Шато Смит О'Лафит

Филтри
Филтри
на страница

2 артикули

 1. Шато Смит О`Лафит Блан Песак-Леонян, 0.75 л
  Шато Смит О`Лафит Блан Песак-Леонян, 0.75 л

  2017

  Бордо Франция Купаж
  449,00 лв.
 2. Шато Смит О`Лафит Руж Песак-Леонян, 0.75 л
  Шато Смит О`Лафит Руж Песак-Леонян, 0.75 л

  2019

  Бордо Франция Купаж
  449,00 лв.
на страница

2 артикули

Château Smith Haut Lafitte се намира в Песак-Леонян на левия бряг на река Гарона. По време на класификацията на Грав през 1959 г. то е оценено като Grand Cru Classé за червеното си вино. В днешно време се счита, че имението произвежда и един от най-добрите примери за бяло Бордо.

Каберне Совиньон обикновено съставлява 60-65% от червеното гранд вино. Мерло допринася с около 30 процента, а малки количества Каберне Фран и Пти Вердо допълват типичния купаж. Виното отлежава в бъчва около 18 месеца, като 60-65% от него е от нова дървесина.

Бялото grand vin обикновено е с преобладаващо съдържание на Совиньон блан, с по около пет процента Семийон и Совиньон гри. Виното ферментира и отлежава в бъчва, като престоява върху утайките в продължение на една година. Половината от бъчвите са нови и на двата етапа.

Вторите вина са Le Petit Haut Lafitte – бяло, въведено през 2013 г. и червено – от 2010 г.. Те са произведени от партиди, идентифицирани по време на купажирането на grand vins.

При вторите вина червеното е предназначено да покаже по-закръглен стил от десния бряг и обикновено е купаж от Каберне Совиньон и Мерло в съотношение 55:45, отлежал в бъчва в продължение на 14 месеца. Бялото вино е комбинация от Совиньон блан и Семийон в съотношение 80:20, също винифицирано като гранд виното, но с около 10 месеца отлежаване в бъчва.

Дуото Les Hauts de Smith вече е третото вино на имението. Обикновено те отлежават в бъчва за същия период от време като Petit Haut Lafitte, но с по-малък дял на новия дъб.

Органичните лозя с площ 78 хектара (193 акра) (и замъкът) са разположени на нисък хълм от камъни и чакъли, натрупани от река Гарона. Тази чакълеста почва предлага не само отличен дренаж, но и отразява слънчевата светлина, за да увеличи ползите за лозята и плодовете.

Лозето се отглежда по био динамичен начин и произвежда собствен компост. За разораване на по-крехките почви в лозето за бели вина се използва кон. Усилията за опазване на биоразнообразието включват поставянето на пчелни кошери в района на имението. Smith Haut Lafitte разполага със собствен лозов разсадник, разположен на остров Ile de Lalande в средата на река Гарона.
Цялото грозде се бере ръчно от екип от над 100 берачи. Датите на бране и различни други лозарски практики се влияят от изображенията ред по ред от сателитната система Oenoview. Оптична система Vistalysis сканира всяко зрънце, като идентифицира и отстранява плодовете с по-ниско качество.

Помещението за съдовете е наскоро ремонтирано и сега работи изцяло на гравитачен принцип. Ферментаторите са оразмерени така, че да позволяват гъвкавост при управлението на отделни парцели с плодове. При пристигането си гроздето се сортира с помощта на високотехнологични компютъризирани оптични системи. Избата за червено вино е едно от най-големите подземни съоръжения в Бордо, което побира до 1000 бъчви. Имотът е необичаен и с това, че запазва бъчваница.

На мястото се отглежда грозде от 1365 г. насам. Името на Smith Haut Lafitte идва от платото с чакъл, което за пръв път е култивирано през 1365 г. (и е известно като Lafitte), и от собственика от 18-ти век Джордж Смит, шотландски търговец на вино. Той построява имението на това място в Pessac-Léognan.

През 1958 г. то е закупено от компанията Louis Eschenauer, която инвестира във винарната и нейните лозя. От 1990 г. имотът е собственост на Флоранс и Даниел Катиар. Шатото не е свързано с Château Lafite Rothschild от First growth, въпреки приликите в името.

Семейство Катиар са известни и с компанията Caudalie, чиито козметични продукти се произвеждат от гроздови семена и лозови резници. Les Sources de Caudalie е добре познат "Spa Vinotherapie", разположен сред лозята Smith Haut Lafitte. Подобно съоръжение е създадено и в района на Cheverny в долината на Лоара.

icon-end