Шато Дюрфор Вивен

Филтри
Филтри
Цена
-
Реколта
на страница

2 артикули

 1. Шато Дюрфор Вивен Марго, 0.75 л
  Шато Дюрфор Вивен Марго, 0.75 л

  2015

  Бордо Франция Купаж
  349,00 лв.
 2. Шато Дюрфор Вивен Марго БИО, 0.75 л
  Шато Дюрфор Вивен Марго БИО, 0.75 л

  2020

  Бордо Франция Купаж
  269,00 лв.
на страница

2 артикули

Château Durfort-Vivens е лозарско имение в Бордо, разположено в апелацията Margaux. Едно от grands crus classés на Медок, класифицирано като Second Growth оригиналната класификация от 1855 г.

Управлението на имението се осъществява от Gonzague Lurton, който поема управлението му в началото на 90-те години на миналия век.

ИСТОРИЯ

То е едно от именията, посетени от бъдещия президент на САЩ и известен любител на виното Томас Джеферсън непосредствено преди Френската революция. Джеферсън, който по това време е посланик във Франция, изготвя своя класация на шатaта в Медок, в която Дюрфор-Вивенс е класиран непосредствено след Лафит, Латур и Марго.

Подобно на многобройните стопанства в района, в периода след революцията през XIX в. имението сменя собствениците си. Това продължава и през XX век, преди замъкът да бъде закупен през 1937 г. от семейство Лъртън (което по това време притежава дял и в Шато Марго, само на няколкостотин метра североизточно).

През 1962 г. Люсиен Люртон от същата фамилия купува имението. През 1992 г. той предава управлението на замъка на сина си Гонзаг. Оттогава насам Гонзаг Люртон обновява избите, а в по-ново време превръща имението в биологично (сертифицирано от Ecocert през 2015 г.) и биодинамично (за първи път сертифицирано от Demeter през 2017 г.).

Лозето с площ 55 хектара (136 акра) е засадено върху дълбоки чакълести почви върху пясъчна и глинеста основа. Приблизително 70% от него са засадени с Каберне Совиньон, 24% с Мерло и 6% с Каберне Фран.

Във винарната има различни дървени и бетонни съдове, чиито размери съответстват на конкретните лозови парцели. След ферментацията винопроизводителите избират най-добрите бъчви за съхранение на grand vin – обикновено около 40 процента от продукцията – и виното обикновено прекарва около 18 месеца във френски дъбови бъчви, с 35 до 45 процента нова дървесина.

Останалата част отива за второто вино: Vivens de Durfort-Vivens (по-рано Segond de Durfort). В имението се произвеждат също Le Relais de Durfort Vivens и Jardins de Durfort, като се съобщава, че и двете се редуват в етикетирането на второто вино.

icon-end