически реколти са интерпретирани с голям финес и минерална нотка във вината от 2010, 2016 и 2019 г.
Изключителният дар на тероара Château-Figeac излиза на преден план в реколтите 2011, 2012, 2013, 2014 и 2017 г., когато времето не беше толкова благоприятно. От тях се получават изключително успешни вина, високо оценени от верните ценители.
Вината на Château-Figeac търкат рамене с вечността, когато ни очароват в младостта си, а след това, верни спътници на годините, продължават да зреят и да се развиват, развивайки безкрайно разнообразие от букети и предлагайки нови усещания. Десетилетието обещава реколти, които ще се запазят за години, за много дълги години...