Шато О Брион
Château Haut-Brion е най-старото от петте Premier Cru (First Growth) в Бордо и едно от най-известните вина в света. Разположено в Песак-Леонян, южно от град Бордо, шатото е доста далеч от своите събратя, които се намират в Medoc. Lafite Rothschild, Mouton Rothschild и Latour се намират в Пояк, а Château Margaux – без изненада – в Марго.
Имотът се намира в северната част на Грав, в покрайнините на Бордо, и сега е заобиколен от навлизащи сгради и пътища. Покрай него се намира и La Mission Haut-Brion, която е закупена от собствениците на Haut-Brion в началото на 80-те години на миналия век.
По-голямата част от 51 хектара (126 акра) от лозята на имението са засадени с червени сортове: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc и Petit Verdot заемат 48 хектара (118 акра), а три хектара (7,5 акра) са отделени за Sauvignon Blanc и Sémillon.
От 2007 г. второто вино на шатото е известно като La Clarence de Haut-Brion.
Бяло и червено
Първото вино на Haut-Brion, известно още като "grand vin", е ключовата линия на шатото и представлява по-голямата част от продукцията му. Необичайно за класифицираните сортове обаче е и това, че има съответно бяло вино, което споделя простото име Haut-Brion (въпреки че това далеч не е необичайно за именията в Graves и Pessac-Léognan, които редовно произвеждат както червени, така и бели вина) и често се нарича "Haut-Brion blanc", дори от англоговорящите.
ИСТОРИЯ
Лозята са създадени през 30-те години на XV в. от фамилията Pontac, като през следващите векове няколко пъти сменят собственика си. Историческите данни сочат, че Haut-Brion са пили крал Чарлз II и Томас Джеферсън, а известният лондонски хроникьор Samuel Pepys също е бил почитател на виното.
През 1935 г. имението е придобито от американския франкофил Кларънс Дилън и оттогава се управлява от семейството. Освен La Mission Haut-Brion семейство Дилън притежава и няколко други имения в Бордо, най-известното от които е Château Quintus, Grand Cru в Сен Емилион (бивше Château Tertre-Daugay).