Вайнгут Брюнделмайер

Вайнгут Брюнделмайер

Филтри
Избрани филтри
  1. Категория
    Класни вина
Филтри
на страница

1 артикул

  1. Брюнделмайер Ризлинг Хайлигенщайн Алте Ребен, 0.75 л
    Брюнделмайер Ризлинг Хайлигенщайн Алте Ребен, 0.75 л

    2021

    Камптал Австрия Ризлинг
    219,00 лв. | 111,97 €
на страница

1 артикул

ВАЙНГУТ БРЮНДЕЛМАЙЕР

Винарната

Вили Брюндлмайер ръководи семейното имение заедно със съпругата си Едвиж, Томас Клингер и Master of Wine Андреас Викхоф.

Изкуството на създаването на изискани вина

"В Bründlmayer се стремим да създадем великолепни вина в най-разнообразни комбинации."

Простите сортови вина предлагат кристално чисти интерпретации на гроздето и неговия произход. Взаимодействието между почвата и плода на гроздето е в центъра на класическите вина от едно лозе (Single vineyard, Ried). А сложните резерви или мощните ноемврийски реколти от известните лозя отразяват всички ресурси на тероара в най-богатия смисъл на думата.

„Изкуството на винопроизводството се състои в разбирането за естествен продукт, отгледан на жива почва, по такъв начин, че метаморфозата – от лоза до грозде, от сок до вино – да е като мелодия. Виното разказва всичко за почвата, топлината и студа, бурите и дъждовете, пейзажа – и хората, които са участвали от самото начало.“

ВИЛИ БРЮНДЛМАЙЕР

В Камптал взаимодействието между почвата и климата води до особен финес и сложност.

Карта на Камптал можете да видите тук: https://www.bruendlmayer.at/en/winery/site-and-climate/

Местоположение, произход и климат

Гористите хълмове на Валдфиртел (Waldviertel) предпазват лозята от студените северозападни ветрове. През деня слънцето затопля каменистите тераси, а през нощта свежият, ароматен въздух от гората се носи през долината на Камп към арената на Лангенлоис. Характерът на вината се формира от геоложкото и климатичното разнообразие на лозята, с горещите дни и прохладните нощи, където се срещат долините на реките Дунав и Камп.

Карта на лозята https://www.bruendlmayer.at/en/winery/site-and-climate/

Традиция и Erste Lagen
Bründlmayer е основател на „Österreichische Traditionsweingüter” (Австрийски традиционни винарски изби), чиито членове са се ангажирали да изразяват в своите вина характеристиките на своите райони, почви, климат, сортове и винарни.

Осъзнавайки, че великите вина зависят от великолепния тероар, през 2010 г., след повече от две десетилетия подготвителна работа и дискусии, Traditionsweingüter представиха първата си Lagenklassifikation (класификация на лозята). Тя все още се счита за работа в процес на развитие.

Тази класификация на най-добрите лозя се основава на системата за апелации на Камптал. Само сухи вина от сортовете Grüner Veltliner или Riesling могат да носят наименованието Камптал на етикета си, а само лозя от тези сортове могат да бъдат обозначени като Erste Lage (Първа категория).

Ключовите лозя на Bründlmayer в класификацията Erste Lagen са

  • Ried* Lamm
  • Käferberg
  • Loiserberg
  • Spiegel (Langenlois)
  • Heiligenstein
  • Steinmassl.

*Ried е официалният австрийски термин за „Lage” или „Cru” и означава регистриран лозарски масив.

Произход
В съответствие с международната система за „обозначение на произхода“, KAMPTAL DAC също използва тристепенна йерархия, разделена на регион, община и отделно лозе.

Kamptal DAC РЕГИОНАЛНО ВИНО
Типичното вино от Кaмптал носи белезите на долината, в която се отглежда, на прохладните нощи и горещите дни, на умерения климат в южната част на долината и на свежия въздух на горите на север.

Kamptal DAC ОРЦВАЙН ORTSWEIN
Тези „селски” вина отразяват характеристиките на всяка отделна община.

KAMPTAL DAC RIEDENWEIN
Вината от single vineyard в Камптал отразяват структурата на почвата и различните микроклиматични условия в най-малките райони и изразяват индивидуалния характер на всяка лоза.

Климат

Основата за характера на едно вино е взаимодействието между почвата и климата. В Камптал това взаимодействие води до особена финес и сложност. Трите вида почви (първична скала, льос и глина) в комбинация с климата тук образуват конфигурация, която се среща само на няколко места по света. Типичните условия в тази долина – на около 200 до 300 метра надморска височина – са горещи дни и прохладни нощи през лятото, както и дълги слънчеви есенни периоди. Тези контрастни условия придават на вината от Камптал техния несравним кристално чист, минерален характер.

