Полванера

Полванера

Филтри
Филтри
Цена
-
на страница

5 артикули

 1. Полванера Алианико, 0.75 л
  Полванера Алианико, 0.75 л

  2018

  Пулия Италия Алианико
  33,99 лв.
 2. Полванера 14 Примитиво, 0.75 л
  Полванера 14 Примитиво, 0.75 л

  2019

  Пулия Италия Примитиво
  34,99 лв.
 3. Полванера 17 Примитиво, 0.75 л
  Полванера 17 Примитиво, 0.75 л

  2017

  Пулия Италия Примитиво
  69,99 лв.
 4. Полванера 15 Примитиво без добавени сулфити, 0.75 л
  Полванера 15 Примитиво без добавени сулфити, 0.75 л

  2022

  Пулия Италия Примитиво
  39,99 лв.
 5. Полванера 16 Примитиво, 0.75 л
  Полванера 16 Примитиво, 0.75 л

  2019

  Пулия Италия Примитиво
  64,99 лв.
на страница

5 артикули

История

Дългогодишна семейна традиция характеризира историята на Polvanera, основана през 2002 г. благодарение на решимостта на собственика и енолог Filippo Cassano. Той винаги е бил наясно с потенциала на своята земя и типичните за нея сортове грозде. Благодарение на уменията на баща си в областта на лозарството и на собствения си престой в училището по земеделие "Basile Caramia" в Локоротондо, Филипо решава да заложи на чистата винификация – процес, който подобрява специфичните характеристики както на лозята, така и на тероара. Разположен между Acquaviva delle Fonti и Gioia del Colle, Polvanera е заобиколена от особена природа с типични сухи каменни стени, пухкави дъбове и лозя. Самата изба е необичайна: издълбана на 8 метра във варовикова скала, тази очарователна структура позволява отлежаването на вината при постоянна температура. Пристроената сграда е имение от 1820 г., в което туристите и гостите са добре дошли да дегустират вина. Polvanera се намира в непосредствена близост до известен туристически район на Пулия, на 30 минути път от долината Итрия и Матера. Събирането на гроздето се извършва през първите десет дни на септември. Най-новото оборудване за пресоване и винификация допринася за БИО селекцията, предлагана от Polvanera. Благодарение на достойните си сътрудници и фундаменталната подкрепа на семейството си, Filippo Cassano продължава амбициозния си проект за популяризиране и подобряване на качеството на Primitivo и други автохтонни лозя.

Сградата

Имението, пристроено към избата, датира от 1820 г. В миналото в стаите на имението са се произвеждали дървени въглища. Семейството, което е живяло и работило там, е било наричано от другите селяни с името "POLVAGNOR" (на апулийски диалект), което буквално означава черен прах заради черния прах от дървени въглища, който покривал и оцветявал кожата им. В по-късен период имението било маскирано и използвано като хамбар: след като го купил, Филипо открил древните стени, скрити под мазилката. Той решава да преработи етикета на това древно семейство в марка на своя продукт: името POLVANERA напомня за силния и тъмен цвят на Primitivo, както и за образа на плодородната територия. Благодарение на умелата реставрация, имението сега показва първоначалната си красота. Вътре посетителите и гостите могат да опитат вина, типични апулийски ястия, както и да участват в културни събития.

Земята

Производството на Polvanera обхваща площ от около 100 ха от Primitivo, Aleatico, Aglianico, Minutolo, Moscato, Falangina, Bianco d'Alessano, Marchione и Maresco. Вината се различават едно от друго по отношение на възрастта на лозята и вида на почвата, върху която са засадени; те растат на 300-450 метра над морето. Надморската височина и температурният диапазон гарантират изразяването на фини и елегантни аромати във виното. Методите на отглеждане са храстовидни лози (за 60-годишното лозе) и кордонно подрязване. Лозята се отглеждат в съответствие с принципа на биологичното земеделие. Вкусовете на тези вина са близки до традицията: гроздето, произведено от старите храстови лозя, се винифицира с модерни, но абсолютно прости енологични практики. Зреенето и ферментацията се извършват в резервоари от неръждаема стомана и в бутилка.

Вината ни изобщо не са предназначени за дъбови бъчви, за да се запазят оригиналните вкусове и характеристики на Primitivo, както и за да се избегнат окислителните процеси. Това съчетание между традиция и иновация дава живот на вино, строго свързано със своя тероар, което се отличава с висока пивкост и типични елегантни, свежи и минерални нотки.

Примитиво

Историческите следи на това грозде сочат, че древният регион Илирия (който днес включва части от Хърватия, Черна гора и Албания) е страната на произход на Primitivo. Смята се, че тази лоза е пренесена в Пулия между XV и XVI век от славянски бегълци, т.нар. скиавони или албански гърци, които са изоставили земите си заради османската окупация. В края на XVIII в. Don Filippo Indellicati от Gioia del Colle, свещеник, който се увличал по ботаниката, за първи път дава на тази лоза името, което се използва и до днес: той засажда лозе в местността " Contrada Terzi " и го кръщава Primativo заради склонността на гроздето да узрява рано. Отличните енологични резултати улесняват разпространението на този сорт грозде като горски пожар, особено в района на Мургия (Бари) и в този край Таранто. Основните характеристики на Primitivo от района на Мургия са: красив цвят - от тъмно пурпурно червен до рубиненочервен и тъмночервен по време на развитието; свеж, чист нос на червени и черни горски плодове, билки и подправки; разкошен, елегантен вкус, подкрепен от кадифени танини и белязан от свежи и минерални нотки. Тези характеристики правят виното изключително дълголетно.

icon-end