Мидалидаре Черен етикет Брут ЕПВ Магнум, 1.5 л

Midalidare Black Label Brut Magnum, 1.5L
NV
В наличност
103,99 лв.
Добави в любими

България

Тракия

Шардоне

ЕПВ

Бяло

Отличен аперитив. Искрящ, златистожълт цвят. Ароматът прелива във вкуса с усещането за зелена ябълка и цитрусови кори. Midalidare Deluxe Brut NV е свежо вино със стегнато тяло с добра структура. Финалът е дълъг и елегантен с ябълково-цитрусов послевкус.

Към пълното описание

В духа на световните винарските практики и вековната традиция в утвърдени винарски области стартира проектът на Мидалидаре – Midalidare Sparkling. Началото е сложено преди повече от 10 години, когато след внимателно проучване на тероара поетапно се засаждат нови лозя от сортовете Шардоне, Пино ноар и Пино Мьоние. Пенливо вино Мидалидаре Делукс Брут е представено на пазара през 2018 г., произведено е изцяло по традиционен метод, с ферментация в бутилка, най-малко 24 месеца съзряване върху утайката и е направено с изключително внимание върху детайла.

Наименование и произход: Пенливо вино от България, Шардоне Брут “Midalidare Deluxe”, Блан де Блан по традиционен метод (класическа технология за производство на шампанско), Тракийска низина, Могилово; собствени лозя на Мидалидаре. Гроздето е отгледано на лозови масиви Присовете и Дабовец (сертифициран за Био производство).

Сорт: 100% Шардоне от Присовете и Дабовец.

Категория: Брут (Brut).

Тероар: Лозите Шардоне са засадени на северните склонове на лозови масиви Присовете и Дабовец. Местата са специално подбрани с оглед ограничаване количеството слънчева светлина. Насажденията са на средна надморска височина 350-390 метра при 10% наклон. Почвите са алувиални и канелени горски, с наличие на глина и наноси, с високо съдържание на варовик и способност за задържане на голямо количество вода. Уникалният микроклимат в района на с. Могилово се характеризира с големи температурни амплитуди, северни въздушни течения от широките долини; мека зима, топло лято и оптимално съотношение между слънцегреене и валежи.

Лозарство: Растенията са на средна възраст 8 години към реколта 2021. Формировката е единичен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 5000 растения на хектар. Добивът се контролира до около 9-10 тона/ха. Регулирането на производството е еднократно, при достигане височина на издънките до 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Особено внимание се обръща на водния баланс, който се контролира внимателно, особено в периода на зреене. 

Беритба: Беритбата се провежда в началото на месец август. Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг, незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.

Записки по винопроизводство: Охладените гроздове се пресоват цели по стъпална програма и се разделят на фракции. Следва избистряне на мъстта, декантиране и ферментация при контролирана температура. Виното отлежава върху фините утайки в продължение на няколко месеца, след което се блендира и подлага на студена стабилизация.

Следва стерилна филтрация и засяване с активни винени дрожди за вторична ферментация: няколко часа след засяването с дрожди виното се бутилира и затваря с кроненкоркови тапи. Ферментацията трае около 40 дни. По време на този процес налягането в бутилките се повишава от 0 до 7 Бар-а.

След ферментацията виното отлежава върху дрождената утайка най-малко 24 месеца, след което се подлага на ремюаж: бутилките се поставят върху дървени стелажи (пюпитри) и се завъртат неколкократно всеки ден, като заедно с това се променя и ъгъла им спрямо пюпитъра.

Следва дегоржаж при контролирана температура: процес, при който част от гърловината на бутилката се замразява заедно с утайката.

Кроненкорковите тапи се отварят и налягането в бутилката избутва замръзналото кубче утайка. Добавя се „Ликьор де експедисион“ и се поставя коркова тапа и кошница. Следва внимателно разклащане на бутилките (Poignettage), за да се хомогенизира виното, както и финална проверка на бистротата му (Mirage).

Дългият път приключва с минимум 3-месечно отлежаване в бутилка.

Дегустационни бележки: Искрящ, златистожълт цвят със зелен оттенък. Плътен мус от фини перли с много продължителна игра. В носа доминира зряла ябълка с приятна цитрусова горчивина. Ароматът прелива във вкуса с усещането за зелена ябълка и цитрусови кори. Midalidare Deluxe Brut NV е свежо вино със стегнато тяло с добра структура. Финалът е дълъг и елегантен с ябълково-цитрусов послевкус.

Предложения за сервиране: Отличен аперитив. Прекрасно се съчетава с пържени храни, ракообразни, мазни риби, бели меса, паста, твърди сирена и десерти. Изключително добре се комбинира с треска, маринована в бира, с гарнитура от лучени кръгчета; пушена сьомга с хрупкави картофи, пилешки пирог, поръсен с натрошени бисквити; кебапи Тандури. Препоръчва се поднасяне в чаша за пенливо вино тип "Лале".

Препоръчителната температура на сервиране: 7-9°C.

Съхранение и зрялост: На тъмно и сухо място при температура 5-8°С. Може да се консумира веднага или отлежава над 10 години.

Химичен анализ:

 • Алкохолно съдържание: 12,5 об.%
 • Обща киселинност: 8,7 г/л
 • Остатъчна захар: 6,5 г/л
 • pH: 3,02

История на изключителни признания

 • 2022 Световен шампионат за шампански и пенливи вина 2022 - Златен медал
 • 2021 Световен шампионат за шампански и пенливи вина 2021 - Сребърен медал
 • 2020 Световен шампионат за шампански и пенливи вина 2022:
  Световен шампион в стил Блан де Блан; Национален шампион; Най-добро в клас Блан де Блан от България; Най-добро в клас Магнум от България; Златен медал
 • 2019 Световен шампионат за шампански и пенливи вина 2019: Национален шампион; Най-добро в клас Блан де Блан от България; Най-добро в клас Магнум от България; Златен медал

icon-end

Технически данни

101204

Пенливо

NV

1.5 л

Мидалидаре Естейт

ЕПВ

Обратно към продукта
Оставете вашето мнение
Оценявате:Мидалидаре Черен етикет Брут ЕПВ Магнум, 1.5 л
Вашата оценка
Обратно към продукта
Обратно към продукта
Подобни продукти
 1. Фоур Френдс All Grapes, 0.75 л
  Фоур Френдс All Grapes, 0.75 л

  2019

  58,99 лв.
 2. Дивес Мускат десертен, 0.5 л
  Дивес Мускат десертен, 0.5 л

  2018

  29,99 лв.
  Изчерпан
 3. Ува Нестум Рубин, 0.75 л
  Ува Нестум Рубин, 0.75 л

  2020

  73,99 лв.
 4. Олд Скуул Златни ръце Димят, 0.75 л
  Олд Скуул Златни ръце Димят, 0.75 л

  2022

  34,99 лв.
 5. Драгомир Рубин спец. селекция, 0.75 л
  Драгомир Рубин спец. селекция, 0.75 л

  2018

  121,99 лв.
Мидалидаре Черен етикет Брут ЕПВ Магнум, 1.5 л
Мидалидаре Черен етикет Брут ЕПВ Магнум, 1.5 л