Шато Доази Даен Гран Вeн дьо Барсак Сотерн, 0.375 л
Франция
Бордо
Купаж
Вино
Благородно сладко
Doisy-Daëne е едно от петте шата, собственост на семейство Dubourdieu. Всички разположени в Бордо, останалите имения са Châteaux Reynon, Cantegril, Haura и Clos Floridene. Денис Дубурдийо (1949-2016) е известен енолог и директор на Института по лозарство и винарски науки на Университета в Бордо.
Château Doisy-Daëne е уважаван производител, известен със сладките си вина, разположен в Barsac в Бордо. Това е Grand Cru Classé Second Growth по класификацията от 1855 г., която се провежда в Sauternes и Barsac едновременно с известната класификация на Médoc и Graves. Doisy-Daëne е собственост на семейство Dubourdieu от 1924 година.
Имението прави три вина от 18 хектара лозя. Те се засадени предимно със Семийон и малка част Совиньон блан.
Grand vin е предимно Semillon и е направено от засегнато от ботритис грозде. При изключителни реколти се прави и второ вино, наречено L'Extravagant de Doisy-Daëne, въпреки че то е обозначено като AOC на Sauternes.
Barsac е единственото от петте села в лозарския район Sauternes, което има свое собствен наименование. L'Extravagant се възползва от законите, които позволяват да се избира между двете обозначения.
Doisy-Daëne също така правят сух, отлежал Sauvignon Blanc, Château Doisy-Daëne Grand Vin Sec. То носи широкото обозначение AOC на Бордо.
Имението някога е било част от по-голям имот, който е бил разделен на три отделни имения в средата на 19 век. Château Doisy-Védrines и Doisy-Dubroca също са Grand Cru Classé Second Growths, известни със своите десертни вина, направени с ботритизирано грозде.
Doisy-Daëne е едно от петте шата, собственост на семейство Dubourdieu. Всички разположени в Бордо, останалите имения са Châteaux Reynon, Cantegril, Haura и Clos Floridene. Денис Дубурдийо (1949-2016) е известен енолог и директор на Института по лозарство и винарски науки на Университета в Бордо.
Барсак (Barsac) е малко селце на около 65 километра южно от Бордо, в югозападната част на Франция. Там се правят сладки бели вина, базирани на сорта Semillon (Семийон).
Тук се раждат едни от най-добрите вина от този вид изобщо. Сред най-изявените имения са Châteaux Climens, Coutet и Doisy Daëne. Barsac обаче е по-малко известен като цяло от наименованието Sauternes, в чиито граници се намира зоната. Площта на лозято е общо 390 хектара (964 акра).
Със сорта Semillon са засадени около осем на всеки десет лози в местните лозя. Совиньон блан представлява по-голямата част от останалата лозарска площ, с по-малки количества мускадел и Совиньон гри. Семийон придава на вината богатство и структура, плюс аромати на пчелен восък, тропически плодове и кайсия. Совиньон блан допринася с билкови и растителни аромати. Той също така внася нужната киселинност, за да се запазят вината свежи, вместо да са скучни и просто сладки.
Собствениците на шата и лозарите на Барсак имат уникална привилегия. Те имат свое собствено наименование за произход Barsac, но могат да претендират и за титлата Sauternes за своите вина. От четирите села, които съставляват лозарския район Sauternes AOC със самия Sauternes, само Barsac има тази чест. (Bommes, Fargues и Preignac са другите три).
Законите за апелациите Sauternes и Barsac са идентични, разликата е само в територията, която те покриват. И в двата случая гроздето може да се бере на ръка – само когато теглото на мъстта му достигне 221 грама на литър. Същата уговорка за сухите бели вина в района е само 162 грама на литър.
Има няколко фини разлики между Barsac и други части на по-широкия регион Sauternes. Село Sauternes е малко по-хълмисто, което увеличава ефекта от мъглите и в крайна сметка води до по-богато ботритизирани вина. По-равните почви с пясък и варовик на Barsac създават по-фини, по-елегантни в ароматите си вина.
Източната граница на Барсак се формира от Гарона в северната половина на региона. Притокът й река Цирон прави същото за южната половина.
Това сливане на по-малка, по-бързо течаща, по-хладна река с по-голяма е ключов фактор за създаването на сутрешни мъгли. Те са тясно свързани с образуването на botrytis cinerea (благородно гниене). Лупиак е от другата страна на Гарона.
Плодов интензитет
Дъбов интензитет
Тяло
Киселинност
101813
Десертно
2017
0.375 л
Грав
Сотерн - Барсак
Шато Доази Даен