Благородно, дълбоко и чисто превъплъщение на сорта мавруд. Виното е плод на уменията и майсторската работа на главния енолог на Манастира, Георги Кузмов и неговия екип.
12-годишното лозе се намира в местността Манастира в землището на пазарджишкото село Лесичово; почвите са глинесто-песъчливи делувиални.
Гроздето е ръчно брано в средата на октомври. Направено е предферментативно настойване за 8 дни при температура 8-10°С. Бурната ферментация протича за 4-5 дни при температура 24-26°С. Тихата ферментация и мацерация продължават 2 седмици. Виното отлежава 12 месеца в български дъбови бъчви.
Г-н Кузмов споделя, че идеята на вината Илая още от първата реколта е да покажат едно ново елегантно лице на сорта мавруд и с него да събудят интереса към местните сортове. Виното наистина е елегантно и свежо, добре балансирано и изразява напълно особеностите на сорта. Блестящо осъществена идея.
Селектирано в DiVino ТОП 50 за 2021
100760
Тихо
2020
0.75 л
Винарска изба Манастира