Шато дьо Барб

Шато дьо Барб

Филтри
Филтри
Цена
-
Реколта
на страница

3 артикули

  1. Шато дьо Барб Кот дьо Бург, 0.75 л
    Шато дьо Барб Кот дьо Бург, 0.75 л

    2019

    Бордо Франция Купаж
    29,99 лв.
  2. Ипстер дьо Барб Кот дьо Бург, 0.75 л
    Ипстер дьо Барб Кот дьо Бург, 0.75 л

    2020

    Бордо Франция Купаж
    24,99 лв.
  3. Шапел дьо Барб Бордо Сюпериор, 0.75 л
    Шапел дьо Барб Бордо Сюпериор, 0.75 л

    2019

    Бордо Франция Купаж
    19,99 лв.
на страница

3 артикули

ИСТОРИЯ

До 1774 г. замъкът Château de Barbe е собственост на маркиз de Barbe, но лозята съществуват още от XIV век.

През 1680 г. маркиз дьо Барб нарежда да се построи параклисът "Chapelle de Barbe" до река Жиронда. Малко пристанище позволява на корабите да акостират там, за да товарят бъчви с вино за превоз до Америка и северните страни.

Възстановено през XVIII в., това имение се предава от поколение на поколение на Изабел дьо Бривазак (дъщеря на Леон, барон дьо Бривазак, и Алис дьо Люр-Салус).

Изабел се омъжва за граф Савари дьо Борегард и именно техните потомци са собственици на имението до 1993 г.

През последните 20 години то е неразделна част от семейство Ришар, което продължава да превръща Barbe и екипа му в еталон в наименованието Côtes de Bourg.

ФИЛОСОФИЯ

Семейство Ришар продължава традицията на виното от 3 поколения насам и се обгражда с екип, в който всеки носи своя опит.
Пристигането на Франсоа Клозел (винопроизводител и мениджър) през 2002 г. въвежда нова методология в управлението на лозята, за да се разкрие идентичността и характеристиките на всеки парцел. Той ги взема под внимание при прибирането на реколтата и окончателното купажиране. Той въвежда и начини за ограничаване на добивите. В мисията си е подпомаган от Томас Левет, агроном, за ограничаване на използването на синтетични продукти и благоприятстване на живота в почвата и микрофауната.

Във винарната винификациите се контролират от Eric Boissenot (енолог-консултант на най-добрите шата в Медок), който помага на семейството да отиде още по-далеч в процеса на селекция и в стремежа към качество.

ЛОЗЯ

Лозето обхваща 66 хектара, разделени на 41 хектара в Кот дьо Бург, чакълесто-глинеста почва върху варовик, богат на вкаменелости от морски звезди, за да се произведе Château de Barbe. Мерлото се засажда предимно на тези почви с по-плитко вкореняване и по-голямо задържане на вода, което позволява оптимално узряване.

12 хектара в Bordeaux Supérieur като Chapelle de Barbe и 13 хектара в Bordeaux като Chapelle de Brivazac. Тези напелации се произвеждат върху алувиални почви по поречието на Жиронда, наречени "palus".

20% спад на добивите от 2000 г. насам благодарение на по-стриктното подрязване и затревяване, за да се намали жизнеността на лозите. Сегашните добиви са 43 хектолитра на хектар в апелацията Côtes de Bourg и 50 хектолитра на хектар в Bordeaux.

СОРТОВЕ грозде в Château de Barbe

Мерло, доминиращо на глинестите почви, късно зреене, докато Каберне и Малбек са по-разпространени на чакълестите почви. Гъстотата на засаждане е 5700 лози на хектар.

70% Мерло
13% Каберне Совиньон
10% Каберне Фран
7% Малбек


Винификация и отлежаване

  • Дегустация на гроздето в лозята два пъти седмично, за да се събере реколтата при оптимална зрялост.
  • Плодовете се сортират внимателно на маса, за да се запази само най-доброто от реколтата.
  • Студена мацерация преди ферментацията за 3-4 дни при 12°, за да се извлекат и стабилизират плодовите аромати.
  • Бавна алкохолна ферментация с 3 седмици престой в бъчви. Отделно винифициране и отлежаване на парцелите, за да се запазят характеристиките на тероара.
  • Откакто Eric Boissenot се присъединява към екипа, той отдава по-голямо значение на пресоването: свободно течащият сок се източва за ябълчно-млечна ферментация в големи съдове, а пресовите вина се подбират според 4 критерия за качество и се преливат в бъчви за ябълчно-млечна ферментация.

Това дава копринени танини и качествена структура, плътни вина, които са заоблени и с голяма чистота. При това те запазват своята идентичност.

icon-end