Братанов 3 Бленд червено, 0.75 л

39,99 лв.

Артикулите ще бъдат изпратени опаковани в подаръчна кутия. Моля, не забравяйте, че след като бъдат изпратени, няма да можете да видите съдържанието на пакета.

Изберете подаръчна кутия и картичка

  • Без кутия

   Без кутия

   Безплатно

  • Торбичка крафт с дръжка

   Торбичка крафт с дръжка

   0,80 лв.

   Торбичка от опаковачна хартия, изключително здрава, събира успешно 4 бутилки вино

  • Торбичка за 1 бутилка

   Торбичка за 1 бутилка

   1,00 лв.

   Торбичка червена двойна с дръжка

  • Кутия за 1 бутилка вино с плъзгащ капак, натурална голяма

   Кутия за 1 бутилка вино с плъзгащ капак, натурална голяма

   22,99 лв.

   https://casavino.bg/kutija-za-vino-1-butilka-s-pl-zgasch-kapak-naturalna-goljama-1-br

  • Кутия за 1 бутилка със закопчалка, байц

   Кутия за 1 бутилка със закопчалка, байц

   27,99 лв.

   https://casavino.bg/kutija-za-vino-1-butilka-s-s-zakopchalka-bajc-1-br

  • Кутия за 2 бутилки със закопчалка, байц

   Кутия за 2 бутилки със закопчалка, байц

   31,99 лв.

   https://casavino.bg/kutija-za-vino-2-butilki-s-s-zakopchalka-bajc-1-br

  • Кутия за 2 бутилки вино със закопчалка, натурална

   Кутия за 2 бутилки вино със закопчалка, натурална

   26,99 лв.

   https://casavino.bg/kutija-za-vino-2-butilki-s-s-zakopchalka-naturalna-1-br

  • Кутия за 3 бутилки вино със закопчалка, натурална

   Кутия за 3 бутилки вино със закопчалка, натурална

   31,49 лв.

   https://casavino.bg/kutija-za-vino-3-butilki-s-s-zakopchalka-naturalna-1-br

  • Кутия за вино 1 бутилка със закопчалка, натурална, 1 бр.

   Кутия за вино 1 бутилка със закопчалка, натурална, 1 бр.

   23,99 лв.

  • Картонена кутия за вино 1 бутилка, 1 бр.

   Картонена кутия за вино 1 бутилка, 1 бр.

   2,49 лв.

  • Кутия за вино e-PACK за 1 бут

   Кутия за вино e-PACK за 1 бут

   5,99 лв.

   Сгъваема, красива кутия от рециклиран материал. Устойчива при транспортиране.

 • Добавете картичка към вашата поръчка (опционално)

  • Тиха нощ, Свята нощ

   Тиха нощ, Свята нощ

   3,49 лв.

  • Весели празници! Птиче

   Весели празници! Птиче

   3,49 лв.

  • Най-топли пожелания! Конче

   Най-топли пожелания! Конче

   3,49 лв.

  • Честито Рождество Христово!

   Честито Рождество Христово!

   3,49 лв.

  • Сърце, пълно с вяра!

   Сърце, пълно с вяра!

   3,49 лв.

  • Картичка Честит Рожден ден

   Картичка Честит Рожден ден

   3,49 лв.

 • Моля, проверете и потвърдете избраните опци

  Подаръчна кутия беше добавенa

  Добави в любими

  България

  Сакар

  Купаж

  Червено

  Най-доброто вино на България, според класацията DIVINO TOP50 за 2022 година!

  Към пълното описание

  Елегантно, живо и комплексно вино от района на Южен Сакар, със ЗГУ Тракийска низина. Създадено е от Мария Стоева – енолог с доказани умения и талант.

  Собствените насаждения на Братанови от Каберне Фран (single vineyard 3 ха), Мерло (single vineyard 10 ха) и Рубин (single vineyard 1 ха) са част от лозов масив от 22 ха с още няколко сорта, създаден в периода 2006-2008 г. върху югозападните склонове на Сакар планина, землището на с. Шишманово, община Харманли, местност Армутлука

  Възрастта на лозето за реколта 2018 е 11 години. Лозята се отглеждат без напояване (dry-farming), без хербициди, само с механична обработка на почвите. До 2020 г. минимално се използват конвенционалните препарати за борба с болести и вредители, а от края на 2021 г. всички лозя са в процес на сертифициране за биологично земеделие. Конкретните три парцела са с предимно песъчливо-глинести канелени почви, леко каменисти, върху основа от метаморфни, трошливи скали и с отличен дренаж. Надморската височина е около 150-180 м, хълмист терен. Почвената структура и ненапояването на лозето позволяват на лозовите корени да се развият в дълбочина, което води до по-голяма комплексност в гроздето и по-голяма устойчивост при суша. Географското разположение в Югоизточната част на България, както и преминаващата наблизо р. Марица с проникващите по течението ѝ ветрове от Егейско море, оформят преходен средиземноморски климат с дълго топло лято и мека зима, обичайно без наземна слана и рискове от измръзване. Районът има една от най-високите стойности на слънцегреене за България. Полученото грозде обикновено е здраво, с естествено ниски добиви, добра концентрация на полифеноли, зрели танини, по-високи нива на захари, но балансирано от умерена киселинност поради по-хладните нощи и морския бриз.

