Шато Шевал Блан
Château Cheval Blanc е високо оценено винарско имение в района Сен Емилион в североизточната част на Бордо. Със сигурност това е най-известното вино в света, базирано на Каберне Фран, макар и често заедно с много сходни нива на Мерло.
Обикновено "grand vin" (едноименното вино на имението) е пищно и плътно, с голяма тежест на плодовете. Обикновено за него се изисква десет годишно отлежаване бутилка, а най-добрите реколти могат да издържат половин век или повече.
Второто вино на имението е Le Petit Cheval.
Лозе
Лозето е разположено в северозападната част на региона, граничи с Померол (съсед е La Conseillante) и се състои от 39 хектара (96 акра), разделени на 45 парцела. Засадено е необичайно голямо количество Каберне Фран – около 52% – с 43% Мерло и 5% Каберне Совиньон.
Необичайните пропорции на насажденията отразяват тероара; повечето лозя в региона са с глинеста или чакълеста почва върху непропускливи седиментни скали, но Cheval Blanc е уникален с това, че има мозайка от почви с двата типа в приблизително равни пропорции. Глинените почви осигуряват базови вина с кадифени танини, докато тези от чакълести почви са по-ароматни и елегантни.
История
На това място се отглеждат лозя от XIV век, но лозето, както е известно днес, се оформя през XIX век, когато към основните парцели се прибавят покупки от близкото имение Figeac. Последвалите пресаждания установяват нетипичните пропорции между половината мерло и половината каберне фран.
Cheval Blanc получава първия си медал на Световното изложение в Лондон през 1862 г. - първият от поредица успехи, които изграждат репутацията му и достигат ценови равнища, сравними с тези на първите крюта в Медок, което проправя пътя за построяването на шато в имението.
При първата класификация на вината от Сен Емилион през 1955 г. Cheval Blanc получава най-високата възможна оценка и остава Premier Grand Cru Classé A. През 1998 г., след 166 години непрекъсната семейна собственост, Бернар Арно, ръководител на компанията за луксозни стоки LVMH, и покойният барон Албер Фрер (белгийски инвеститор милиардер) купуват съвместно имението.
През 2011 г. е открита новата впечатляваща изба с 52 бетонни ферментатора (заменили тези от неръждаема стомана) с различни размери, съответстващи на различните лозови парцели. Grand vin прекарва 16 до 18 месеца в нови дъбови бъчви от различни производители. Производството в 80 000 бутилки годишно.
Класифицирано с най-високия ранг Premier Grand Cru Classé A от създаването на класификацията на Сен-Емилион през 50-те години на миналия век, имението е известно с това, че се оттегля от класацията през 2022 г. Въпреки това мнозина все още го смятат за едно от най-великите – ако не и за най-великото вино на апелацията (и в по-широк план на Бордо).