
Шато Жиро
Château Guiraud е винарско имение в Sauternes, Бордо. Класифицирано е като Premier Cru в класификацията от 1855 г. и е едно от най-известните винарски имения в региона.
Лозята на Guiraud са засадени със Semillon и Sauvignon Blanc, като първото съставлява по-голямата част от сочно сладкото ботритизирано вино.
Замъкът разполага с около 85 хектара (210 акра) лозя, разположени върху песъчливи чакълести и глинести почви, които осигуряват добра среда за отглеждане и благодарение на влагозадържащите си свойства са благоприятни за разпространението на Botrytis cinerea – ключовият „играч“ в създаването на перфектен Сотерн.
Само гроздето, което е било засегнато от благородно гниене, се бере на ръка и ферментира парцел по парцел в нови дъбови бъчви. След като Château Guiraud достигне желаното ниво на сладост, то отлежава в бъчви поне 24 месеца, преди да бъде пуснато на пазара.
Шатото произвежда и второ вино, Petit Guiraud, от по-млади лозя. Съществува и сухо Bordeaux Blanc, наречено Le G de Château Guiraud, макар че за разлика от останалата част от портфолиото в него преобладава Sauvignon Blanc.
Първоначално Шато Жиро е известно като благородническата къща Байл, преди да бъде купено от Пиер Жиро през 1766 г.
Къщата и лозята преминават през семейството, докато не са продадени на група приятели – Робер Пежо (от едноименния автомобилен производител), Оливие Бернар (Domaine de Chevalier), Стефан фон Нейперг (Château Canon La Gaffelière) и Ксавие Планти, който е винопроизводител в Guiraud от 80-те години на миналия век.
ИМЕНИЕТО
Великолепно имение с площ 128 хектара, разположено в сърцето на Сотерн, Château Guiraud винаги е имало вкус към уникалността: първо, като показва категорично модерен черно-златен етикет през първата половина на XIX век, но също така и като се ангажира в средата на 90-те години с биологични лозарски практики, вкоренени в околната среда и опазването на биоразнообразието.
Château Guiraud, класифицирано като вино от First Growth през 1855 г., е произведено от ботритизирано грозде, което се бере ръчно на последователни беритби, като това ювелирно майсторство допринася за чистотата и баланса на вкусовете. Първата реколта, белязана от идването на Sandrine GARBAY начело на Château GUIRAUD, е реколта 2022 г. Отлично илюстрира ноу-хауто и компетентността на техническия екип в служба на един от най-красивите тероари на Sauternes.
АОС Sauternes : 54 ха
Средна възраст на лозята: 25-30 години
Гъстота на лозята : 6600 лози/ха
Купаж : Sémillon (65%) и Sauvignon blanc (35%)
ТЕРОАР
Почви: 80% песъчливи чакъли, 20% глинести чакъли.
Подпочви: дълбок полупрозрачен пясък, чисти чакъли, пресечени от червена глина и варовикови мергели, вкаменени фосили на морски черупчести обитатели.
Дати на събирането : От 15 септември до 27 октомври – 3 беритби
Ферментация: местни дрожди, в дъбови бъчви, 80% нови 20% от едно вино
Отлежаване: в бъчви за 18 месеца.