  Гроздето е обрано ръчно в малки касетки в по-хладните часове на следните дати: Мерло – 10-14 октомври 2018, Рубин – 7 септември, Каберне Фран – 25-27 октомври. Транспортира се до избата и се преработва веднага – ръчно сортиране, механично ронкане и мачкане.


  За реколта 2018 енологът на избата, Мария Стоева, разказва:

  "Беше доста трудна и противоречива за региона, заради обилните дъждове, особено по време на гроздобера. Въпреки предизвикателствата обаче успяхме да намерим правилните “пролуки между капките” за бране на гроздето при оптимална зрялост. И тъй като трудностите ни мотивират и амбицират още повече, извлякохме максимума от тази зрялост чрез технологични и последващи внимателни подбори на парцелите, съдовете и бъчвите за този купаж.

  Ферментациите (алкохолна и малолактична) на всеки от трите сорта протичат благодарение на дивите дрожди и бактерии – естествената микрофлора от гроздето. Всички вина на Братанов са с диви ферментации още от реколта 2016.

  Рубинът е най-ранно зреещият червен сорт в нашите насаждения. За щастие през дъждовната 2018 г. той постигна много добра зрялост преди дъждовете, които започнаха от средата на септември и парцелът беше обран в един ден. 

  Също добра зрялост постигнахме и за Мерло, но брането му беше в продължение на няколко различни дни. Във финалния бленд влязоха бъчви от различните парцели с различна зрялост. Това допълнително допринася за комплексността на купажа, особено след дългото отлежаване в бъчви. 

  Най-голямото предизвикателство беше за Каберне Франа, който е най-късно зреещият сорт в нашите насаждения. Дъждовете бяха обилни особено след средата на септември. Рисковете за изчакване на оптимална технологична и фенолна зрялост за този сорт бяха големи, но за щастие успяхме да приберем гроздето навреме с леки поражения, които старателно отстранихме по време на прецизно сортиране преди влизането му в съдовете за ферментация."

  Всеки от сортовете отлежава 30 месеца в различни по произход (български, френски и унгарски) и обем бъчви (25 броя общо) и още 22 месеца в бутилката преди излизане на пазара през декември 2022. Целта на енолога при избора на точните бъчви за този бленд е комплексност, баланс и потенциал за отлежаване. 

  Дългото отлежаване спомага освен за още по-доброто балансиране на структурата, също така и за естественото забистряне. С цел максимално запазване на органолептичните достойнства на тези вина, блендът не е филтриран и стабилизиран – възможна е поява на благородна утайка.

  Това е четвъртата реколта на червения 3-бленд и втората с изцяло дива ферментация. Основата за това вино е поставена още през първата реколта на избата, 2010, с купажа между Мерло и Каберне Фран. Рубинът е в реално плододаване от 2013 и още тогава се заражда идеята след отлежаване в бъчви да го добавят към двата международни сорта. 3-Blend Мерло & Каберне Фран & Рубин 2013 е едно от първите вина, които енологът Мария Стоева "сглобява", след присъединяването ѝ към екипа през 2015. Това вино е отговор от Сакар на класическия Бордо бленд, в който подправката от Пти Вердо е заместена с местния сорт Рубин. Съотношенията между трите сорта варират в различните реколти, като целта при направата на купажа е вино с комплексност, баланс, автентичен характер и потенциал за отлежаване. 

  Защо 3-Бленд? 

  3-ма основатели – Стойчо Братанов и двамата му синове Даниел и Христо
  3 сорта – два международни и един местен, от собствените лозя на винарната в Южен Сакар
  3 години – отлежаване в различни по произход и обем бъчви 

  С автора на етикета, дизайнера Стефан Гьонев, заедно стигнахме до името и концепцията за визията след лутане между няколко варианта. Негова беше блестящата идея за символичното изобразяване на думата ТРИ, като така всеки интуитивно изговаря името на собствения си език.

  icon-end

  Технически данни

  100181

  Тихо

  2019

  0.75 л

  Харманли

  Винарна Братанови

  Обратно към продукта
  Оставете вашето мнение
  Оценявате:Братанов 3 Бленд червено, 0.75 л
  Вашата оценка
  Обратно към продукта
  Обратно към продукта
  Братанов 3 Бленд червено, 0.75 л
  Братанов 3 Бленд червено, 0.75 л