
Хайсан Нойман
ХАЙСАН НОЙМАН
Градско и биодиминично лозарство
Лозя в мегаполис – нещо, което изумява мнозина – има дълга традиция във Виена. Лозята са първокласни и са основно в Нусберг и Гринцинг. Поради варовика и изветрелите варовикови почви, вината са изразителни и минерални.
Стефан Хайсан е човекът, започнал още през 2006 да развива биодинамично лозарство върху 200 дка, повечето от тях собственост на известния виенски архитект Нойман. В допълнение към биологичното сертифициране, което важи за цялата компания, той работи според строгите правила на Demeter и е една от малкото винарни в Австрия, която също има този сертификат. Фокусът е върху лозарската екосистема с всички нейни аспекти, а лозите се радват на много ръчна работа. Здравата почва, здрави лози, които носят здраво грозде.
Всичко това може да се опита в живите вина на Хайсан Нойман. Всяко от тях има характерна душа, която се развива от естествения аромат на гроздето и тероара. След като Стефан Хайсан умира, неговият приятел Фриц Винингер поема винарната и отива още една крачка напред с линията си „Natural“. Тези вина, ферментирали върху ципите, се винифицират без никаква намеса и се бутилират нефилтрирани.
![]()
