Шато Гран Мейн
Château Grand Mayne е винарско имение от клас Grand Cru Classé, разположено в центъра на апелацията Сен Емилион в Бордо. В основата на едноименното Grand Vin са Мерло и Каберне Фран.
"Едно вино трябва да отразява своя тероар, своя произход. Ние твърдо вярваме, че уникалността на местоположението на лозето е от основно значение за създаването на едно страхотно вино. Никога не може да има страхотно вино без страхотно лозе." Жан-Антоан и Дамиен Нони
В това отношение вината на Château Grand Mayne напълно изразяват мястото си на произход. Те са горди представители на най-добрите тероари на западния склон и подножието на Сен Емилион, съставени от глина и варовик. Фин бленд от Мерло и Каберне Фран, вината на Grand Mayne съчетават силата на плода, елегантното напрежение и финес. Известни с отличния си потенциал за отлежаване, последните реколти на Château Grand Mayne вече са по-отворени и достъпни в ранните си години.
- Апелация: Saint-Emilion Grand Cru
- Типичен купаж: 80% Мерло/ 20% Каберне Фран
- Тип почва: Глинесто-варовикова на склона на хълма, а в подножието му - глинеста почва
- Възраст на лозата: 35 години
- Отлежаване: 18 месеца в бъчви (70% нови – 30% едногодишни)
- Площ: 17 хектара (14,5 хектара в производство)
- Винификация: дървени и неръждаеми съдове с терморегулация
Днес лозето обхваща 17 хектара (43 акра) от имението с площ 21 хектара (52 акра). Една част от лозето граничи с Château Beau-Séjour Bécot. 78% от насажденията са Мерло, 19% – Каберне фран, а 3% – Каберне Совиньон. През последните години количеството на Каберне Фран се е увеличило; имението се стреми да достигне дял от около 35 процента.
Лозята са засадени на склонове с южно и западно изложение, върху глинести и варовикови почви. Беритбата се извършва на ръка, а гроздето от всеки парцел се винифицира отделно в резервоари от неръждаема стомана и дървени съдове. След това grand vin отлежава във френски дъбови бъчви за около 18 месеца преди бутилиране, като 70-80% от бъчвите са нови.
Château Grand Mayne произвежда приблизително 6000 каси от своето вино Grand Cru classé в Сен Емилион годишно. Второто вино е Filia de Grand Mayne, известно преди това като Les Plantes du Mayne.
ИСТОРИЯ
Семейство Лаво (Laveau) е собственик на имението от 1685 до 1893 г. В пика на развитието си имението е над десет пъти по-голямо, като включва 250 хектара (620 акра) земя и над 60 хектара (150 акра) лозя.
Имението сменя собствениците си няколко пъти, като в резултат на няколко от тези сделки се свива. Настоящите собственици семейство Нони (Nony) поемат контрола през 1934 г. Grand Mayne е кръстено на имението, което е построено в имота в края на 16-ти и началото на 17-ти век.
В продължение на почти пет века
Лозето, над което се извисява имение, построено в края на 16-и век, Mayne има 200-годишна история и води началото си от семейство Лаво, което го придобива през 1685 г. Внимателните и любящи грижи на Жан Лаво издигат лозето до най-високо ниво, за което свидетелстват цените на виното и похвалите в Féret, реномирания справочник за вина от 1846 г. в Бордо.
Заедно с Figeac и Soutard по това време Mayne е едно от най-важните имения в Сен Емилион.
Без преки наследници, империята Лаво в крайна сметка е разпръсната между наследниците на семейството. Различни собственици се сменят до началото на XX век, когато семейство Нони става собственик на това, което се е превърнало в "Гранд Майне".
Всъщност през 1934 г. Жан Нони, успешен търговец на вино, установен в търговския район Шартрон в Бордо, придобива имота от Ноел Бербудо.
От поколение на поколение
Когато Жан Нони умира през 1975 г., синът му Жан-Пиер, заедно със съпругата си Мари-Франсоаз, поемат собствеността. Те предприемат мащабни ремонтни дейности и инвестират в нови технологии и иновации във винопроизводството, което нарежда Grand Mayne сред елитните вина от Бордо.
След смъртта на Жан-Пиер Нони през 2001 г. Мари-Франсоаз, перфекционист по душа, поддържа курса, докато двамата ѝ синове не последват стъпките на баща си през 2020 г.
Днес Жан-Антоан, който работи заедно с майка си като управител на имението от 2011 г., и брат си Дамиен представляват третото поколение, което увековечава наследството на семейство Нони, решително обърнато към бъдещето и съвършенството.
Привилегирован кът
Grand Mayne представлява хомогенна група от каменни сгради. Построен през XVI и XVII в., замъкът се извисява над лозето, в което се намира.
Прилежащите към замъка пристройки са построени през XVII в. с камък, добит от регионалните кариери за варовик. Архитектите се стремят да предпазят замъка от посегателства и от западните океански ветрове, като построяват дълга сграда, обърната на запад, чийто ритъм е хармонично прекъснат в центъра ѝ от близка, павирана полукръгла арка, през която могат да влизат карети, теглени от коне.
С течение на годините монументалната винарска изба и стопански постройки допълват този огромен комплекс, ограден с дълги каменни стени.
Що се отнася до лозето Grand Mayne, то расте в едно цяло в идеален естествен амфитеатър на склона на хълма и в подножието на Сен Емилион.
Екипът
Както в избата, така и на лозето, редовността на grand cru е възможна благодарение на лоялността на мъже и жени, които са дълбоко отдадени на работата си.
Екипът се гордее, че може да разчита на някои стари ръце, които работят в Grand Mayne от близо четиридесет години.
Неговата земя
На 55 метра надморска височина, с идеално южно и западно изложение, лозята са засадени върху глинесто-варовиков склон, а в подножието му – върху глинеста почва на юг и глинесто-песъчлива почва на запад. Разположението и типологията на тези почви предлагат голям потенциал на лозето. Разположен точно в географския център на община Сен Емилион, замъкът се намира на 1,5 км западно от селото в подножието на варовиково плато.
Строгата работа с лозето е от първостепенно значение в Grand Mayne. Всеки лозов парцел се счита за самостоятелно лозарско стопанство. Така лозята по склоновете се затревяват, за да се предотврати ерозията, докато тези върху глинести и глинесто-песъчливи почви се разорават.
Подрязването на Bordelaise, изкореняването и издънките, събирането на реколтата на зелено, двукратното ръчно прореждане на листата, управлението на парцела, са технически решения, които дават на гроздето най-добрите качествени перспективи.
Неговото ноу-хау
Когато настъпи времето за бране, гроздовите зърна се събират на ръка и се поставят в малки съдове. Гроздето се сортира двойно в лозето и в халето, след което се ронка. Всеки парцел се винифицира поотделно в дървени и неръждаеми съдове, за да се контролира по-добре процеса на винификация. След това следва процесът на отлежаване в бъчви от френски дъб в сърцето на чисто новата винарна.
След 15 до 20 месеца отлежаване настъпва решаващият момент на внимателно подбиране на кюветата, за да се постигне най-хармоничното съчетание, което да представя характеристиките на cru-то и реколтата.
Накрая реколтата се бутилира, като всяка бутилка се приготвя индивидуално – кулминацията на две години работа и страст.