Кога доставяме през майските празници 2024!

Поръчки, получени на 02.05 до 13 ч., ще бъдат доставени съобразно график на куриер на 03.05 или 07.05. Поръчки, получени на 02.05 след 13 ч., ще бъдат доставени на 08.05. Поръчки, получени между 03.05 и 07.05, ще бъдат доставени на 08.05 Не чакайте последния момент! Разгледайте Каталог Пролет 2024!

3 май, петък 10:00 – 20:00 / 4 и 5 май, събота и неделя: 11:00 – 19:00 / 6 и 24 май: всички магазини CASAVINO работят с нормалното си работно време: 10:00 – 21:00

Шато Гран Мейн

Шато Гран Мейн

Филтри
Филтри
Цена
-
Реколта
на страница

2 артикули

  1. Шато Гран Мейн Сен Емилион Гран Крю 2017, 0.75 л
    Шато Гран Мейн Сен Емилион Гран Крю 2017, 0.75 л

    2017

    Бордо Франция Купаж
    149,99 лв.
  2. Шато Гран Мейн Сен Емилион Гран Крю 2020, 0.75 л
    Шато Гран Мейн Сен Емилион Гран Крю 2020, 0.75 л

    2020

    Бордо Франция Купаж
    174,99 лв.
на страница

2 артикули

Château Grand Mayne е винарско имение от клас Grand Cru Classé, разположено в центъра на апелацията Сен Емилион в Бордо. В основата на едноименното Grand Vin са Мерло и Каберне Фран.

"Едно вино трябва да отразява своя тероар, своя произход. Ние твърдо вярваме, че уникалността на местоположението на лозето е от основно значение за създаването на едно страхотно вино. Никога не може да има страхотно вино без страхотно лозе." Жан-Антоан и Дамиен Нони 

В това отношение вината на Château Grand Mayne напълно изразяват мястото си на произход. Те са горди представители на най-добрите тероари на западния склон и подножието на Сен Емилион, съставени от глина и варовик. Фин бленд от Мерло и Каберне Фран, вината на Grand Mayne съчетават силата на плода, елегантното напрежение и финес. Известни с отличния си потенциал за отлежаване, последните реколти на Château Grand Mayne вече са по-отворени и достъпни в ранните си години.

  • Апелация: Saint-Emilion Grand Cru
  • Типичен купаж: 80% Мерло/ 20% Каберне Фран
  • Тип почва: Глинесто-варовикова на склона на хълма, а в подножието му - глинеста почва
  • Възраст на лозата: 35 години
  • Отлежаване: 18 месеца в бъчви (70% нови – 30% едногодишни)
  • Площ: 17 хектара (14,5 хектара в производство)
  • Винификация: дървени и неръждаеми съдове с терморегулация

Днес лозето обхваща 17 хектара (43 акра) от имението с площ 21 хектара (52 акра). Една част от лозето граничи с Château Beau-Séjour Bécot. 78% от насажденията са Мерло, 19% – Каберне фран, а 3% – Каберне Совиньон. През последните години количеството на Каберне Фран се е увеличило; имението се стреми да достигне дял от около 35 процента.

Лозята са засадени на склонове с южно и западно изложение, върху глинести и варовикови почви. Беритбата се извършва на ръка, а гроздето от всеки парцел се винифицира отделно в резервоари от неръждаема стомана и дървени съдове. След това grand vin отлежава във френски дъбови бъчви за около 18 месеца преди бутилиране, като 70-80% от бъчвите са нови.

Château Grand Mayne произвежда приблизително 6000 каси от своето вино Grand Cru classé в Сен Емилион годишно. Второто вино е Filia de Grand Mayne, известно преди това като Les Plantes du Mayne.

ИСТОРИЯ

Семейство Лаво (Laveau) е собственик на имението от 1685 до 1893 г. В пика на развитието си имението е над десет пъти по-голямо, като включва 250 хектара (620 акра) земя и над 60 хектара (150 акра) лозя.

Имението сменя собствениците си няколко пъти, като в резултат на няколко от тези сделки се свива. Настоящите собственици семейство Нони (Nony) поемат контрола през 1934 г. Grand Mayne е кръстено на имението, което е построено в имота в края на 16-ти и началото на 17-ти век.

