България
Тракия
Мавруд
Вино
Червено
Ако цените забележителните български вина от регионални сортове, не пропускайте да опитате това забележително вино! Ще го намерите само в CASAVINO!
Подходящи храни:

Винарна Румелия от Панагюрище е известна с хубавите си лозя от сорта Мавруд. Засадени в село Смилец през 2005-2006 година, сега те дават много добро, качество грозде.
Мавруд Резерва, от лозята на Румелия, е едно от най-добрите вина, които могат да се намерят в България. Реколта 2016 е най-добрата в последните години, от нея са останали по-малко от 200 бутилки, предлагани в специална дървена кутия.
CASAVINO препоръчва Румелия Мавруд Резерва 2016 на всички, които обичат този български сорт, специално за Димитровден защото:
– главният технолог на избата се казва Димитър Докузанов!
– защото Маврудът, за да узрее добре, се бере най-рано на Димитровден!
Тази година гроздоберът е доста късен, Мавруд 2021 със сигурност ще бъде ноемврийски, а дори малки парцели може да останат за декември!
Един от най-ярките символи на град Панагюрище е световноизвестното Панагюрско златно съкровище, затова и етикетът на Мавруд Резерва символизира Златното Съкровище, но и Златната Земя, която дава Златният Мавруд Резерва!
Румелия Мавруд резерва 2016
- Лозов масив: Собствени лозя, разположени в Тракийската низина. Лозовият масив е 109 дка със сорта Мавруд – с 3200 лози в дка, отглеждат се с формировка – двоен Гийо и е приложена зелена резитба, с цел намаляване на добива до желания: 7.5 t/ha.
- Добив: 2.34 кг от лоза.
- Дата на грозбер: 21 Октомври 2016. Гроздето се бере на ръка в 15 кг корита, след което се сортира ръчно на две ленти (една за цели чепки, и една за зърната).
- Sugar Units: 246 - 252g/l
Acids: 5.4 – 6.2 g/l - Винификация: Ронкане и мачкане. Охлажданата каша ферментира в 25-тонни ферментатори. След 96 часа студена мацерация се засява с чиста култура винени дрожди. Екстрахира се чрез обливане и делистаж по време на ферментацията. Максимална температура на ферментация 26* Общо задържане с ципата – 15-20 дни. Малолактичната ферментация се провежда чрез засяване с бактерии.
- Отлежаване: 100% нови френски бъчви за 18 месеца.
- Съдържание на алкохол: 14,8 vol%
- Съдържание на захари(g/l): 2,2
- Съдържание на титруеми киселини (g/l): 4,39
Дегустационни бележки
Румелия Мавруд 2016 е с наситен рубинен цвят, и специфичен много приятен аромат, в който се долавя къпина и зряла черница. Виното отлично се повлиява от контакта с дъбовата дървесина, като е развило мощен, комплексен аромат, плътен и хармоничен вкус на червени дребни плодове, в комбинация с различни подправки като черен пипер и кардамон, които го правят емблематичен за избата. В това вино се долавят тонове на червен костилков плод, малина, къпина, акценти на сушена слива и шоколад. Стегнато, елегантно тяло със стабилна танинова структура, зрял черен плод, дори подправки и смолисти нюанси и преобладаващи аромати от дъба до края на вкуса. Дълъг, пикантно сух финал. Виното е с потенциал за дълго отлежаване в бутилката. Дата на бутилиране: 08.03.2019 г.
- Енолог : Димитър Докузанов
101415
Тихо
2016
0.75 л
Румелия