Кога доставяме през майските празници 2024!

Поръчки, получени на 02.05 до 13 ч., ще бъдат доставени съобразно график на куриер на 03.05 или 07.05. Поръчки, получени на 02.05 след 13 ч., ще бъдат доставени на 08.05. Поръчки, получени между 03.05 и 07.05, ще бъдат доставени на 08.05 Не чакайте последния момент! Разгледайте Каталог Пролет 2024!

3 май, петък 10:00 – 20:00 / 4 и 5 май, събота и неделя: 11:00 – 19:00 / 6 и 24 май: всички магазини CASAVINO работят с нормалното си работно време: 10:00 – 21:00

Ормез дьо Пез

Ормез дьо Пез

Филтри
Филтри
Количество
Цена
-
на страница

2 артикули

  1. Ормез дьо Пез Сен Естеф, 0.75 л
    Ормез дьо Пез Сен Естеф, 0.75 л

    2020

    Бордо Франция Купаж
    114,99 лв.
  2. Ормез дьо Пез Сен Естеф Магнум, 1.5 л
    Ормез дьо Пез Сен Естеф Магнум, 1.5 л

    2020

    Бордо Франция Купаж
    229,99 лв.
на страница

2 артикули

Ормез дьо Пез

Château Ormes de Pez се намира в района на малкото селце Pez (отделно имение, Château de Pez, се намира през пътя), западно от селото Sait-Estèphe.

ИСТОРИЯ

Преди Френската революция имотът е бил част от имението Domaine de Pez в Сен-Естеф, като по-късно местоположението му се определя от брястовите дървета ("ormes" на френски), които някога са растели в имота.

Лозята се радват на мек морски климат благодарение на влиянието на устието на река Жиронда и на Атлантическия океан. Разположени са на площ от 35 хектара (87 акра) – 54% от тях са Каберне Совиньон, засадени предимно на чакълести почви, а 37% – Мерло, засадено на песъчливо-глинести почви.
Останалата част е засадена с Каберне Фран и Пти Вердо. Гроздето се бере ръчно и ферментира в съдове от неръждаема стомана с контролирана температура. След това виното отлежава във френски дъб, като около половината от него е нов.

След поредица от собственици, последвали Френската революция, Château Ormes de Pez е първото, което е закупено от семейство Казес през 1940 г. Сега то е част от Société Jean-Michel Cazes заедно с Château Lynch-Bages и Cordeillan-Bages.

СЕМЕЙСТВО КАЗЕС

История на пътешествията, история на Медок

Собственици на Château Lynch-Bages от 1939 г. насам, през поколенията семейство Cazes разперва лозарски криле и развива образцов туризъм, заложен в традициите на гостоприемството. От планините Ариеж до лозята на Медок и на други места – историята е за пътувания.

Често срещано фамилно име в цяла Южна Франция, Cazes произлиза от думата "casa", която означава "къща". Това е име на пътешественици и емигранти. Подобно на много други, семейство Казес – работници от региона Ариеж в Югозападна Франция, напускат планините си през 1875 г. и се установяват в Медок. Жан-Шарл Казес започва работа като хлебар в Пояк и през 1939 г. поема управлението на Lynch-Bages.

Първи стъпки в производството на вино

Жан-Шарл Казес създава вино, което бързо печели признание. Андре Казес, най-малкият от четиримата му синове, учи право. Но е въвлечен в размириците на Втората световна война. Взет в плен, той се завръща в Пояк едва след победата на Съюзниците. Тук започва да се занимава със застраховане. Едва през 60-те години на миналия век той отново поема управлението на имота. И подобно на баща си преди него, влиянието му е решаващо. Той възстановява и разширява лозята, които в края на 90-те години достигат почти 100 хектара.

Ново космополитно поколение

След обучението си по инженерство синът на Андре Жан-Мишел се завръща в Пояк през 1973 г. Той е придружен от португалската си съпруга Тереза, чието семейство произхожда от Мозамбик. Бракът им, сключен в Пояк от Андре Казес – по това време кмет на общината – е в основата на едно семейство, което става все по-космополитно. Към трите им дъщери, родени в Париж, Кину, Марина и Катрин, скоро се присъединява и Жан-Шарл, който се появява в Бордо малко след тяхното пристигане. Тази семейна история е проследена в книгата Lynch-Bages & Co., семейство, вино и 52 рецепти.

ЕКСПЕРТИЗА
Традиционно и модерно лозе

Вината от Ormes de Pez се правят със същата грижа и внимание като тези от Château Lynch-Bages (Grand Cru classé de Pauillac).
Управителят на лозето Rafaël Destruhaut-Balladu отдава приоритет на интегрираните методи на земеделие, които включват използването на неутрални за околната среда продукти, оптимизиран фитосанитарен контрол и периоди на за почивка на почвата. Гроздето се събира ръчно.

Винификацията се извършва в имението под ръководството на Daniel Llose и Nicolas Labenne. Гроздето се разпределя в съдове от неръждаема стомана с контролирана температура. Алкохолната ферментация и мацерацията продължават около 20 дни, по време на които се извършват постепенни цикли на "преместване и връщане" и претакане. Този традиционен метод на винопроизводство дава предимство за нежното извличане на цветовете и танините. След това виното отлежава около 15 месеца във френски дъбови бъчви, 45% от които са от нов дъб.

Иновативни техники за производство на вино

"Нашите техници непрекъснато разработват иновативни методи, които позволяват лозята да се обработват по най-прецизния и ефективен начин. От 2010 г. насам се използва сателитна фотография, за да се определят хомогенни вътрешнопарцелни зони. Техниците участват активно и в разработването на нови трактори и работят в тясно сътрудничество с производителя.

И накрая, програмата за "масов подбор" им позволява да запазят генетичното наследство на лозето и да формулират схеми на лозята въз основа на историческите насаждения в Ormes de Pez.

Повече можете да прочетете тук https://www.ormesdepez.com/en