Шато Ла Бон Пастьор

на страница

1 артикул

  1. Шато Ла Бон Пастьор Померол, 0.75 л -33%
    Шато Ла Бон Пастьор Померол, 0.75 л

    2020

    Бордо Франция Купаж / Бленд
    Специална цена 159,00 лв. | 81,30 € Обикновена цена 239,99 лв. | 122,70 €
на страница

1 артикул

Château Le Bon Pasteur е имение в Померол, известно както с пищното и еластично качество на виното си, така и с историята си като семейна собственост на известния винен консултант Мишел Роланд.

Бележки на производителя: Дълбок цвят и деликатен букет, както и мекота, характерна за Померол, и щедра, мощна страна, напомняща за Сен Емилион, са отличителните белези на вината на Château Le Bon Pasteur.

Тази необикновена сложност е резултат от мозайката от идентичности на неговите 21 кадастрални парцела в апелацията Померол, до френската граница на Сен Емилион.

Сортове грозде: 80% Мерло, 20% Каберне Фран

Продукция: 20 000 бутилки

ВИНИФИКАЦИЯ

Ръчно събиране на реколтата (двойно сортиране, преди и след дестилация). Ферментира в малки стоманени резервоари с терморегулация и в нови френски дъбови бъчви. Малолактична ферментация в нови бъчви от френски дъб.

ОТЛЕЖАВАНЕ
15 до 18 месеца в същите бъчви Бутилиране: без финиране, нефилтрирано, ако е възможно.

Лозето с площ от 7 хектара (16 акра) е разположено на границата със Сен Емилион и има широк спектър от почвени типове. То е засадено предимно с Мерло, с 15-20% Каберне фран – точното съотношение е трудно да се определи, тъй като някои парцели са смесени. Някои от лозята са засадени през 50-те години на миналия век.

Гроздето се бере на ръка и ферментира в съдове от неръждаема стомана с контролирана температура. След това вината отлежават в предимно нов френски дъб в продължение на около 18 месеца и се бутилират без финиране и филтриране.

Световноизвестният консултант по винопроизводство Мишел Роланд поема управлението на Le Bon Pasteur през 1978 г., въпреки че имението е собственост на семейството от 1920 г.

През 2013 г. то е продадено на китайски инвеститор, въпреки че Роланд остава винопроизводител и управител на имението.

Château Le Bon Pasteur Et Michel Rolland

Съдбата на Le Bon Pasteur е тясно свързана с Мишел Ролан, който представлява духа на шатото в продължение на 40 години. Мишел Ролан е роден през 1947 г. в покрайнините на апелацията Померол. Потънал в природата, той прекарва детството и юношеските си години в семейния имот Le Bon Pasteur в Pomerol-Maillet. Може би това обяснява любовта му към земята като цяло и в частност – към лозата.

След техническо обучение в училища по земеделие и лозарство е приет във Факултета по енология в Бордо. Именно тогава – през 1968 г. – той се запознава с Дани, която по-късно ще стане негова съпруга. От този момент нататък те остават един до друг и продължават кариерата си заедно.

През 1973 г. двойката се свързва със собствениците на лаборатория в Либорне и оттам започва всичко. По онова време енолозите са били повече офис специалисти, отколкото професионалисти на терен!

Това е времето на зараждането на модерното вино... Мишел Роланд кръстосва региона, посещавайки именията.

Когато баща му Серж Ролан умира през 1979 г., той поема заедно с майка си управлението на имението, докато продължава работата си в лабораторията.

Точно в този семеен имот той разработва рецептите и техниките, които го правят успешен: търсене на оптимална зрялост на гроздето, събиране на реколтата на зелено, селекция на парцелите, сортиране на гроздето преди и след дестилация, винификация на цялото грозде, използване на малки резервоари от 15-70 хектолитра, оборудвани със система за термичен контрол от 1987 г. Иновация в наименованието.

Всяка стъпка е обмислена и приета от лозето до бутилирането, всичко е проектирано така, че да се запази богатата сложност на различните парцели на Le Bon Pasteur.

През 1985 г. съдбата почуква на вратата му: някои производители от Калифорния го канят да проучи заедно с тях начините за максимално увеличаване на потенциала на вината от региона. Естественото му любопитство и желанието му да разшири познанията си очертават съдбата му.

Това е началото на един живот, който ще го отведе на четири континента, в повече от 150 имота в дузина различни държави. Това ще бъде пътуване, белязано от необикновени събития, с различни култури, географски ширини и климат. Едно необикновено професионално и лично приключение!

Разбира се, Дани беше тук, за да управлява лабораторията и имотите.

Благодарение на ноу-хауто на опитните винопроизводители Дани и Мишел Роланд, Château Le Bon Pasteur в Pomerol е отлично вино, единодушно възхвалявано от критиците по целия свят.

Изключителен тероар

Апелацията Померол обхваща множество микротериори. Това, което прави Château Le Bon Pasteur, с обща площ от 6,7 хектара, толкова необичайно, е, че то се намира на границата между два световноизвестни региона: Померол и Сен-Емилион. За разлика от големите шата в Медок, лозето не е в един блок, а е разпределено в 21 парцела. Тази мозайка от тероари обуславя значителната сложност на виното, дълбокия цвят и деликатния букет, както и мекотата, характерна за Pomerol, и щедрата, мощна страна, напомняща за Saint-Emilion.

Широкият спектър от различни геоложки профили на Château Le Bon Pasteur включва глинесто-песъчливи и песъчливи почви, дълбоки чакъли и подложка от песъчлива моласа или глинеста моласа (наречена molasse du Fronsadais) със следи от crasse de fer (желязо). Сложността на тези различни тероари се подчертава от различната дълбочина на горния почвен слой, различното слънчево изложение (южно и югоизточно), както и от наклона и вида на подпочвата, които определят естествения дренаж.

Всеки лозов парцел има уникални характеристики, които изискват специално внимание. Парцелът "Caillou", засаден изцяло с Merlot и разположен на 200 метра от Pétrus, е един от ключовите компоненти на Le Bon Pasteur. Глинесто-песъчливата почва покрива рядка синя глинеста подложка, която се среща само в Померол. Богат на желязо, този тероар абсорбира водата при дъжд, като по този начин избягва прекомерното снабдяване на корените. И обратното, по време на горещо и сухо време синята глина се разхлабва и освобождава вода, за да подхрани корените на лозата, дори дълбоко. Тази естествено регулирана система позволява на лозята Merlot да произвеждат вина, които олицетворяват присъщата на този сорт концентрация, кадифена текстура и голяма деликатност.

В частта "Pomerol Maillet" на лозята има корени от сорта Каберне Фран на средна възраст 40 години. Този сорт узрява рано тук благодарение на глинесто-песъчливата почва. Тази склонност към ранно зреене намалява риска от гниене през дъждовния месец октомври в Бордо. Лозята Каберне Фран от тази част на лозето дават свежи, пикантни и много плодови вина, които са също така балансирани, структурирани и с добър потенциал за отлежаване.

Други парцели, с поетичните имена "La Maugarde", "Le Barrail", "La Chichonne", "Chantecaille" и "Troque", също се намират в селцето Maillet. Екипът ни за производство на вино полага големи усилия, за да се адаптира към всеки от тези климатични пояси. Благодарение на техниката ни на винификация intégrale (алкохолна ферментация в 225-литрови бъчви) можем да постигнем оптимално узряване до най-малките части на лозето.

icon-end