Пастис Рикар 45% алк., 0.7 л

Pastis Ricard 45% vol, 0.7L
В наличност
23,99 лв.
Добави в любими

Франция

Друго

Пастис – напитка на анасонова основа, който можем спокойно да наречем "номер едно в света". Създадена е от Пол Рикар през 1932 г. и все още се приготвя по оригиналната му рецепта. Основната съставка е звезден анасон, сладко коренче от Сирия и ароматни билки от областта Прованс, Франция допълват рецептата.

Към пълното описание

Ricard е пастис – напитка на анасонова основа, който можем спокойно да наречем "номер едно в света". Продава се в над 150 страни. Създадена е от Пол Рикар през 1932 г. и все още се приготвя по оригиналната му рецепта.

Основната съставка е звезден анасон, една рядка подправка, която вирее близо до южната граница на Китай. Сладко коренче от Сирия и ароматни билки от областта Прованс, Франция допълват рецептата.

Традиционно се сервира една част (20 мл) от напитката, смесена с пет части вода (100 мл), което представлява т. нар. "френско мляко" с ниско съдържание на алкохол от 7.5% в една чаша.

От производствена гледна точка, анасоновите напитки са два вида:

  • Двойно дестилирани напитки, в които при втората дестилация се добавят семена на анасон (направени предимно от грозде или други плодове). Представители на тази група са арабския арак, турската раки, не толкова популярното извън Гърция ципуро и българската анасонлийка.
  • Другата група напитки са еднократно дестилирани като към чистия алкохол (с различен растителен произход) се добавя анетол, основното масло на анасона. Характерно е, че при тяхното производство отсъства процеса ферментация. В тази група са средиземноморските анасонови напитки (пастис, самбука), в които влиза и гръцкото узо.

По отношение на анасоновия вкус и аромат, основната разлика между двете групи напитки е, че в първата освен анетола, в напитката присъстват и останалите масла и аромати, които се съдържат в семената на анасона.

Семейството на западните анасонови напитки е изключително разнообразно:

  • абсент, от района на френско-швейцарската граница
  • анис и ойен, популярни в Испания
  • пастис, популярен във Франция
  • самбука и анесон, популярни в Италия
  • анисет, практически в цяла Европа.

Всички те, с изключение на абсента, са ликьори (т.е. имат добавена захар) и се консумират силно разредени и без храна като аперитив или диджестив.

icon-end

Технически данни

300183

Анасонови

0.7 л

Рикар

Обратно към продукта
Оставете вашето мнение
Оценявате:Пастис Рикар 45% алк., 0.7 л
Вашата оценка
Обратно към продукта
Обратно към продукта
Подобни продукти
Пастис Рикар 45% алк., 0.7 л
Пастис Рикар 45% алк., 0.7 л