Кога доставяме през майските празници 2024!

Поръчки, получени на 02.05 до 13 ч., ще бъдат доставени съобразно график на куриер на 03.05 или 07.05. Поръчки, получени на 02.05 след 13 ч., ще бъдат доставени на 08.05. Поръчки, получени между 03.05 и 07.05, ще бъдат доставени на 08.05 Не чакайте последния момент! Разгледайте Каталог Пролет 2024!

3 май, петък 10:00 – 20:00 / 4 и 5 май, събота и неделя: 11:00 – 19:00 / 6 и 24 май: всички магазини CASAVINO работят с нормалното си работно време: 10:00 – 21:00

Шато Сосиандо-Малет

Шато Сосиандо-Малет

Филтри
Филтри
Цена
-
Реколта
на страница

2 артикули

  1. Шато Сосиандо-Малет О`Медок 2012, 0.75 л
    Шато Сосиандо-Малет О`Медок 2012, 0.75 л

    2012

    Бордо Франция Купаж
    149,99 лв.
  2. Шато Сосиандо-Малет О`Медок 2020, 0.75 л
    Шато Сосиандо-Малет О`Медок 2020, 0.75 л

    2020

    Бордо Франция Купаж
    133,99 лв.
на страница

2 артикули

Château Sociando-Mallet е винарско имение, разположено в северната част на Медок (вината се бутилират под наименованието Haut-Médoc), което обикновено се смята за равностойно на много Cru Classe. Въпреки че не фигурира в класификацията на Бордо от 1855 г., имотът е оценен като пети растеж (Fifth Growth) в неофициалната версия на сайта за търговия с вина Liv-Ex за 2011 г. Той има репутацията на производител на плътни, класически структурирани вина с твърди танини и голям потенциал за стареене от сортовете Каберне Совиньон, Мерло и Каберне Фран.

Имотът е разположен в община Сен-Серен дьо Кадурн, на север от апелацията Сен-Естеф, а най-близкият му съсед е Шато Шармал на няколкостотин метра на запад. Купен е от търговеца и винопроизводител Jean Gautreau през 1969 г., когато е в окаяно състояние и има само 5 хектара (12 акра) лозя.
Построена е нова винарна, други сгради са ремонтирани и лозето е засадено отново, като са закупени допълнителни парцели от съседи.

Сега имотът обхваща 110 хектара (270 акра), от които 85 хектара (210 акра) са засадени с лозя. Основните блокове са разположени на изток от селището Saint-Seurin, около замъка и сградите на имението, на хълма Baleyron, типичен за Médoc насип от чакъл върху глинеста почва в близост до устието на Жиронда.

Многобройни други малки парцели са разположени около селото. Насажденията са разделени почти поравно между Каберне Совиньон и Мерло, като има и малко Каберне Фран.

Вината се винифицират в бетонни съдове с контролирана температура и съдове от неръждаема стомана. Плотовете, избрани за Sociando-Mallet, отлежават 12 месеца в нов френски дъб.

La Demoiselle de Sociando-Mallet, второто вино на шатото, се произвежда в съдове, които не са избрани за основното вино, и отлежава в около 25% нов френски дъб.

Асортиментът се допълва от кювето Jean Gautreau, което е представено през 1995 г. Това е селекция от най-добрите бъчви, останали от grand vin, и обикновено съдържа повече Каберне Совиньон, отколкото има в Sociando-Mallet.

ИСТОРИЯ

Jean Gautreau, който в продължение на десетилетия е свързан с имението, умира през ноември 2019 г. Той е наследен от дъщеря си Силви и внука си Артур.

В продължение на много години шатото заема високо място в класификацията на Bordeaux Cru Bourgeois, докато тя не е разпусната в условията на правни спорове от реколта 2006 г. нататък.

Жан Готро, от тениса до лозарството...

Жан Готро е роден през април 1927 г. в Леспар в семейство, което няма нищо общо с винарската индустрия. Баща му е бил застрахователен агент. Жан е бил отличен спортист. Играе футбол и тенис, като на 18-годишна възраст дори стига до полуфинала на състезанието Roland Garros Juniors. Завръща се в Леспар след военната си служба в Мароко и работи в брокерската фирма Miailhe през 1948 г. в момент, когато бизнесът е много труден за търговията с вино в Бордо. Редовно контактувайки с водещи търговци, 21-годишният Жан Готро вижда огромния потенциал – особено в Африка – за продажба на евтин бленд, състоящ се от вино от департамента Gers и наситени, богати вина от Северен Медок. Възползвайки се от тази търговска възможност, той решава да напусне работата си през 1950 г. и да стане независим брокер.

