Италия
Венето
Купаж / Бленд
Розе
Бледо розово, сухо и свежо на вкус, с дълъг финал. Отличен аперитив, чудесно се съчетава с пица, италиански предястия, паста и азиатска кухня.
Monte del Frà Bardolino Chiaretto Rosé (2024)
Леко розе (Chiaretto), произведено от традиционните сортове грозде Corvina, Rondinella и Molinara, отглеждани на югоизточния бряг на езерото Гарда.
Цвят и аромат: Бледо розово – прасковен оттенък, с елегантни флорални, плодови и тревисти аромати – бели цветя, горски плодове, червено цариградско грозде, нектарина, кайсия, личи, пъпеш и деликатен щрих бял пипер.
Вкус и структура: Сухо и свежо на вкус, със средна киселинност и нежни вкусове, отразяващи ароматните нотки, и с дълъг финал.
Съчетаване с храна: Многостранно вино – отличен аперитив, чудесно се съчетава с пица, италиански предястия, паста и азиатска кухня.
Произход и име
“Chiaretto” идва от италиански "chiaro", което означава "светъл" или "ясен" – името отлично описва бледия цвят на това розе.
Най-познати са разновидностите от районите около езерото Гарда, особено Bardolino Chiaretto в област Венето.
За първи път получава DOC признание през 1968 г. като Bardolino Chiaretto, а през 2018 г. е преименувано на Chiaretto di Bardolino DOC, за да подчертае уникалната си идентичност.
Винени региони и сортове
Основен район Bardolino, където се използват главно сортовете Corvina, Rondinella и Молинара – същите, използвани и във Valpolicella и Amarone.
В района Valtènesi, Ломбардия често влизат сортове като Groppello, Marzemino, Sangiovese и Barbera.
Общото между тези вина: бледо до светлорозово и сухо, с висока киселинност и много минералност.
Стил, аромат и вкус
Стил: Леко, свежо, сухо розе с подчертана минералност и понякога лека танинова структура.
Аромати и вкусове: Често срещани са цитруси, праскова, диви горски плодове, портокалови нотки, цветни нюанси, а също и фин морски солен или минерален акцент – отражение на глетчерната морена и микроклимата край Гарда.
Някои Chiaretto могат да отлежават и запазват свежест и елегантност над 10 г.
Винарски методи
Обикновено се използва директно пресоване или кратък контакт с ципите (няколко часа), за да се постигне характерния блед цвят.
Често ферментацията протича в неръждаеми съдове от стомана, за да се запази свежестта. Но някои винари използват цимент, глина или дърво за допълнителна комплексност.
Кулинарни съчетания
Чудесен аперитив, но и изключително гъвкаво на масата – подходящо за суши, цитрусови салати, пица, паста, както и за леки рибни и азиатски ястия.
Финалният спомен за минералност и свежест прави Chiaretto отличен избор за лятото, до езерото или на терасата.
И за финал…
Chiaretto е типично италианско сухо и живо розе, което съчетава елегантен блед цвят, освежаваща киселинност и ясна земна идентичност. Произходът му от района на Гарда и традиционните местни сортове и методи го правят едно от най-отличителните розета в Италия – едновременно достъпно, но и дълбоко.
![]()
103340
Тихо
2024
0.75 л
Бардолино
Монте дел Фра
-
-25%
Монте дел Фра Scarnocchio Амароне Резерва DOCG, 0.75 л2018
Специална цена 149,99 лв. | 76,69 € Обикновена цена 199,99 лв. | 102,25 €



