Шато Бел Ер

Шато Бел Ер

Филтри
Филтри
Цена
-
Реколта
на страница

2 артикули

на страница

2 артикули

Château Bel Air е винарско имение в Бордо, разположено в сателитния на Сен Емилион регион – апелацията Lussac-Saint-Émilion. Произвежда няколко червени купажа, като най-значимият сорт е Мерло.

Площта на имота е 30 хектара (74 акра), от които 21 хектара (52 акра) са лозови насаждения.

Първото вино или grand vin е предимно Мерло, около 70%, а останалата част се разпределя по същия начин между Каберне Совиньон и Каберне Фран. Половината от събраните плодове ферментират в неръждаема стомана, а другата половина – в циментови съдове.
След това виното отлежава в продължение на 18 месеца, като 30% от купажа е в нови дъбови бъчви, 20% – в използвани бъчви, а 50% - в циментови вани.

През 1998 г. в каталога е добавено престижно вино с малко производство, наречено Cuvée Jean Gabriel. То се произвежда изцяло от Мерло и за него се използват равни количества нов и използван дъб, а годишно се произвеждат само 500 бутилки.

През 2004 г. Bel Air закупува допълнителни шест хектара (15 акра) лозя в община Petit-Palais-et-Cornemps, съседна на апелацията Lussac. Тези лозя се използват за по-младо вино, произведено от приблизително равни съотношения на Мерло, Каберне Фран и Каберне Совиньон.

Виното отлежава само 12 месеца и не се използва дъб. Въпреки че се продава и като Château Bel Air, това вино носи по-широкото наименование на АОС Бордо вместо Lussac-Saint-Émilion.

История
В сърцето на апелацията Lussac Saint-Emilion, Château Bel-Air се състои от един блок с площ 30 хектара, от които 21 хектара са лозя.

През 1978 г. Jean-Noël Roi поема имението, което е собственост на семейството му от повече от век.

През 2004 г. в Petit-Palais, малко село на 2 км от имението, са закупени още 6 хектара лозя, всички с наименованието Bordeaux.

През 2008 г. Антоан, който току-що е завършил бакалавърска степен по винарство и енология, се присъединява към баща си като помощник-винар и управител на имението. Брат му Гийом се грижи за маркетинга и продажбите.
Заедно те представляват петото поколение, което управлява имението.

През 2014 г. семейството започва да работи с изключително талантливия консултант Стефан Деренон.
С неговата помощ, опит и познания, в съчетание със задълбочената и педантична работа на лозето и в избата, Chateau Bel-Air вече е в състояние да произвежда вина, които се равняват на най-добрите и отразяват сложността и финеса на тероара си.

Напълно наясно с предизвикателствата на изменението на климата и с намерението да опазва своята екосистема, имението се ангажира да постигне ниво 3, което е най-високото ниво на класификацията "HVE" или High Environmental Value (HEV).

Тероар и сортове грозде

Лозето е разположено на широко плато от глина (синя глина) с участъци от кварцов чакъл.
Подпочвата, съставена предимно от глина, съдържа и железен оксид "crasse de fer", който придава кадифени, копринени и гладки характеристики на танините.

Лозето е съставено от:

- 70% Мерло
- 15% Каберне Фран
- 15% Каберне Совиньон

Лозята са средно на 35 години, което е добра възраст за производство на висококачествени и добре балансирани вина.

Току-що е засаден и един хектар Совиньон в AOC Bordeaux blanc.

icon-end