Пегос Кларош Гранде Ешколя, 0.75 л
Португалия
Кащелао
Червено
Рубинен цвят. Аромат, белязан от червени плодове, къпини и черни сливи, допълнен от нотки на лека ванилия и елегантни тостове от бъчвата, в която е отлежало, всичко добре интегрирано в усещане с високо качество. На небцето е богато и елегантно с меки танини. Съпътства печени меса и печена риба.
Винификация
Исторически лозя със средна възраст 70 години. Ръчно бране и транспорт в малки касетки от 20 кг. Гроздето се мачка с крака на първия ден. Частична ферментация с дръжки в лагар (голям бетонов басейн за мачкане на грозде). Отлежава 12 месеца в употребявани френски дъбови бъчви.
Дегустационни бележки
Рубинен цвят. Аромат, белязан от червени плодове, къпини и черни сливи, допълнен от нотки на лека ванилия и елегантни тостове от бъчвата, в която е отлежало, всичко добре интегрирано в усещане с високо качество. На небцето е богато и елегантно с меки танини. Съпътства печени меса и печена риба.
- Произход: PDO Palmela
- Производител: Herdade dos Pegos Claros
- Винар: Bernardo Cabral
- Сорт грозде: 100% Castelão / Кащелао
- Почва и климат: Пясъчна почва. Средиземноморски континентален климат.
- Киселинност: 5,1 г/л
- pH: 3,6
Нека ти разкажем за Castelão – един от най-интересните и типични португалски червени сортове.
Castelão е традиционен португалски сорт, отглеждан главно в южната част на страната – региони като Setúbal Peninsula, Alentejo и частично в Tejo. Смята се за един от най-старите и най-разпространени червени сортове в Португалия. Лозата е издръжлива, приспособима към горещ и сух климат. Расте добре на пясъчни и варовикови почви, където често дава най-интересни вина. Обикновено лозята са със средна до висока продуктивност, но при ограничен добив, дават грозде, което е концентрирано и качествено.
Castelão може да се изрази по различен начин, в зависимост от винопроизводството и региона:
Млади вина: плодови, с аромат на череша, ягода, червени сливи. Леко тяло, свежо и лесно за пиене.
По-структурирани вина: при по-старите лозя и отлежаване в дъб – се развиват по-тъмни плодови нотки (къпина, касис), подправки, билки, кожа. Танините са по-осезаеми, а киселинността държи виното живо.
Castelão има потенциал за отлежаване – може да се развие с красиви животински и земни нотки (като кожа, тютюн, подправки).
Стил Rosé: от Castelão се правят и свежи, плодови розета с изразен червеноплодов характер.
По-леките версии: чудесни за всекидневна трапеза – пица, паста, ястия с доматен сос, колбаси.
По-структурирани и отлежали: добре си партнират с печено месо, дивеч, агнешко и зрели сирена.
Castelão често е познат и с други имена: Periquita е най-известното. Ако срещнете вино „Periquita“ от Португалия – това е Castelão.
Благодарение на своята адаптивност, сортът се среща и в купажи, и като едносортови вина.
![]()
103363
Тихо
2018
0.75 л
Herdade de Pegos Claros