Виждайки, че цената на виното от Бордо върви неумолимо нагоре, на 1 януари 1957 г. Jean Gautreau създава своя собствена фирма за посредничество (négociant). Скоро той намира клиенти в Белгия и Нидерландия и развива процъфтяваща търговия с качествени вина от Бордо. Той въвежда иновациите, като стартира концепцията за мобилни бутилиращи линии, за да предоставя на клиентите си вина, бутилирани в шато.

Jean Gautreau открива Sociando-Mallet
Жан Готро открива Sociando-Mallet в село Saint-Seurin-de-Cadourne през 1969 г., когато търси винарско имение, което да закупи от името на белгийски клиент. Това е любов от пръв поглед, въпреки че имотът е в окаяно състояние. Но тероарът е отличен, а от имота се открива прекрасна гледка към устието на река Жиронда. Жан Готро веднага решава да го придобие за себе си и това става срещу 250 000 френски франка.

По онова време лозята са само 5 хектара. Сградите били в лошо състояние и нямало изба за бъчви – само малко помещение за ферментатори и гараж. С помощта и съветите на Жерар Клер, предишен служител в шатото, Жан Готро прави приемлива първа реколта и превъзходна втора. Той е подпомогнат от факта, че необикновеният тероар на Sociando-Mallet, състоящ се от чакъл Günz с глинеста подложка, е благоприятен за отглеждането на отличен Cabernet Sauvignon и производството на вина с чудесна свежест. Jean Gautreau разширява лозето година след година, като купува лозя от своите съседи. В търсене на възможно най-доброто качество той обновява и сградите на имението, изгражда изба за бъчви и постепенно подобрява избора на сортове грозде, като подбира подходящите за всеки лозов парцел.

Имотът днес се състои от 83 хектара, от които се произвеждат близо 450 000 бутилки годишно Château Sociando-Mallet и второто вино Demoiselle de Sociando-Mallet. През 2000 г. Jean Gautreau продава бизнеса си на търговец и сега се фокусира изцяло върху управлението на своето винарско имение.

Баски аристократ на име Социандо

Château Sociando-Mallet се намира в община Saint-Seurin-de-Cadourne, на десет километра северно от Пойак, в апелацията О-Медок. В документ от март 1633 г. се споменава, че земята тук е принадлежала на аристократ от баски произход на име Sossiando. Член на неговото семейство е бил епископ на Bayonne. В друг документ от 1750 г. се споменават лозя, принадлежащи на Demoiselle Anne de Sossiondo. Поради различни правописни грешки през годините "Sossiondo" става "Sociando".

Архивите показват, че Guillaume de Brochon, адвокат на роялистите, който живее в Сосиандо, е арестуван по време на Френската революция през 1793 г. Имението му е конфискувано, продадено на търг от революционното правителство и придобито от тъста му Жан Ламот.

През 1831 г. Мари-Елизабет Аларе (Marie-Elisabeth Alaret) , племенница на Ламот и собственичка на Сосиандо, се омъжва за Ахил Мале, морски офицер. Тъй като по онова време е било обичайно да се добавя името на собственика към имението, замъкът става известен като Sociando-Mallet.

Семейство Аларе притежава Sociando-Mallet до 1878 г., когато то преминава в ръцете на Léon Simon.

Оттогава до пристигането на Жан Готро шатото е собственост на: фирмата за търговия с вино Delor, Louis Roullet (кмет на Saint-Seurin), а след това на Emile Tereygeol, който по това време притежава и Pontoise-Cabarrus.

Със Силви и Артур

Жан Готро умира през октомври 2019 г., оставяйки на Силви имота, който тя управляваше от 2015 г. насам. Силви, родена през 1967 г., е единственото дете на Жан и Колет Готро. Сосиандо-Мале е бил нейното място за игра като малко момиче. Тя предпочита лозарски методи, близки до природата, следвайки стъпките на баща си, със същата любов и уважение към земята. Тя участва в различни технически дегустации и заедно с екипа си избира финалните блендове. Тя живее и диша Sociando-Mallet, всъщност тя е Sociando-Mallet. Силви естествено вдъхва тази философия на сина си Артур, който на свой ред израства в семейното имение.

Лозето и неговият тероар

От 17 век насам Sociando-Mallet се намира на Butte de Baleyron, един от най-добрите чакълести тероари в Медок. Лозето се намира в община Saint-Seurin-de-Cadourne, северно от Пойак, и е с изглед към устието на Жиронда, на завой на реката.

Тероарът на Sociando-Mallet се състои от чакъл Günz върху дълбок слой глинесто-варовикова почва. Този тероар отлично регулира водоснабдяването и позволява на Cabernet Sauvignon да узрее изключително добре, а на Merlot – да придобие дълбочина и сложност. Този тероар е душата на Sociando. Той осигурява на виното сложна структура, свежест и елегантност.

Повече ще намерите тук http://www.sociandomallet.com/

icon-end