Италия
Просеко
Пино ноар
Просеко
Розе
Деликатен розов цвят, напомнящ цвят на праскова, фини перли. Много деликатни и свежи аромати на свежи плодове – касис и малина. На небце всяка глътка е изпълнена с много приятната свежест, вкус и структура, характерна за Пино ноар. Финалът е дълъг, комплексен и хармоничен.
Произход
- Държава Италия
- Винен регион Венето, Тревизо
- Винарна Руджери
Технически данни
- Сортов състав Глера (макс. 85%), Пино Ноар (макс. 15%)
- Вид Пенливо вино – розе, Брут Милесимато
- Алкохолно съдържание 11,5%
- Налягане в бутилката: 5,5 атм.
- Остатъчна захар: 9 г/л.
Винификация
Първата ферментация на Глерата протича без контакт с ципите при контролирана температура от 18°C. Пино ноарът ферментира при 25°C в контакт с ципите за около 4-5 дни. Следва бавна втора ферментация в големи херметизирани съдове при 14-15°C, последвана от контакт с фините утайки за минимум 2 месеца.
Отлежаване
В големи херметизирани съдове и след това в бутилка за кратък период от време.
Описание
Това е първото розе с надпис “Prosecco” на етикета. Благодарение на съвместните усилия на няколко производители, включително на екипа на Ruggeri, законодателството на региона най-накрая бе променено, за да разреши производството на розета.
*Това е Millesimato Prosecco, което означава, че виното е произведено с минимум 85% грозде от реколтата, посочена на задния етикет.
Дегустационни бележки
Деликатен розов цвят, напомнящ цвят на праскова, фини перли. На нос: типичните ароматни нотки на сорта Глера са обогатени с много деликатни и свежи аромати на свежи плодове – касис и малина. Букетът от бели цветя и горски плодове накрая завършва с много приятна нотка на свежи листа от розмарин. На небце всяка глътка е изпълнена с много приятната свежест, вкус и структура, характерна за Пино ноар. Финалът е дълъг, комплексен и хармоничен.
Съчетание с храна
Отлично като аперитив с хапки или с леки тестени изделия с песто или сосове на основата на гъби. Опитайте с карпачо от цвекло или лека салата от чери домати, пресни билки и авокадо. Вкусен с десерт като пресни ягоди.
Температура на сервиране: 5-7°C. Отворете непосредствено преди сервиране.
101356
Пенливо
2023
0.75 л
Руджери
Просеко