По принцип Камптал се характеризира с контраста между затоплящите панонски влияния, идващи от югоизток, и хладните ветрове, спускащи се от гористия регион Валдфиртел на северозапад. Този контраст осигурява нощно охлаждане дори след горещи дни, което в крайна сметка определя особено фините аромати на вината. Дългият вегетационен период в Камптал – до късна есен – дава възможност на гроздето да достигне пълна физиологична зрялост. Годишните валежи от около 550 милиметра и умерената средна годишна температура от 10 градуса по Целзий са част от типичните условия.

Лозарски масив
Лозарските масиви, разположени предимно на тераси, далеч от пътното движение, са уникални със своето разнообразие.

Вили Брюндлмайер придава голямо значение на екологичното равновесие:

Когато поема винарската изба на родителите си, той въвежда политика на екологично лозарство. От 1979 г. не се използват синтетични торове. Нашите лозя се отглеждат по устойчив начин, в съответствие с Австрийската програма за устойчиво земеделие, а от 2015 г. – по биологично-органичен начин, сертифициран от LACON. Управлението на природните ресурси – почва, слънце, вода и растения – следва прости и разумни процедури. Например, феромони се прилагат във всички важни места на винарската изба, за да се наруши размножителният цикъл на опасната лозарска пеперуда. Това означава, че не е необходимо да се използват допълнителни средства за защита на растенията срещу насекомите. Когато старите лозя се изчистват, полетата се оставят под угар, ако е необходимо за няколко години, за да може почвата да се възстанови напълно.

Лозя и сортове

Най-добрите места се намират там, където долината на река Камп се отваря като черупка към южната долина на Дунав.
Хълмовете на Кремс и Вахау се простират на запад, а на изток са Винфиртел и Виена.

Разположен на североизток от Лангенлоис, Хайлигенщайн е лозарски район с истински мистична интензивност, който от векове е сред най-известните в Централна Европа. Река Камп се вие в подножието му, променяйки посоката си от север-юг на запад-изток и вливайки се в откритата долина на Дунав.

Почвата се състои от 250-милионен пустинен пясъчник. Високо на склона, в затворен природен резерват, узряват най-добрите гроздове от сорта Ризлинг. Деликатни и сдържани в първите години, с отлежаването в бутилка те се превръщат в мощни сухи вина, които могат да достигнат почти библейска възраст.

Младите лозя от тези места се смесват, за да се създаде Камптал Терасен.

Двете съседни лозя, Loiserberg и Berg Vogelsang, са символ на абсолютно класически, блестящи, минерални вина, отгледани на гранит (слюден шист).

Ried Käferberg също има подложка от бедна, първична скала, покрита с глинести морски отлагания, които придават допълнителна сила и плътност на виното. Тези и други лозя ни позволяват да развием най-добрите характеристики на нашите бели и червени гроздове.

Лозето Ried Lamm е в източната част на Heiligenstein, така че подпочвената почва се състои от многобройни пукнатини и цепнатини, премесени с пермски отлагания. Но има и богата на вар глинеста почва, която придава на виното допълнителна топлина, сила и плътност.

Избор на система за отглеждане на лозя

Изборът на подходяща система за отглеждане на лозята е от голямо значение за постигане на максимално качество. Вили Брюндмайер засажда лозята си точно над земята, така че гроздето да се възползва от топлината на почвата – съхранение на топлината и отражение на светлината, както и топлина от камъните – но достатъчно високо, за да не се замърси от мократа почва по време на бури.

Системата „Лира“ Lyre System

В някои от лозята лозите се отглеждат по системата „Лира“, при която клоните се подрязват и оформят така, че да се простират към небето като две ръце, поклоннически издигнати към слънцето. Това почти удвоява осветената и проветрена повърхност на листата и подобрява качеството на гроздето. Добре проветрените листа също изсъхват по-бързо, което намалява риска от появата на опасната мана.

Всички наши дейности са насочени към насърчаване на богатството на живота, неговото биологично разнообразие (растителен генетичен материал, почвен живот, естествени дрожди): интелигентни действия – красотата на простите работни процеси.

Нежно подрязване

От няколко години насам в нашите лозя прилагаме метода на нежно подрязване на Симонит и Сирч. Зад имената Симонит и Сирч стоят новаторите и пионерите на системата за нежно подрязване на лозята – Марко Симонит и Пиер-Паоло Сирч, двама агрономи от Фриули в Италия.

След смъртта на огромно количество лози във Фриули през 80-те години на миналия век, двамата специалисти разработват нов метод на базата на съществуващите техники за подрязване, при който не се нанасят големи рани на лозата и сокодвижението остава незасегнато. Полагат се грижи да не остават „мъртви пространства“ в старата дървесина на лозата, които биха могли да се превърнат във входни точки за гъбични заболявания. Това би помогнало да се намали например опасността от еска, актуално заболяване, което засяга дървесината на лозата и вероятно е най-голямата заплаха за лозята днес.

icon-end