Франция
Бордо
Купаж
Червено
Юбилейна 70-та реколта
"Елегантно, изискано, флорално и свежо, пълноценно, жизнено, меко и копринено, дайте на това красиво вино още няколко години отлежаване и му се наслаждавайте с лекота през следващите две или повече десетилетия."
Third Growth. Troisieme Grand Cru Classe през 1855 г.
Дегустационна бележка на критиците:
"Елегантно, изискано, флорално и свежо, виното е изпълнено до краен предел с перфектно узрели, буйни, живи, земни, черни сливи, череши, къпини, обвивка от пура и цветя. Пълноценно, жизнено, меко и копринено, дайте на това красиво вино още няколко години отлежаване и му се наслаждавайте с лекота през следващите две или повече десетилетия. Пийте от 2025 до 2055 г." - 96/100, Джеф Леве, The Wine Cellar Insider
Юбилейна 70-та реколта
Характеристики
- Сортов състав: Каберне Совиньон 65%, Мерло 35%
- Yeld: (hl/Ha) 40
- Нови бъчви: 50%
- Алкохол: 13,82%
- Киселинност: 3.05 г/л
Възхитителна пролет и изключителен цъфтеж. Благодарение на меката пролет, последвана от невероятно топъл и слънчев юни, цъфтежът през последната седмица на май протече бързо и много равномерно.
Великолепно лято, горещо и сухо. Горещият и сух месец юли потвърди потенциала на реколтата. Въпреки някои температурни пикове, това не доведе до стрес за лозите поради липса на вода. Обилните дъждове през зимата са осигурили достатъчно резервна вода, за да може лозето да издържи на горещините. През август условията бяха напълно нормални.
Времето през септември беше особено благоприятно за Мерло и Каберне Совиньон в критичния момент на зреене. Химическият анализ на 7 септември показа, че Мерло е на точно същото ниво като през 2009 г., а Каберне Совиньон надмина всички очаквания. Плодовете узряха постепенно по най-оптималния начин, за да се получи комплексност и да се запази свежестта.
Безпроблемна реколта
- Мерло: 21-29 септември
- Каберне Совиньон : 30 септември - 6 октомври
Реколтата се проведе под блестящо слънце и беше спокойна и без стрес. Плодовете бяха зрели и сочни, с плътни ципи, щедро наляти с плодов сок. Танините са копринени и изтънчени.
Винификация "Haute Couture"
Ферментацията протече по традиционния начин с много внимателно претакане, за да се запази структурата и свежестта на гроздето. Три седмици мацерация бяха последвани от ябълчно-млечна ферментация, допълнително адаптирана за всеки сорт грозде. В средата на ноември бяхме готови да напълним бъчвите.
Купажиране
До началото на февруари окончателните купажи на Chateau d'Issan и Blason d'Issan бяха определени след много седмици на щателни дегустации с нашия екип.
Реколтата от 2015 г. не прилича на никоя друга, но е вярна и прекрасна интерпретация на автентичния тероар на Марго. Като цяло тази 2015 г. беше идеалната реколта за отбелязване на 70-годишния юбилей на Chateau d'Issan.
200325
Тихо
2015
0.75 л
Медок
Марго
Шато д`Исан