Шато Босежур Беко
Château Beau-Séjour Bécot е производител от Бордо в Сен Емилион, със статут Premier Grand Cru Classé B въз основа на класификацията от 1955 г. Както може да се очаква, гранд вин е купаж с преобладаващо мерло, както и второто вино Petit Bécot (преди Tournelle de Beau-Séjour Bécot).
Лозята с площ 22 хектара (54 акра) имат средна възраст на лозите около 45 години. Някои лозя от сорта Мерло са на повече от 70 години.
Мерло съставлява около 80% от насажденията, с около 15% Каберне Фран и малко количество Каберне Совиньон. Общото годишно производство е около 80 000 бутилки.
Във винарната 20 до 40 процента от плодовете се ферментират на цели чепки. Ферментацията се извършва в резервоари от неръждаема стомана след около четири дни студена мацерация. По-голямата част от виното преминава през ябълчно-млечна ферментация в бъчва, като престоява около четири месеца върху утайките.
За grand vin по-голямата част от виното отлежава във френски дъбови бъчви в продължение на 16 до 20 месеца преди бутилиране. Малка част от виното отлежава в глинени амфори.
Семейство Беко (Bécot) прави и Château La Gomerie, гаражно вино, произведено от 100-процентно Мерло от съседно лозе с площ 2,5 хектара (6 акра). То се произвежда в много ограничени количества (около 1000 броя годишно) и дебютира с реколта 1995 г. – годината, в която е придобит парцелът.
След това пожар в La Gomerie унищожава голяма част от шатото и избите, а парцелът е включен за няколко години в лозето Beau-Séjour-Bécot. Няколко години по-късно La Gomerie е въведено отново, въпреки че производството е много ограничено.
Друг имот, Château Joanin Bécot, е част от по-широкото портфолио на Beau-Séjour-Becot. Имението се намира в Castillon Côtes de Bordeaux, обхваща 12 хектара (30 акра) лозя и е разположено на глинесто-варовиково плато, западно от Saint-Philippe-d'Aiguille (малко градче на 12 км и 7 мили източно от Saint-Émilion).
Instant Bécot е вино със AOC Bordeaux, произведено от лозя извън Saint-Émilion.
ИСТОРИЯ на Château Beau-Séjour Bécot
Имението датира от Средновековието, когато в него има лозя, отглеждани от монасите на абатството Сен Мартен. В крайна сметка то става собственост на генерал Жак дьо Карл, член на известната фамилия Figeac, който през 1787 г. преименува имението на Босежур.
През 1869 г. имотът е разделен между двете деца на Пиер-Полин Дюкарп. Синът на Дюкарп наследява половината от лозята и запазва името Beauséjour.
През 1924 г. доктор Жан Фагуе придобива собствеността върху имението на сина си и го преименува на Beauséjour-Dr-Fagouet. Съвременното си име имението получава през 1969 г., когато е закупено от Мишел Беко.
Междувременно дъщерята на Дюкарп наследява замъка и половината от лозята, преди да се омъжи. Тогава става Château Beauséjour-Duffau-Lagarrosse, наречено на името на съпруга ѝ лекар. Доста объркващо е, че това имение днес е известно като Château Beauséjour.
От 1985 г. до 1996 г. Château Beau-Séjour-Bécot е понижено от статута на grand cru classé B до по-широкото наименование grand cru classé. Мишел Беко е включил две други лозя към имението без одобрението на INAO и в разрез с правилата за класификация на Сен Емилион.
Консултантът Мишел Ролан е нает да коригира това понижение. След следващия преглед на класификацията през 1996 г., въз основа на качеството на виното, имението си връща по-престижния статут.
От 2014 г. насам имението се управлява от Жулиет Беко – внучка на Мишел, и съпруга ѝ Жулиен Барт. През 2018 г. Томас Дюкло (Thomas Duclos) заменя Ролан като консултант.