Шато Ври Канон Буше
Ще откриете картина на натуралист, включваща поредица от тераси, характеризиращи се с долини, горички, криволичещи селски пътища и привлекателни резиденции. Часовниковата кула на село Фронсак е разположена сред зеленина. Подчертавайки територията на Canon-Fronsac, извиващата се река Дордон може да се види от белведерето на имението. Близо до Сен-Емилион и устието на реката, нежната и потайна природа на Фронсак се радва на светлината на Атлантическия океан, изненадваща надморска височина, различни изложения и полезни ветрове. Умереният микроклимат се дължи на естествената среда.
Фронсак
Фронсак става херцогство при Хенри IV и херцог Ришельо, който е и херцог на Фронсак, построява в района имение в италиански стил, което става сцена на много местни партита.
Само на един хвърлей от пристанището на Либорне, лозето е било по-известно от престижните си съседи Померол и Сен-Емилион.
Историята на замъка започва през 1953 г. със семейство Ру. По-късно, през 2005 г., то е придобито от холандския предприемач Филип де Хасет-Мьолер, голям любител на виното. В последно време, LFP Grands Vignobles de France закупува Château Vrai Canon Bouché през март 2014 г. Новите собственици запазват съществуващия екип и продължават добрата работа, извършена досега.
Заради различният си тероар, от векове имотът се счита за уникален.
Имението се простира на площ от 13 хектара с богати на изкопаеми варовикови кариери – същата скала, която се споделя от най-големите тероари в Сен Емилион. Първоначално те са използвани за добив на камък, необходим за изграждането на историческите паметници на Бордо. Изцяло нетипичен и хомогенен, тероарът е рядък скъпоценен камък, разположен в сърцето на апелацията. Почвата е съставена от глина, получена в резултат на декарбонизацията на астерифициран варовик – основата на най-големите тероари на Сен Емилион.
В Ръководството за вината на Бордо Жак Дюпон казва, че имотът е един от най-интересните тероари в района на апелацията и вероятно един от най-добрите около Либурне.
Извършена е строга програма за изкореняване и презасаждане. Старите лозя от сорта Мерло, които изразяват напълно тероара, разбира се, са запазени. От 2006 до 2012 г. около 4 хектара са извадени и заменени основно с Каберне Фран – сорт, който е напълно подходящ за варовикови почви. През 2011 г. 2,5 хектара са презасадени със селектиран Каберне Фран. Понастоящем имотът е засаден със 70% Мерло и 30% Каберне Фран.
- Сортове: 60% Мерло, 40% Каберне Фран.
- Средна възраст на лозята: 35 години.
- Добив: 30 хл/ха
- Лозе: разположено на хълмчето на канона, обърнато на юг и почиващо върху ядро от варовик с 10 до 40-сантиметров подпочвен слой, съставен от декарбонизирана глина.
- Производство на вино: Ръчно събрана реколта в щайги с малки отвори, за да се премахне влагата. Отстраняване на чепките. Ръчно сортиране. Щадяща ферментация между 27 и 30°C, като се използват местни дрожди. 15-20-дневна мацерация след ферментацията. Малолактична ферментация в дъб.
- Отлежаване: 12 месеца (50% в нов дъб и 50% в бъчви, използвани веднъж преди това).