Вие ди Романс
НАШЕТО СЕМЕЙСТВО
Непоколебимата отдаденост на семейство Гало към лозята и вината, датираща от повече от век, се корени в труда и решителността на членове на семейството като Базилио, Стелио, Джанфранко и техните роднини.
Джанфранко, който управлява имението от 1978 г. насам, въвежда радикални и мащабни лозарски програми и отделя голямо внимание на винарските практики. Тези инициативи придават на вината на Vie di Romans през последните 30 години отпечатък с уникална индивидуалност.
В този исторически процес има няколко важни стъпки. През 1978 г. на пазара се появяват първата бутилка и етикет, последвани от реорганизация на лозята, целяща подобряване на качеството през 1982 г. През 1989 г. е издигната новата триетажна сграда на винарната. От 1990 г. вината от отделните лозя се произвеждат в отделни съдове, а през 1992 г., с пускането на реколта 1990 г., се установява обичаят всички бели вина да се пускат на пазара цели две години след прибирането на реколтата.
Задълбоченото разбиране на всички фактори, които са в основата на конкретното сетивно изживяване, разбира се, е цел на всеки, който се стреми към по-дълбоко разбиране на плодовете на изкуството на винопроизводителя. Производството на изключителни вина и грозде е свързано с широк кръг от фактори, но повърхностното им разглеждане няма да разкрие интимния характер на винарското имение: вместо просто да се свързва доброто качество с тероара или с винарските практики, трябва да се опитаме да проследим синергията от фактори, които си взаимодействат, за да се получи това вино. Затова на страницата на Vie di Romans може да разгледаме само онези фактори, които допринасят в най-голяма степен за определянето на характера на вината им; те попадат в три категории: околна среда, лозарство и човек.
Околна среда – всичко, което обхваща климата и почвата.
Лозарство – всички възможности, които са съзнателно подбрани, за да се осигури ефективно управление на лозята.
Човек – централният възел на цялото винарско начинание.
Благодарение на задълбоченото познаване на околната среда човекът може да направи първата стъпка в насочването на инструментите на лозарството към определена цел. По този начин човекът се оказва в центъра на процеса, откривайки ролята си както на създател, така и на част от свят, който е много по-голям от него и който в крайна сметка се превръща в мистерия. Връзката, диалогът между човека и земята, между човека и артикулирания език на сътворения свят се превръща в нещо ново и различно, уникално сложно и чудно.