Катена Запата
КАТЕНА ЗАПАТА
През 1898 от Италия в Аржентина пристига прадядото на сегашния Никола – Никола Катена. Описват го като голям оптимист, който вярва, че е намерил обетованата земя в Мендоса и през 1902 засажда първото си лозе с Малбек (този сорт произлиза от Бордо). Неговият син Доминго, превръща винарната в една от най-големите винарни в Мендоса.
До 1960 винарната се бори, за да оцелее, поради лошата икономика на Аржентина. В един момент се оказва, че е по-изгодно да не берат грозде изобщо, отколкото да произвеждат вино на загуба. Никола Катена е тихият революционер във фамилията, който всъщност успява да вдигне винарната до нивото, в което е тя в момента. Той поема семейния бизнес през 1960 г. И се концентрира върху увеличаването на пазара в Аржентина през смутните времена на 1970 г.
През 80-те години той става гостуващ професор по икономика в Калифорнийския университет и бива вдъхновен от Напа Вали. Прави дълги разходки със съпругата и дъщеря си Адриана из лозята – към този момент никой не си и помисля, че Новият свят може да бъде съперник на Франция. Когато се връща в Аржентина той продава винарните си, които произвеждат трапезни вина, за което го обявяват за луд (защото към този момент това са силните вина от Аржентина) и запазва само винарна Есмералда, в която се винифицират най-добрите брандове на фамилията.
През 1980 г. Никола се подготвя да търси най-добрите места за засаждане на лозя. Започва да сади Шардоне и Малбек на много висока надморска височина, защото само така според него може да бъде конкуренция, като поема рискове и притиска до последно границите на издържливост на насажденията си. Той открива, че земята, която е изоставена от европейските заселници поради нисктата си плодовитост, е всъщност доста подходяща за отглеждане на лозя. Пустинният климат му позволява да контролира качеството и да осъществява стриктно контролирано напояване.
Семейството е отдадено на отключването на тайните на тяхната земя и са горди да представят вината на Мендоса на света. Те превръщат една пустиня в едни от най-уникалните и красиви лозя в света. Те предават знанията си от поколение на поколение. Историята на винарната е история за това как се поемат рискове, как се влага много воля, разчита се на малко късмет по пътя, за да превърнат съкровището, което им дава тероара в извор за вина, които носят името им.
За 20 години Никола засажда почти непреброими сортове както и различни клонове в своите планински лозови масиви. Открива, че микроклиматът на различните части дори и в едно лозе може да се различава доста една от друга. Една разновидност от сорт, дори и един и същ клон предоставят различни аромати и вкусове, благодарение на тези уникални микроклимати.
Лозята, засадени с Шардоне, са клонове на тези от Франция и дават доста добри резултати в този микроклимат.
Тогава идва въпросът – какво да прави със сорта Малбек, според баща му Доминик – достоен да съперничи на този от Бордо. Не е бил сигурен, че ще може да отлежава. Баща му умира през 1989 г. Никола решава да вложи всичките си усилия, за да докаже тезата на баща си. Работи 5 години над 60-годишното си лозе Анджелика и през 1994 г. произвежда първото Катена Малбек, което задоволява желанието му за качество.
За да избере какви клонове на Mалбек да засади в новите си лозя като остава разочарован от тези от Франция, той засажда 145 клона в лозята на Пирамидата, от които избира 5 и те биват засадени в отделни зони в лозето Алтамида – от там се ражда и най-добрият Малбек за 2003 г.
Раждането на Катена Алта и Николас Катена Запата.
През 1995 г. Хосе Галанте (уайнмейкър от 1975 г.) бутилира първото Шардоне от региона с по-хладен климат Тупунгато, с набрано грозде от зона 4 на лозето Доминго за Катена Алта Шардоне.
През 1994 г. Никола Катена създава първото премиум сортово аржентинско вино от Mалбек, експортирано в целия винен свят. Това му струва 15 години винени проучвания и три години експерименти във винарната преди фамилията да покажe на света първия Катена Малбек. В следващите две години енологът Хосе Галанте уточнява най-добрите лозя, раждащи Kаберне Совиньон, Шардоне и Малбек и винифицира първата реколта Катена Алта вина в много малки количества. Тези вина продължават да бъдат малки партиди вино от конкретни лозя на фамилията. Бъчвите със специалните вина се подлагат на допълнителен много строг избор в избата. Вината Катена Алта са подходящи за пиене три години след самата реколта.
През 1997 година реколта от Каберне Совиньон е била със забележително качество и Никола и Хосе започват да планират раждането на едно кюве, което да изпълни мечтите им за вино от 1980 г. Така се ражда Николас Катена Запата, което е бленд от 95% Каберне и 5% Малбек.