Австрия
Виена
Грюнер велтлинер
Бяло
Натурално вино, без използване на сяра/сулфити или препарати от дрожди. Пресни билкови нюанси на носа. Ядка на небце, приятно пикантна, фини нотки на танин. Виното е умишлено бутилирано мътно, за да позволи намаляване на силата на дрождите.
Натурално вино!
12,% алкохол, 5,5 г/л киселини; 1,4 г/л остатъчна захарност
Гроздето за NATURAL Grünen Veltliner идва от старо лозе в Рийд Gabrissen на Wiener Bisamberg, слънчево южно разположение. Почвата е льос, много пясъчна и лека, с високо съдържание на варовик и чакълен в по-високата част на лозето. Mash-fermented Grüner Veltliner, без използване на сяра/сулфити или препарати от дрожди, престоява 4 месеца върху ципите в стоманени резервоари и се пълни в бутилки без филтриране и никаква намеса.
Описание на виното: Пресни билкови нюанси на носа. Ядка на небце, приятно пикантна, фини нотки на танин.
Виното е умишлено бутилирано мътно, за да позволи намаляване на силата на дрождите. Преди да отворите бутилката завъртете внимателно, за да разпределите равномерно частиците от утайката (както в натурален нефилтриран сок).
HAJSZAN NEUMANN
Градско и биодиминично лозарство
Лозя в мегаполис – нещо, което изумява мнозина, има дълга традиция във Виена. Лозята са първокласни и са основно в Нусберг и Гринцинг. Поради варовика и изветрелите варовикови почви, вината са изразителни и минерални. Стефан Хайсан е човекът, започнал още през 2006 да развива биодинамично лозарство върху 200 дка, повечето собственост на известния виенски архитект Нойман. В допълнение към биологичното сертифициране, което важи за цялата компания, той работи според строгите правила на Demeter и е една от малкото винарни в Австрия, която също има този сертификат. Фокусът е върху лозарската екосистема с всички нейни аспекти, а лозите се радват на много ръчна работа. Здравата почва, здрави лози, които носят здраво грозде. Всичко това може да се опита в живите вина на Хайшан Нойман. Всяко от тях има характерна душа, която се развива от естествения аромат на гроздето и тероара. След като Стефан Хайсан почива, неговият приятел Фриц Винингер поема винарната и отива още една крачка напред с линията си „Natural“. Тези вина, ферментирали върху ципите, се винифицират без никаква намеса и се бутилират нефилтрирани.
101718
Тихо
2020
0.75 л
Хайсан Нойман