България
Дунавска равнина
Каберне совиньон
Червено
Последни 90 бутилки от лимитирана серия от 504 бутилки, само в CASAVINO.
Историята: За разлика от генералната линия на избата за създаване на червени вина само като купажи, понякога се налага и друго мнение. Например виното от една или две бъчви се отличава толкова много като първоначално впечатление и характер, че просто не влиза в купажите. Дори и най-големият поддръжник на червените купажи – Илия, излезе от своята зона на комфорт и реши да опита как ще изглежда едносортов Каберне Совиньон.
И тъй като тук се намеси „тежката артилерия“ (на килограми????), естествено виното отлежа 18 месеца в бъчвите. Така се получи едно заоблено и меко вино, с отличен потенциал. Бутилирахме виното през юли и след 4 месеца в бутилка, то е готово да застане пред Вас. И, за да се върнем към необявеното състезание между поколенията в избата – вече имате три вина за съпоставяне – Мерло 300 2017 на Петър Иванов, Каберне Фран 500 2018 на Светла Иванова и Каберне Совиньон 500 2019 на Илия Иванов.
Каберне Совиньон 100%
504 бутилки.
Гроздобер – 12.09.2019
Лозе – лозето се намира в района на село Асеновец, Сливенско, на надморска височина 210 м, с канелено-горски почви, примесени с карбонатни камъни. Отличният дренаж и ориентация на юг позволяват максимално огряване от слънцето и бързо оттичане на повърхностните води. Добивите са не повече от 800 кг от декар.
Беритбата е извършена внимателно, на ръка, като подборът на най-доброто грозде е направен още на лозето.
Гроздето е транспортирано в малки касетки, охладено за една нощ и е ронкано и смачкано рано сутринта.
След студено настойване за 24 часа са добавени селектирани дрожди и е проведена алкохолна ферментация в стоманен съд. Алкохолната ферментация протече за 8 дни при температура 19-26 градуса, с цел запазване на плодовите аромати във виното. В края на алкохолната ферментация виното постъпи в дъбови бъчви, за довършване на ферментацията и стареене. Проведена е малолактична ферментация при редовен батонаж (в началото през ден, по-късно – веднъж седмично). Следва отлежаване върху фините утайки с и без батонаж. На два пъти виното е отделяно от утайките, като операцията се извършва от бъчва в бъчва, с цел запазване на виното от една и съща бъчва. Виното е отлежало в бъчвите общо 18 месеца.
Бъчви – използвахме една нова българска бъчва и две бъчви на второ и трето зареждане.
101115
Тихо
2019
0.75 л
Марян