България
Южен Черноморски
Совиньон блан
Бяло
Жив светлозеленикав цвят. Интензивен нос с нотки на мокър мъх, билки, чемшир и бяла праскова. Сочно, гладко и свежо, с много добро тяло и фокусиран, дълъг ароматен финал. Комбинира се добре с риба, гъши дроб, пикантни блюда от бели меса, птици, азиатска кухня и зрели меки сирена. Може да се консумира и самостоятелно.
ОПИСАНИЕ
Тук, в „Санта Сара“, сортът Совиньон блан е фокус, двигател за експерименти, преживявания, учене и споделяне. През 2004 г. избата произвежда едно от първите вина от сорта Совиньон блан в България. Шест години по-късно засажда 13 парцела собствени лозя от сорта Совиньон Блан на площ 7,2 ха и 2 парцела от сорта Семийон на площ 0,30 ха. Лозята са разположение на Южните склонове на Стара планина, в близост до черноморския бряг, на терен с разнообразен наклон от 3 до 15° и надморска височина от 30 до 130 м, с разнородни почви и основно Югоизточно и Север-Юг изложение. Тази съвкупност от елементи благоприятства създаването на комплексни вина с отличителна индивидуалност. Топлите дни и прохладните нощи на региона създават удължен вегетационен период, което позволява на гроздето да развие силни, интензивни сортови характеристики, като същевременно поддържа балансирана, свежа естествена киселинност. За гроздето и лозята се грижи Невен Бараков, а виното е създадено и отгледано под грижите на Калина Дянкова.
ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ
- Произход: България, с. Горица, местност Бадемите, района на Поморие
- Винен регион: Южно Черноморие
- Вид: Качествено бяло сухо вино със ЗГУ
- Сортов състав: 95% Совиньон Блан, 5% Семийон
- Възраст на лозето: 8 години
- Площ на парцелите: Совиньон Блан 7,20 ха, Семийон 0,30 ха
- Характеристики на терена по сортове:
Семийон: Наклон 5°
Надморска височина 80-100 м
Ориентация Север-Юг
Совиньон Блан: Наклон 3-15°
Надморска височина 30-130 м
Ориентация Север-Юг; Югоизток; Югозапад; Изток - Гъстота на лозите: 5000 лози/ха
- Формировка: Двустранен Гюйо
- Почви: Песъчливо-глинести, хумусно-карбонатни, рендзини
- Добив: 6500 кг/ха – 45,5 хл/ха
- Гроздобер: Гроздето е селектирано и брано на ръка в касетки по 10 кг, от 27.08 до 10.09.2022
ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ
- Алкохол, об.%: 13,00
- Титруеми киселини, г/л: 6,50
- Захари, г/л: 2,40
- Обем бутилка: 750 мл / 375 мл
- Година на бутилиране: март - юни 2023
- Произведени бутилки: 30 000 бут х 0,75 л / 10 000 бут х 0,375 л
- Температура на сервиране: Оптимална температура 10-12°C.
ТЕХНОЛОГИЯ
Винификация
Гроздето се бере рано сутрин в малки касетки от по 10-12 кг. Следва студена мацерация в пресата за около 4-5 часа и нежно пресоване, което е еквивалентно на силата на ръкостискане между приятели. Извършва се студена мацерация върху утайките на 80% от мъстта преди началото на алкохолната ферментация. За да запазят аромата си, мъстите се ферментират хладно, но не студено, в безкислородна среда за 4 седмици, в малки съдове от неръждаема стомана и в стоманобетонни съдове тип “Яйце”.
Отлежаване
5 месеца върху фините утайки в съдове от неръждаема стомана.
Дегустационни бележки
Жив светлозеленикав цвят. Интензивен нос с нотки на мокър мъх, билки, чемшир и бяла праскова. Сочно, гладко и свежо, с много добро тяло и фокусиран, дълъг ароматен финал.
Съчетание с храна
Комбинира се добре с риба, гъши дроб, пикантни блюда от бели меса, птици, азиатска кухня и зрели меки сирена. Може да се консумира и самостоятелно.
101479
Тихо
2023
0.75 л
Санта Сара