В продължение на почти пет века

Лозето, над което се извисява имение, построено в края на 16-и век, Mayne има 200-годишна история и води началото си от семейство Лаво, което го придобива през 1685 г. Внимателните и любящи грижи на Жан Лаво издигат лозето до най-високо ниво, за което свидетелстват цените на виното и похвалите в Féret, реномирания справочник за вина от 1846 г. в Бордо.

Заедно с Figeac и Soutard по това време Mayne е едно от най-важните имения в Сен Емилион.

Без преки наследници, империята Лаво в крайна сметка е разпръсната между наследниците на семейството. Различни собственици се сменят до началото на XX век, когато семейство Нони става собственик на това, което се е превърнало в "Гранд Майне".

Всъщност през 1934 г. Жан Нони, успешен търговец на вино, установен в търговския район Шартрон в Бордо, придобива имота от Ноел Бербудо.

От поколение на поколение

Когато Жан Нони умира през 1975 г., синът му Жан-Пиер, заедно със съпругата си Мари-Франсоаз, поемат собствеността. Те предприемат мащабни ремонтни дейности и инвестират в нови технологии и иновации във винопроизводството, което нарежда Grand Mayne сред елитните вина от Бордо.

След смъртта на Жан-Пиер Нони през 2001 г. Мари-Франсоаз, перфекционист по душа, поддържа курса, докато двамата ѝ синове не последват стъпките на баща си през 2020 г.

Днес Жан-Антоан, който работи заедно с майка си като управител на имението от 2011 г., и брат си Дамиен представляват третото поколение, което увековечава наследството на семейство Нони, решително обърнато към бъдещето и съвършенството.

Привилегирован кът

Grand Mayne представлява хомогенна група от каменни сгради. Построен през XVI и XVII в., замъкът се извисява над лозето, в което се намира.

Прилежащите към замъка пристройки са построени през XVII в. с камък, добит от регионалните кариери за варовик. Архитектите се стремят да предпазят замъка от посегателства и от западните океански ветрове, като построяват дълга сграда, обърната на запад, чийто ритъм е хармонично прекъснат в центъра ѝ от близка, павирана полукръгла арка, през която могат да влизат карети, теглени от коне.

С течение на годините монументалната винарска изба и стопански постройки допълват този огромен комплекс, ограден с дълги каменни стени.

Що се отнася до лозето Grand Mayne, то расте в едно цяло в идеален естествен амфитеатър на склона на хълма и в подножието на Сен Емилион.

Екипът

Както в избата, така и на лозето, редовността на grand cru е възможна благодарение на лоялността на мъже и жени, които са дълбоко отдадени на работата си.

Екипът се гордее, че може да разчита на някои стари ръце, които работят в Grand Mayne от близо четиридесет години.

Неговата земя

На 55 метра надморска височина, с идеално южно и западно изложение, лозята са засадени върху глинесто-варовиков склон, а в подножието му – върху глинеста почва на юг и глинесто-песъчлива почва на запад. Разположението и типологията на тези почви предлагат голям потенциал на лозето. Разположен точно в географския център на община Сен Емилион, замъкът се намира на 1,5 км западно от селото в подножието на варовиково плато.

Строгата работа с лозето е от първостепенно значение в Grand Mayne. Всеки лозов парцел се счита за самостоятелно лозарско стопанство. Така лозята по склоновете се затревяват, за да се предотврати ерозията, докато тези върху глинести и глинесто-песъчливи почви се разорават.

Подрязването на Bordelaise, изкореняването и издънките, събирането на реколтата на зелено, двукратното ръчно прореждане на листата, управлението на парцела, са технически решения, които дават на гроздето най-добрите качествени перспективи.

Неговото ноу-хау

Когато настъпи времето за бране, гроздовите зърна се събират на ръка и се поставят в малки съдове. Гроздето се сортира двойно в лозето и в халето, след което се ронка. Всеки парцел се винифицира поотделно в дървени и неръждаеми съдове, за да се контролира по-добре процеса на винификация. След това следва процесът на отлежаване в бъчви от френски дъб в сърцето на чисто новата винарна.

След 15 до 20 месеца отлежаване настъпва решаващият момент на внимателно подбиране на кюветата, за да се постигне най-хармоничното съчетание, което да представя характеристиките на cru-то и реколтата.

Накрая реколтата се бутилира, като всяка бутилка се приготвя индивидуално – кулминацията на две години работа и страст.

icon-end