Шато Латур Мартияк

Шато Латур Мартияк

Филтри
Филтри
Цена
-
Реколта
на страница

2 артикули

  1. Шато Латур Мартияк Руж Песак Леонян, 0.75 л
    Шато Латур Мартияк Руж Песак Леонян, 0.75 л

    2018

    Бордо Франция Купаж
    149,99 лв.
  2. Лаграв-Мартияк Блан Песак Леонян, 0.75 л
    Лаграв-Мартияк Блан Песак Леонян, 0.75 л

    2023

    Бордо Франция Купаж
    69,99 лв.
на страница

2 артикули

Château Latour-Martillac е винарско имение в наименованието Pessac-Léognan в северната част на винарския регион Грав (Graves) в Бордо, южно от град Бордо и на така наречения ляв бряг на река Гарона. В имението се произвеждат червени купажи с преобладаващо присъствие на Каберне Совиньон, както и сухо бяло вино с преобладаващо присъствие на Семийон.

Latour-Martillac е обявен за Grand cru Classe в Класификацията на Graves от 1953 г. и е един от малкото производители, които притежават тази класификация както за червените, така и за белите си вина.

ИСТОРИЯ

Имотът се стопанисва и отглежда лозя поне от XIX в., когато е бил част от по-голямото Château La Brède.

Името на имението произлиза от кулата, която се издига в главния двор на замъка; тя е остатък от крепост, построена през XII в. от предците на Монтескьо. Постройката е заемала стратегическо положение и е контролирала пътя между Бордо и Тулуза. Камъните от крепостта са използвани за построяването на съществуващия замък в края на XVIII в.

От 70-те години на XIX в. Latour-Martillac се управлява от Едуар Кресман и фирмата Kressmann négociant. Неговият син Алфред купува имението през 1930 г. и оттогава то остава в семейството на Кресман.

От 1999 г. семейството притежава и Château Langlet в Cabanac-et-Villagrains, също в региона Graves.

ЛОЗЯТА

Château Latour-Martillac разполага с 55 хектара (136 акра) лозя, като три четвърти от тях са засадени с червено грозде. Каберне Совиньон съставлява около 55% от лозята, малко Мерло и малко Пти Вердо.

Совиньон блан заема по-голямата част от останалите лозя (60%), а останалите са засадени със Семийон.

Лозята са разделени на две части. Леко издигнатият хълм на имота с чакълести почви от древните движения на Гарона е предоставен на Каберне Совиньон и Пти Вердо.

По-близо до съвременните брегове на реката се намира все още чакълест участък с висока концентрация на глина в подпочвата, който е засаден с Мерло и бели сортове. Има и малък парцел от 0,65 хектара (1,6 акра), наречен Grattecap, който датира от 1884 г. и е засаден предимно със Sémillon. Той се обработва изцяло ръчно и се оре с кон.

Във винарната червените вина отлежават в бъчви между 16 и 18 месеца в 40% нови бъчви, докато белите престояват 15 месеца в 25% нови дъбови бъчви.

Latour-Martillac започва да произвежда второ вино през 1986 г., наречено Lagrave-Martillac. Производството възлиза на около 186 000 бутилки всяка реколта.

Фаворитът на Edouard Kressmann

През 1871 г. имението привлича вниманието на Едуард Кресман, който току-що е основал бизнеса си на търговец на вино в Бордо. Той е съблазнен от качеството на белите вина, които се отглеждат на забележителния хълм с подчертан релеф и изключително изложение.

И до днес в парцела, присаден през 1884 г., може да се открие цялата колекция от сортове грозде, които Едуард Кресман избира за своя "Grave Monopole Dry", кръстен от дивата Аделина Пати. Тези лозови насаждения, подсилени от възрастта си, въплъщават енергията и същността, които все още характеризират това вино.

Алфред Кресман, най-големият син на Едуард, придобива имота през 1930 г. Той променя името: за да избегне объркване с прочутия си съименник в Медок: Château Latour става Château LaTour-Martillac.

Следва дълъг период на реконструкция. Лозето се състои от десетина хектара, по-голямата част от които са засадени с бели сортове. Без да се засягат най-старите парцели, Алфред Кресман добавя Каберне Совиньон към вече съществуващото Мерло. Прекъснато от войната, възстановяването е продължено от Jean Kressmann, който наследява баща си през 1954 г.

Жан най-накрая постига семейната мечта да придобие склона с чакъл, който отделя имота от селото. Така лозето постепенно се разширява до почти 30 хектара.

Жан Кресман е страстен винопроизводител и произвежда няколко отлични реколти червено вино: 1959, 1961, 1966, 1970, 1975, 1982 и любимата му 1983 г.

Уникален етикет

В началото на 30-те години на миналия век Алфред Кресман и синът му Жан – и двамата със забележителни артистични таланти – проектират етикет за новата си реколта.

Той е вдъхновен от движението Ар Деко, което е много модерно по това време, и създава известния дизайн "златни и пясъчни ивици", който гордо украсява бутилките и до днес.

Вино за увенчаване на успеха

Не след дълго вината на Château LaTour-Martillac се радват на широко внимание.

Червената реколта от 1934 г. е избрана от лондонското "Wine and Spirit Benevolent Society" за честването на коронацията на Негово Величество крал Джордж VI, крал на Англия, през декември 1936 г.

Classified Growth of the Graves

Дълго време Синдикатът на винопроизводителите от Грав настоява за класифициране на вината от Грав, което най-накрая се осъществява през 1953 г. под ръководството на Националния институт за наименование на произхода (National Institute of Designation of Origin).

Класификацията признава 16 шата, всички в северната част на региона Graves.

Château LaTour-Martillac е един от само шестте имота, класифицирани както за червени, така и за бели вина.

Време на развитие

Tristan и Loïc Kressmann 

Днес шестте деца на Жан Кресман притежават имението и продължават семейната традиция. Tristan и Loïc, двамата по-малки синове, управляват имението с помощта на най-добрите винени консултанти в Бордо. С всяка следваща реколта те произвеждат най-доброто от тази автентична почва в Грав.

От 80-те години на миналия век насам те увеличават площта, засадена със Совиньон блан, за да се допълва идеално със Семийон – историческия сорт грозде на имението.

При червените сортове традицията за купажиране на Каберне Совиньон с Мерло сега се допълва от отличния сорт Пти Вердо, който е засаден в един от най-добрите чакълести парцели на платото Мартийо (Martillac).

Благодарение на дългогодишното участие на няколко поколения от семейство Kressmann и признанието, показано през 1953 г. от класификацията на Graves, вината на Château LaTour-Martillac са сред най-добрите в Pessac-Léognan.

Разширяването на асортимента е изготвено от Tristan и Loïc Kressmann.

Вторите вина се появяват в края на 80-те години на миналия век под етикета Lagrave-Martillac, последвани от Château Langlet, великолепен имот в апелацията Graves, придобит през 1999 г.

Château Latour-Martillac

Най-добрите партиди от най-добрите парцели се избират всяка година, за да се включат в купажирането на първите вина както за червени, така и за бели вина. Тази строга селекция се ръководи от Лоик Кресман и енологът Валери Виалар с помощта на един от най-известните консултанти в Бордо.

icon-end