България
Тракия
Каберне фран
Червено
Наситен рубинен цвят, комплексен нос на червени плодове и нюанси на билки, виолетки и земя, елегантен и балансиран вкус, дълъг и комплексен финал.
Червено Сухо Вино
Винификация
100% Каберне Фран
Ръчно бране
Отлежаване
Френска дъбова бъчва - 225 л за период между 8-12 месеца.
Информация за сорта Каберне Фран
Историята разказва, че през 17-и век Каберне Фран е представен на свещеник-лозар на име Бретон от абатството на Бургой (Abbey of Bourgueil) в долината на река Лоара. И както много обекти получават имената на откривателите си, така и сортът Каберне Фран започнал да се нарича Бретон – име, под което е познат и до днес в Лоара. През 18-и век сортът вече е познат в района на Бордо под името Буше (Bouchet), където и до днес е част от известния Бордо бленд, заедно с Каберне Совиньон и Мерло.
Генетично изследване от 1997 година установява, че Каберне Фран заедно със Совиньон Блан са дали началото на Каберне Совиньон, къде и как е станало това историята все още не казва.
Дегустационни бележки
Наситен рубинен цвят. Носът е комплексен на червени плодове – малина, череша и ягода, като се долавят нюанси от зелени чушки, билки, виолетки и земя. Вкусът е елегантен и балансиран, с кадифени танини и добре изразена киселинност. Усещат се плодови и пикантни нотки. Дълъг и комплексен финал.
Препоръчителна температура на сервиране: 15-17°С.
Комбинация с храна
Пилешко месо, патешко месо, печени зеленчуци, паста с доматен сос, меки сирена и разнообразни колбаси.
Технически характеристики
Алкохол: 15%
Общи киселини: 5,5 г/л
Общи захари: максимално 4 г/л
102995
Тихо
2022
0.75 л
Ейнджъл`с Естейт