България
Южен Черноморски
Купаж
Червено
Наситен, дълбок рубинен цвят. Комплексен нос с нотки на сладък червен пипер, череша, какао, землисти нотки, масло с розмарин и мента. Тялото е сочно, плодово и зряло с нотки на масло, черен плод и печена червена чушка в дългия финал.
ОПИСАНИЕ
Името на виното Блек Си се корени в една закачлива игра на думи. „Черното C“, където С е асоциация на сорта Cabernet Sauvignon, от който “Санта Сара” създава първото си вино Блек Си. Няколко години по-късно, след дълго търсене на място с подходящи почви и климат, екипът на „Санта Сара”, премества своята работилница в близост до Черноморското крайбрежие. Сякаш подсъзнателно, от самото начало, създавайки виното Блек Си, избата е знаела, че ще спусне котва на Черно море и ще стъпи на твърда земя, от която ще създава вина с изявена идентичност. Блек си Ред е бленд от сортовете Каберне Совиньон и Мерло, които са подбрани от собствени лозя, в района на с. Горица. За тях се грижи екип от ентусиасти, чиито фокус е безкомпромисно качество и постоянство.
ОСНОВНА ИНФОРМАЦИЯ
- Произход: България, с. Горица, местност Бадемите, района на Поморие
- Винен регион: Южно Черноморие
- Вид: Качествено червено сухо вино със ЗГУ
- Реколта: 2021
- Сортов състав: 60% Каберне Совиньон, 40% Мерло
- Възраст на лозето: 8 години
- Площ на парцелите: Каберне Совиньон 3,00 ха, Мерло 2,40 ха
- Характеристики на терена
Каберне Совиньон: Наклон 5-13º. Надморска височина 20-120 м. Ориентация Югозапад; Юг; Север-Юг; Изток-Запад
Мерло Наклон: 5-15º. Надморска височина 20-130 м. Ориентация Югоозапад; Север-Юг - Гъстота на лозите: 5000 лози/ха
- Формировка: Двустранен Гюйо
- Почви: Песъчливо-глинести, карбонатни черноземовидни, рендзини
- Добив: 5000 кг/ха - 32,5 хл/ха
- Гроздобер: Гроздето е селектирано и брано на ръка в касетки по 10 кг, от 27.09 до 10.10.2021.
ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ
- Алкохол, об.%: 14,50
- Титруеми киселини, г/л: 5,00
- Захари, г/л: 3,00
- Обем бутилка: 750 мл
- Година на бутилиране: ноември 2022
- Произведени бутилки: 7 000 бутилки
- Температура на сервиране: Оптимална температура 18ºC
ТЕХНОЛОГИЯ
Винификация
Студена мацерация при 8°C в дървени съдове от френски, немски и австрийски дъб с вместимост 3500 кг, съдове от неръждаема стомана с вместимост 4200 кг и в ротобъчви от австрийски дъб с капацитет от 450 кг, за период от 7 дни. Ферментацията протича в продължение на 3 седмици, последвана от мацерация на 31°C на ферментиралото грозде за 3-4 дни. Малолактичната ферментация протича в дъбови бъчви по 225 л за период от 4 седмици.
Отлежаване
20% от виното отлежава в нови френски барици, а останалите 80% – в използвани френски дъбови бъчви за период от 10 месеца.
ДЕГУСТАЦИОННИ БЕЛЕЖКИ
Наситен, дълбок рубинен цвят. Комплексен нос с нотки на сладък червен пипер, череша, какао, землисти нотки, масло с розмарин и мента. Тялото е сочно, плодово и зряло с нотки на масло, черен плод и печена червена чушка в дългия финал.
СЪЧЕТАНИЕ С ХРАНА
Комбинира се добре със сочни меса – телешко, агнешко, както и с ризото или паста с манатарки. Може да се консумира и самостоятелно.
100144
Тихо
2022
0.75 л
с. Горица
Санта Сара