Шато Гран Мейн

Шато Гран Мейн

на страница

1 артикул

  1. Шато Гран Мейн Сен Емилион Гран Крю 2020, 0.75 л
    Шато Гран Мейн Сен Емилион Гран Крю 2020, 0.75 л

    2020

    Бордо Франция Купаж
    174,99 лв.
на страница

1 артикул

Château Grand Mayne е винарско имение от клас Grand Cru Classé, разположено в центъра на апелацията Сен Емилион в Бордо. В основата на едноименното Grand Vin са Мерло и Каберне Фран.

"Едно вино трябва да отразява своя тероар, своя произход. Ние твърдо вярваме, че уникалността на местоположението на лозето е от основно значение за създаването на едно страхотно вино. Никога не може да има страхотно вино без страхотно лозе." Жан-Антоан и Дамиен Нони 

В това отношение вината на Château Grand Mayne напълно изразяват мястото си на произход. Те са горди представители на най-добрите тероари на западния склон и подножието на Сен Емилион, съставени от глина и варовик. Фин бленд от Мерло и Каберне Фран, вината на Grand Mayne съчетават силата на плода, елегантното напрежение и финес. Известни с отличния си потенциал за отлежаване, последните реколти на Château Grand Mayne вече са по-отворени и достъпни в ранните си години.

  • Апелация: Saint-Emilion Grand Cru
  • Типичен купаж: 80% Мерло/ 20% Каберне Фран
  • Тип почва: Глинесто-варовикова на склона на хълма, а в подножието му - глинеста почва
  • Възраст на лозата: 35 години
  • Отлежаване: 18 месеца в бъчви (70% нови – 30% едногодишни)
  • Площ: 17 хектара (14,5 хектара в производство)
  • Винификация: дървени и неръждаеми съдове с терморегулация

Днес лозето обхваща 17 хектара (43 акра) от имението с площ 21 хектара (52 акра). Една част от лозето граничи с Château Beau-Séjour Bécot. 78% от насажденията са Мерло, 19% – Каберне фран, а 3% – Каберне Совиньон. През последните години количеството на Каберне Фран се е увеличило; имението се стреми да достигне дял от около 35 процента.

Лозята са засадени на склонове с южно и западно изложение, върху глинести и варовикови почви. Беритбата се извършва на ръка, а гроздето от всеки парцел се винифицира отделно в резервоари от неръждаема стомана и дървени съдове. След това grand vin отлежава във френски дъбови бъчви за около 18 месеца преди бутилиране, като 70-80% от бъчвите са нови.

Château Grand Mayne произвежда приблизително 6000 каси от своето вино Grand Cru classé в Сен Емилион годишно. Второто вино е Filia de Grand Mayne, известно преди това като Les Plantes du Mayne.

ИСТОРИЯ

Семейство Лаво (Laveau) е собственик на имението от 1685 до 1893 г. В пика на развитието си имението е над десет пъти по-голямо, като включва 250 хектара (620 акра) земя и над 60 хектара (150 акра) лозя.

Имението сменя собствениците си няколко пъти, като в резултат на няколко от тези сделки се свива. Настоящите собственици семейство Нони (Nony) поемат контрола през 1934 г. Grand Mayne е кръстено на имението, което е построено в имота в края на 16-ти и началото на 17-ти век.

В продължение на почти пет века

Лозето, над което се извисява имение, построено в края на 16-и век, Mayne има 200-годишна история и води началото си от семейство Лаво, което го придобива през 1685 г. Внимателните и любящи грижи на Жан Лаво издигат лозето до най-високо ниво, за което свидетелстват цените на виното и похвалите в Féret, реномирания справочник за вина от 1846 г. в Бордо.

Заедно с Figeac и Soutard по това време Mayne е едно от най-важните имения в Сен Емилион.

Без преки наследници, империята Лаво в крайна сметка е разпръсната между наследниците на семейството. Различни собственици се сменят до началото на XX век, когато семейство Нони става собственик на това, което се е превърнало в "Гранд Майне".

Всъщност през 1934 г. Жан Нони, успешен търговец на вино, установен в търговския район Шартрон в Бордо, придобива имота от Ноел Бербудо.

От поколение на поколение

Когато Жан Нони умира през 1975 г., синът му Жан-Пиер, заедно със съпругата си Мари-Франсоаз, поемат собствеността. Те предприемат мащабни ремонтни дейности и инвестират в нови технологии и иновации във винопроизводството, което нарежда Grand Mayne сред елитните вина от Бордо.

След смъртта на Жан-Пиер Нони през 2001 г. Мари-Франсоаз, перфекционист по душа, поддържа курса, докато двамата ѝ синове не последват стъпките на баща си през 2020 г.

Днес Жан-Антоан, който работи заедно с майка си като управител на имението от 2011 г., и брат си Дамиен представляват третото поколение, което увековечава наследството на семейство Нони, решително обърнато към бъдещето и съвършенството.

Привилегирован кът

Grand Mayne представлява хомогенна група от каменни сгради. Построен през XVI и XVII в., замъкът се извисява над лозето, в което се намира.

Прилежащите към замъка пристройки са построени през XVII в. с камък, добит от регионалните кариери за варовик. Архитектите се стремят да предпазят замъка от посегателства и от западните океански ветрове, като построяват дълга сграда, обърната на запад, чийто ритъм е хармонично прекъснат в центъра ѝ от близка, павирана полукръгла арка, през която могат да влизат карети, теглени от коне.

С течение на годините монументалната винарска изба и стопански постройки допълват този огромен комплекс, ограден с дълги каменни стени.

Що се отнася до лозето Grand Mayne, то расте в едно цяло в идеален естествен амфитеатър на склона на хълма и в подножието на Сен Емилион.

Екипът

Както в избата, така и на лозето, редовността на grand cru е възможна благодарение на лоялността на мъже и жени, които са дълбоко отдадени на работата си.

Екипът се гордее, че може да разчита на някои стари ръце, които работят в Grand Mayne от близо четиридесет години.

Неговата земя

На 55 метра надморска височина, с идеално южно и западно изложение, лозята са засадени върху глинесто-варовиков склон, а в подножието му – върху глинеста почва на юг и глинесто-песъчлива почва на запад. Разположението и типологията на тези почви предлагат голям потенциал на лозето. Разположен точно в географския център на община Сен Емилион, замъкът се намира на 1,5 км западно от селото в подножието на варовиково плато.

Строгата работа с лозето е от първостепенно значение в Grand Mayne. Всеки лозов парцел се счита за самостоятелно лозарско стопанство. Така лозята по склоновете се затревяват, за да се предотврати ерозията, докато тези върху глинести и глинесто-песъчливи почви се разорават.

Подрязването на Bordelaise, изкореняването и издънките, събирането на реколтата на зелено, двукратното ръчно прореждане на листата, управлението на парцела, са технически решения, които дават на гроздето най-добрите качествени перспективи.

Неговото ноу-хау

Когато настъпи времето за бране, гроздовите зърна се събират на ръка и се поставят в малки съдове. Гроздето се сортира двойно в лозето и в халето, след което се ронка. Всеки парцел се винифицира поотделно в дървени и неръждаеми съдове, за да се контролира по-добре процеса на винификация. След това следва процесът на отлежаване в бъчви от френски дъб в сърцето на чисто новата винарна.

След 15 до 20 месеца отлежаване настъпва решаващият момент на внимателно подбиране на кюветата, за да се постигне най-хармоничното съчетание, което да представя характеристиките на cru-то и реколтата.

Накрая реколтата се бутилира, като всяка бутилка се приготвя индивидуално – кулминацията на две години работа и страст.

icon-end