Ормез дьо Пез
Ормез дьо Пез
Château Ormes de Pez се намира в района на малкото селце Pez (отделно имение, Château de Pez, се намира през пътя), западно от селото Sait-Estèphe.
ИСТОРИЯ
Преди Френската революция имотът е бил част от имението Domaine de Pez в Сен-Естеф, като по-късно местоположението му се определя от брястовите дървета ("ormes" на френски), които някога са растели в имота.
Лозята се радват на мек морски климат благодарение на влиянието на устието на река Жиронда и на Атлантическия океан. Разположени са на площ от 35 хектара (87 акра) – 54% от тях са Каберне Совиньон, засадени предимно на чакълести почви, а 37% – Мерло, засадено на песъчливо-глинести почви.
Останалата част е засадена с Каберне Фран и Пти Вердо. Гроздето се бере ръчно и ферментира в съдове от неръждаема стомана с контролирана температура. След това виното отлежава във френски дъб, като около половината от него е нов.
След поредица от собственици, последвали Френската революция, Château Ormes de Pez е първото, което е закупено от семейство Казес през 1940 г. Сега то е част от Société Jean-Michel Cazes заедно с Château Lynch-Bages и Cordeillan-Bages.
СЕМЕЙСТВО КАЗЕС
История на пътешествията, история на Медок
Собственици на Château Lynch-Bages от 1939 г. насам, през поколенията семейство Cazes разперва лозарски криле и развива образцов туризъм, заложен в традициите на гостоприемството. От планините Ариеж до лозята на Медок и на други места – историята е за пътувания.
Често срещано фамилно име в цяла Южна Франция, Cazes произлиза от думата "casa", която означава "къща". Това е име на пътешественици и емигранти. Подобно на много други, семейство Казес – работници от региона Ариеж в Югозападна Франция, напускат планините си през 1875 г. и се установяват в Медок. Жан-Шарл Казес започва работа като хлебар в Пояк и през 1939 г. поема управлението на Lynch-Bages.
Първи стъпки в производството на вино
Жан-Шарл Казес създава вино, което бързо печели признание. Андре Казес, най-малкият от четиримата му синове, учи право. Но е въвлечен в размириците на Втората световна война. Взет в плен, той се завръща в Пояк едва след победата на Съюзниците. Тук започва да се занимава със застраховане. Едва през 60-те години на миналия век той отново поема управлението на имота. И подобно на баща си преди него, влиянието му е решаващо. Той възстановява и разширява лозята, които в края на 90-те години достигат почти 100 хектара.
Ново космополитно поколение
След обучението си по инженерство синът на Андре Жан-Мишел се завръща в Пояк през 1973 г. Той е придружен от португалската си съпруга Тереза, чието семейство произхожда от Мозамбик. Бракът им, сключен в Пояк от Андре Казес – по това време кмет на общината – е в основата на едно семейство, което става все по-космополитно. Към трите им дъщери, родени в Париж, Кину, Марина и Катрин, скоро се присъединява и Жан-Шарл, който се появява в Бордо малко след тяхното пристигане. Тази семейна история е проследена в книгата Lynch-Bages & Co., семейство, вино и 52 рецепти.
ЕКСПЕРТИЗА
Традиционно и модерно лозе
Вината от Ormes de Pez се правят със същата грижа и внимание като тези от Château Lynch-Bages (Grand Cru classé de Pauillac).
Управителят на лозето Rafaël Destruhaut-Balladu отдава приоритет на интегрираните методи на земеделие, които включват използването на неутрални за околната среда продукти, оптимизиран фитосанитарен контрол и периоди на за почивка на почвата. Гроздето се събира ръчно.
Винификацията се извършва в имението под ръководството на Daniel Llose и Nicolas Labenne. Гроздето се разпределя в съдове от неръждаема стомана с контролирана температура. Алкохолната ферментация и мацерацията продължават около 20 дни, по време на които се извършват постепенни цикли на "преместване и връщане" и претакане. Този традиционен метод на винопроизводство дава предимство за нежното извличане на цветовете и танините. След това виното отлежава около 15 месеца във френски дъбови бъчви, 45% от които са от нов дъб.
Иновативни техники за производство на вино
"Нашите техници непрекъснато разработват иновативни методи, които позволяват лозята да се обработват по най-прецизния и ефективен начин. От 2010 г. насам се използва сателитна фотография, за да се определят хомогенни вътрешнопарцелни зони. Техниците участват активно и в разработването на нови трактори и работят в тясно сътрудничество с производителя.
И накрая, програмата за "масов подбор" им позволява да запазят генетичното наследство на лозето и да формулират схеми на лозята въз основа на историческите насаждения в Ormes de Pez.
Повече можете да прочетете тук https://www.ormesdepez.com/en