Шато Егюи

Шато Егюи

на страница

1 артикул

  1. Шато д'Егюи Кастийон Кот дьо Бордо, 0.75 л
    Шато д'Егюи Кастийон Кот дьо Бордо, 0.75 л

    2018

    Бордо Франция Купаж
    92,99 лв.
на страница

1 артикул

Раждане на графство

Основано през XII в. в северната част на германската долина Вюртемберг, графството фон Найперг включва около тридесет села и пазарни градове, включително Швайгерн, който и до днес е седалище на фамилията.

Основни военни и дипломатически фигури

По време на Свещената римска империя фамилията фон Найперг (von Neipperg) служи на императорското семейство на Австрия от 16 век, като в продължение на много години, членове на семейството са офицери и дипломати. Две фигури се открояват: граф Еберхард-Фридрих фон Нейперг (Count Eberhard-Friedrich von Neipperg) и граф Адам-Адалберт фон Нейперг (Count Adam-Adalbert von Neipperg).

Дълбока привързаност към земята

Семейството произвежда вино в Германия от XIII век и лозарството никога не е преставало да бъде основна част от живота им. Талантливият Щефан фон Нейперг (Stephan von Neipperg), пазител на около 800-годишна лозарска традиция, управлява именията в Бордо, придобити от семейството му през 1971 г. Умело подпомаган от екип професионалисти, той е довел вината от тези шата до върхово качество.  

Ценно наследство

Живеещ в Сен Емилион от 1983 г. насам, Щефан фон Нейперг и съпругата му Сигвайс се посвещават неуморно на увековечаването на семейната традиция в различните си имения. Следващото поколение е отдадено на същата цел... и споделя дълбоко уважение към тероара.

Един необичаен подход към качеството

Уважението към тероара естествено се пренася и в избата. За да се запазят присъщите им качества, гроздето не се смачква. То се прехвърля директно в бъчвата чрез гравитачен поток, а плодовете от всеки парцел се съхраняват отделно.

Дълга, контролирана ферментация

Различните етапи на ферментацията се извършват в дъбови каци. Алкохолната ферментация протича при средна температура, която никога не надвишава 30°C. След това следва дълъг период на мацерация, за да се запази балансът и елегантността.

Пневматичен пижаж (pigeage)

Още през 1997 г. е взето решение за въвеждане на пневматичен пижаж (пробиване на шапката от твърдите части). Този метод благоприятства плавната, равномерна и хомогенна екстракция, за да се изрази най-доброто, което плодовете могат да предложат, и винаги се модулира в съответствие с характера на реколтата.

Отделно отлежаване на вино от различни парцели

Вината от различни парцели се държат отделно по време на отлежаването върху утайките и получават индивидуално внимание. Бъчвите са внимателно подбрани, за да допълват, а не да пресичат присъщата плодовост на виното. Окончателният купаж се прави едва след средно 18 месеца отлежаване в бъчви.

icon-end