Кога доставяме през майските празници 2024!

Поръчки, получени на 02.05 до 13 ч., ще бъдат доставени съобразно график на куриер на 03.05 или 07.05. Поръчки, получени на 02.05 след 13 ч., ще бъдат доставени на 08.05. Поръчки, получени между 03.05 и 07.05, ще бъдат доставени на 08.05 Не чакайте последния момент! Разгледайте Каталог Пролет 2024!

3 май, петък 10:00 – 20:00 / 4 и 5 май, събота и неделя: 11:00 – 19:00 / 6 и 24 май: всички магазини CASAVINO работят с нормалното си работно време: 10:00 – 21:00

Полванера

Полванера

Филтри
Филтри
Цена
-
на страница

5 артикули

  1. Полванера Алианико, 0.75 л
    Полванера Алианико, 0.75 л

    2018

    Пулия Италия Алианико
    33,99 лв.
  2. Полванера 14 Примитиво, 0.75 л
    Полванера 14 Примитиво, 0.75 л

    2019

    Пулия Италия Примитиво
    34,99 лв.
  3. Полванера 17 Примитиво, 0.75 л
    Полванера 17 Примитиво, 0.75 л

    2017

    Пулия Италия Примитиво
    69,99 лв.
  4. Полванера 15 Примитиво без добавени сулфити, 0.75 л
    Полванера 15 Примитиво без добавени сулфити, 0.75 л

    2022

    Пулия Италия Примитиво
    39,99 лв.
  5. Полванера 16 Примитиво, 0.75 л
    Полванера 16 Примитиво, 0.75 л

    2019

    Пулия Италия Примитиво
    64,99 лв.
на страница

5 артикули

История

Дългогодишна семейна традиция характеризира историята на Polvanera, основана през 2002 г. благодарение на решимостта на собственика и енолог Filippo Cassano. Той винаги е бил наясно с потенциала на своята земя и типичните за нея сортове грозде. Благодарение на уменията на баща си в областта на лозарството и на собствения си престой в училището по земеделие "Basile Caramia" в Локоротондо, Филипо решава да заложи на чистата винификация – процес, който подобрява специфичните характеристики както на лозята, така и на тероара. Разположен между Acquaviva delle Fonti и Gioia del Colle, Polvanera е заобиколена от особена природа с типични сухи каменни стени, пухкави дъбове и лозя. Самата изба е необичайна: издълбана на 8 метра във варовикова скала, тази очарователна структура позволява отлежаването на вината при постоянна температура. Пристроената сграда е имение от 1820 г., в което туристите и гостите са добре дошли да дегустират вина. Polvanera се намира в непосредствена близост до известен туристически район на Пулия, на 30 минути път от долината Итрия и Матера. Събирането на гроздето се извършва през първите десет дни на септември. Най-новото оборудване за пресоване и винификация допринася за БИО селекцията, предлагана от Polvanera. Благодарение на достойните си сътрудници и фундаменталната подкрепа на семейството си, Filippo Cassano продължава амбициозния си проект за популяризиране и подобряване на качеството на Primitivo и други автохтонни лозя.

Сградата

Имението, пристроено към избата, датира от 1820 г. В миналото в стаите на имението са се произвеждали дървени въглища. Семейството, което е живяло и работило там, е било наричано от другите селяни с името "POLVAGNOR" (на апулийски диалект), което буквално означава черен прах заради черния прах от дървени въглища, който покривал и оцветявал кожата им. В по-късен период имението било маскирано и използвано като хамбар: след като го купил, Филипо открил древните стени, скрити под мазилката. Той решава да преработи етикета на това древно семейство в марка на своя продукт: името POLVANERA напомня за силния и тъмен цвят на Primitivo, както и за образа на плодородната територия. Благодарение на умелата реставрация, имението сега показва първоначалната си красота. Вътре посетителите и гостите могат да опитат вина, типични апулийски ястия, както и да участват в културни събития.

Земята

Производството на Polvanera обхваща площ от около 100 ха от Primitivo, Aleatico, Aglianico, Minutolo, Moscato, Falangina, Bianco d'Alessano, Marchione и Maresco. Вината се различават едно от друго по отношение на възрастта на лозята и вида на почвата, върху която са засадени; те растат на 300-450 метра над морето. Надморската височина и температурният диапазон гарантират изразяването на фини и елегантни аромати във виното. Методите на отглеждане са храстовидни лози (за 60-годишното лозе) и кордонно подрязване. Лозята се отглеждат в съответствие с принципа на биологичното земеделие. Вкусовете на тези вина са близки до традицията: гроздето, произведено от старите храстови лозя, се винифицира с модерни, но абсолютно прости енологични практики. Зреенето и ферментацията се извършват в резервоари от неръждаема стомана и в бутилка.

Вината ни изобщо не са предназначени за дъбови бъчви, за да се запазят оригиналните вкусове и характеристики на Primitivo, както и за да се избегнат окислителните процеси. Това съчетание между традиция и иновация дава живот на вино, строго свързано със своя тероар, което се отличава с висока пивкост и типични елегантни, свежи и минерални нотки.

Примитиво

Историческите следи на това грозде сочат, че древният регион Илирия (който днес включва части от Хърватия, Черна гора и Албания) е страната на произход на Primitivo. Смята се, че тази лоза е пренесена в Пулия между XV и XVI век от славянски бегълци, т.нар. скиавони или албански гърци, които са изоставили земите си заради османската окупация. В края на XVIII в. Don Filippo Indellicati от Gioia del Colle, свещеник, който се увличал по ботаниката, за първи път дава на тази лоза името, което се използва и до днес: той засажда лозе в местността " Contrada Terzi " и го кръщава Primativo заради склонността на гроздето да узрява рано. Отличните енологични резултати улесняват разпространението на този сорт грозде като горски пожар, особено в района на Мургия (Бари) и в този край Таранто. Основните характеристики на Primitivo от района на Мургия са: красив цвят - от тъмно пурпурно червен до рубиненочервен и тъмночервен по време на развитието; свеж, чист нос на червени и черни горски плодове, билки и подправки; разкошен, елегантен вкус, подкрепен от кадифени танини и белязан от свежи и минерални нотки. Тези характеристики правят виното изключително дълголетно.

icon-end