Уиски Никка Барел, 0.5 л
Япония
Сингъл малц
Други
Пълноценен вкус и богатство на уискито, като „от бъчвата“, което само блендерите могат да усетят и опитат. Тайната зад неговия великолепен вкус е уникалната комбинация от сложно блендиране, по-високо алкохолно съдържание от 51,4% и процес на „смесване“.
Nikka From The Barrel е блендирано уиски, което се пуска на пазара през 1985 г. Разработването на този продукт започва с цел да се постигне пълноценен вкус и богатство на уискито, като „от бъчвата“, което само блендерите могат да усетят и опитат. Тайната зад неговия великолепен вкус е уникалната комбинация от сложно блендиране, по-високо алкохолно съдържание от 51,4% и процес на „смесване“.
Емблематичната квадратна бутилка отразява концепцията „малък блок уиски“ и олицетворява интензивния и богат вкус на уискито в нея. Дълго след пускането му на пазара, тази бутилка все още е актуална и призната за своята изключителна простота.
От бъчвата
51,4% ABV
Комплексната формула е създадена чрез смесване на повече от 100 различни партиди малцови и зърнени уискита. След смесването уискито се налива в употребявани бъчви и отлежава още няколко месеца. Този процес на „смесване“ хармонизира всички компоненти във формулата, което води до мек вкус. Бутилирането се контролира при 51,4% ABV, което е почти равно на 90 British proof*, което блендерите на Nikka са определили чрез многократни експерименти, за да постигнат идеалния вкусов профил.
*Алкохолното съдържание (обикновено наричано просто „проба”(proof) по отношение на напитките) е мярка за съдържанието на етанол (алкохол) в алкохолната напитка. Терминът е бил използван първоначално в Англия и от 1816 г. е бил равен на около 1,75 пъти процента алкохол по обем (ABV). Днес Обединеното кралство използва ABV вместо proof. Дефиницията на proof по отношение на ABV варира от страна до страна, например в Съединените щати алкохолната проба (proof) се дефинира като два пъти процента ABV.
Измерването на алкохолното съдържание и посочването на съдържанието върху бутилките с алкохолни напитки е регламентирано от закона в много страни. През 1972 г. Канада преустанови използването на „proof“; през 1973 г. Европейският съюз последва този пример, а Обединеното кралство, където е възникнала концепцията, започна да използва ABV вместо това през 1980 г. Кодексът на Съединените щати изисква използването на ABV, но позволява да се използва и proof.
Символът за градус (°) понякога се използва за обозначаване на алкохолното съдържание, самостоятелно (напр. 10°) или след интервал и съединен с буквата P като наименование на единицата (напр. 13 °P).
Европейски съюз
Европейският съюз (ЕС) следва препоръките на Международната организация за правна метрология (OIML). Международната препоръка № 22 (1973) на OIML предоставя стандарти за измерване на алкохолното съдържание по обем и по маса. В документа не се посочва предпочитание за един от двата метода, но ако се използва алкохолното съдържание по обем, то трябва да се изразява като процент от общия обем при температура 20°C (68°F). Документът не засяга алкохолната сила или етикетирането на бутилките.
Обединено кралство
На 1 януари 1980 г. Великобритания прие системата за измерване ABV, предписана от Европейския съюз, на който тогава беше член. Препоръката на OIML за ABV, използвана от ЕС, определя алкохолното съдържание по обем в смес, съдържаща алкохол, като процент от общия обем на сместа при температура 293,15 K [20,00 °C; 68,00 °F]. Тя замени метода на хидрометъра на Сайкс за измерване на алкохолното съдържание на спиртните напитки, който се използваше в Великобритания в продължение на над 160 години.
![]()
300543
Уиски
0.5 л
***
Сингъл малц




