Taste Champagne & Sparkling Wines - отворена дегустация на 10.06., посветена на любими и световно признати етикети от Шампан и света на пенливите вина!

Вивлия Хора

Вивлия Хора

Филтри
Филтри
Категории
 • Виносвят
Цена
-
Тип алкохол
Количество
Настрой низходяща посока
на страница

5 артикули

 1. Вивлия Хора Арети Асиртико, 0.75 л
  Вивлия Хора Арети Асиртико, 0.75 л

  2021

  Кавала Гърция Асиртико
  47,99 лв.
 2. Вивлия Хора Совиньон блан и Асиртико Магнум, 1.5 л
  Вивлия Хора Совиньон блан и Асиртико Магнум, 1.5 л

  2021

  Кавала Гърция Купаж
  94,99 лв.
 3. Вивлия Хора Мерло, Каберне Совиньон и Агиоргитико, 0.75 л
  Вивлия Хора Мерло, Каберне Совиньон и Агиоргитико, 0.75 л

  2021

  Кавала Гърция Купаж
  54,99 лв.
 4. Вивлия Хора Совиньон блан и Асиртико, 0.75 л
  Вивлия Хора Совиньон блан и Асиртико, 0.75 л

  2022

  Кавала Гърция Купаж
  45,49 лв.
 5. Вивлия Хора Овилос Семийон и Асиртико, 0.75 л
  Вивлия Хора Овилос Семийон и Асиртико, 0.75 л

  2021

  Кавала Гърция Купаж
  63,99 лв.
Настрой низходяща посока
на страница

5 артикули

Наследството на земята

Ktima Biblia Chora, построена на хълмовете на планината Пангеон, е пазител на голямото гръцко наследство за отглеждане на грозде и винопроизводството, което датира от неолита (ок. 4300 г. пр.н.е.), за което свидетелстват археологическите артефакти, открити в праисторическото селище Dikili Tash в плодородната долина Филипи.

Когато финикийците, майстори мореплаватели и търговци, идват в Пангеон в търсене на скъпоценни метали, те неизбежно помагат за разпространението на сортове лозя и изкуството на винопроизводството. Със себе си те донасят свещена лоза, известна като "Biblia Ampelos", от пристанищния град Byblos във Финикия (Phoenicia).

Древните гърци продължили да произвеждат вино от нея, наречено "Biblinos Oenos", така че основателно регионът на Пангеон се превърнал в известен лозарски център. Той е бил известен в цяла Древна Гърция като "Biblia Chora", както се споменава в древните писания на Хезиод, Теоктитос и Михаил Пселос.

Историята на имението

Древното лозарско наследство и идеалните почвени и климатични условия привличат вниманието на винопроизводителите Вангелис Йеровасилиу и Василис Цактарлис. То вдъхновява двамата мъже да създадат ново имение в Пангеон, което те решават да нарекат "Ktima Biblia Chora" (ktima означава "имение") по препратка към древни писания.

През 1998 г. са засадени първите лозя на имението с площ от 7 хектара. Изграждането на модерната винарна започва през юни 2001 г. и първите вина на Ktima Biblia Chora са винифицирани през същата година. И двамата Вангелис и Василис, са уважавани енолози с богата биография. Повече за тях почетете тук: https://bibliachora.gr/en/history-and-people/

Лозето
Частното лозе на Ktima Biblia Chora обхваща площ от около 65 хектара и се отглежда по практиките на биодинамичното земеделие от първия ден. Лозето заобикаля имението и е разположено на 380 метра надморска височина като привлича погледа към Егейско море в далечината.

Средиземноморският климат, характеризиращ се с мека зима и горещо лято, се влияе от морския бриз и по-студения въздух, който се спуска от контурите на планината Пангеон през нощта. Температурните разлики между дневните и нощните крайности са големи, което кара гроздето да зрее бавно. Този ефект се отразява благоприятно на стила на вината, като им придава твърд гръбнак, свежа естествена киселинност, танинова структура и благороден финес.