Анасоновите ликьори представляват подкатегория на по-широкото семейство ликьори. Анасонът (Pimpinella anisum) е растение с вкус на женско биле, което от векове се използва като ароматизатор и лекарство. Употребяван пестеливо, той може да придаде на храната тревисти, освежаващи характеристики.
В ликьор анасонът е един от най-лесните за разпознаване аромати, като най-често срещаните описания са женско биле, копър и дори черни желирани бонбони.
Един от най-известните ликьори с аромат на анасон е Pastis, аперитив, който се пие широко в Югоизточна Франция. Pastis е популяризиран през 30-те години на ХХ в. след забраната на абсента в голяма част от Европа, тъй като има подобен анасонов вкус без опасните халюциногенни свойства, за които се смята, че има абсентът.
Повечето традиционни анасонови ликьори произхождат от страните около Средиземноморието. Докато Pastis е приносът на Франция в тази категория, в Италия има sambuca, в Гърция – ouzo, а в Турция – raki. Други ликьори с вкус на анасон са арак, мастика и алаки.
Може би най-забележителната характеристика на анасоновите ликьори е така нареченият ефект на узото. Той се отнася до замъгляването, което се получава при добавяне на вода или лед, превръщайки прозрачната напитка в нещо, което прилича на чаша бледо мляко, както при абсента.
Коктейли с анасонов ликьор:
- Самбука с ликьор от кафе: Ликьор от анасон Мартини - Самбука с ликьор от кафе
- Sazerac - Пастис с ръжено уиски и захар
- Jelly Bean - Ouzo със синьо кюрасо
300009
Анасонови
1 л
***