Шато О'Байи
Château Haut-Bailly е историческо винарско имение, разположено в Pessac-Léognan на левия бряг на Жиронда. Преди половин век виното, в което преобладава Каберне Совиньон, често е на същата цена като вината от Fisrt Gowth, а през 1959 г. при класификацията на Graves шатото получава статут на Grand Cru Classé. Вината му остават добре оценени и често са добре приети от критиката.
Имението разполага с 30 хектара лозя на висок, пясъчен хребет с много пясъчник и вкаменелости. Каберне Совиньон съставлява по-голямата част от лозята, които обхващат 60% от общата площ, но тук са засадени и Мерло, Каберне Фран и Пети Вердо.
Традиционно те се засаждат помежду си и един парцел от 4 хектара се поддържа по този начин. След ферментацията Château Haut-Bailly grand vin отлежава в бъчва в продължение на 16 до 18 месеца, като делът на новия дъб зависи от реколтата.
Освен първото вино (grand vin), в шатото се произвеждат още едно вино – La Parde de Haut-Bailly, и розе. Може би необичайно за имение в Pessac-Léognan, не се произвеждат бели вина.
Основите на лозето датират от XVI в., когато имението е било собственост на фамилиите Goyaneche и Daitze. След това през 1630 г. то е продадено на семействата Bailly и Lauvarde, които инвестират в изграждането на имение, както и в обработката на земята около имението.
Преди смъртта си през 1655 г. Bailly дава името си на вината, които се произвеждат в замъка. Понастоящем замъкът е собственост на американския банкер Робърт Уилмърс, въпреки че за много критици и почитатели лицето на имението е управляващият директор Вероник Сандърс.
През 2020 г. започва мащабна програма за преустройство на сградите на шатото и винарната. Производството е средно 80 000 бутилки годишно.