Вивлия Хора

Вивлия Хора

Филтри
Филтри
Подрегион
 1. Пангео
 2. Пангеон
 3. ПАНГЕОН
Количество
Цена
-
Реколта
на страница

5 артикули

 1. Вивлия Хора Совиньон блан и Асиртико, 0.75 л
  Вивлия Хора Совиньон блан и Асиртико, 0.75 л

  2023

  Кавала Гърция Купаж
  47,99 лв.
 2. Вивлия Хора Овилос Семийон и Асиртико, 0.75 л
  Вивлия Хора Овилос Семийон и Асиртико, 0.75 л

  2023

  Кавала Гърция Купаж
  89,99 лв.
 3. Вивлия Хора Совиньон блан и Асиртико Магнум, 1.5 л
  Вивлия Хора Совиньон блан и Асиртико Магнум, 1.5 л

  2021

  Кавала Гърция Купаж
  102,99 лв.
 4. Вивлия Хора Арети Асиртико, 0.75 л
  Вивлия Хора Арети Асиртико, 0.75 л

  2021

  Кавала Гърция Асиртико
  50,99 лв.
 5. Вивлия Хора Мерло, Каберне Совиньон и Агиоргитико, 0.75 л
  Вивлия Хора Мерло, Каберне Совиньон и Агиоргитико, 0.75 л

  2022

  Кавала Гърция Купаж
  58,49 лв.
на страница

5 артикули

Наследството на земята

Ktima Biblia Chora, построена на хълмовете на планината Пангеон, е пазител на голямото гръцко наследство за отглеждане на грозде и винопроизводството, което датира от неолита (ок. 4300 г. пр.н.е.), за което свидетелстват археологическите артефакти, открити в праисторическото селище Dikili Tash в плодородната долина Филипи.

Когато финикийците, майстори мореплаватели и търговци, идват в Пангеон в търсене на скъпоценни метали, те неизбежно помагат за разпространението на сортове лозя и изкуството на винопроизводството. Със себе си те донасят свещена лоза, известна като "Biblia Ampelos", от пристанищния град Byblos във Финикия (Phoenicia).

Древните гърци продължили да произвеждат вино от нея, наречено "Biblinos Oenos", така че основателно регионът на Пангеон се превърнал в известен лозарски център. Той е бил известен в цяла Древна Гърция като "Biblia Chora", както се споменава в древните писания на Хезиод, Теоктитос и Михаил Пселос.

Историята на имението

Древното лозарско наследство и идеалните почвени и климатични условия привличат вниманието на винопроизводителите Вангелис Йеровасилиу и Василис Цактарлис. То вдъхновява двамата мъже да създадат ново имение в Пангеон, което те решават да нарекат "Ktima Biblia Chora" (ktima означава "имение") по препратка към древни писания.

През 1998 г. са засадени първите лозя на имението с площ от 7 хектара. Изграждането на модерната винарна започва през юни 2001 г. и първите вина на Ktima Biblia Chora са винифицирани през същата година. И двамата Вангелис и Василис, са уважавани енолози с богата биография. Повече за тях почетете тук: https://bibliachora.gr/en/history-and-people/

Лозето
Частното лозе на Ktima Biblia Chora обхваща площ от около 65 хектара и се отглежда по практиките на биодинамичното земеделие от първия ден. Лозето заобикаля имението и е разположено на 380 метра надморска височина като привлича погледа към Егейско море в далечината.

Средиземноморският климат, характеризиращ се с мека зима и горещо лято, се влияе от морския бриз и по-студения въздух, който се спуска от контурите на планината Пангеон през нощта. Температурните разлики между дневните и нощните крайности са големи, което кара гроздето да зрее бавно. Този ефект се отразява благоприятно на стила на вината, като им придава твърд гръбнак, свежа естествена киселинност, танинова структура и благороден финес.