Пиеропан
Историческа винарска изба
Тук е съхранена историческата памет на производството Pieropan в Soave Classico.
В наши дни Pieropan е един от най-значимите и световно признати производители на висок клас Соаве – класическото бяло вино от Венето.
Това семейство е на 200 години! Бизнесът Pieropan е основан през 1880 г. в сърцето на средновековното село Soave, в историческия Palazzo Pullici. Четири поколения са белязали историята на компанията, всяко със собствените си характеристики, които варират в зависимост от времето, знанията и предприемаческите нагласи.
Бизнесът с вино започва с Leonildo, лекар от Soave, който се мотивира от знанията си по биология и химия и започва работа в семейните лозя. Работата в избите била осъществена от синовете му, Fausto и Gustavo, които са работили с безкрайна страст с помощта на съпругите си.
Избите на семейството Pieropan са резултат от успешното съчетание на традиция и съвременност. Историческата винарна в Soave запазва уникалната атмосфера на отминали времена.
Nino Pieropan смята, че високите постижения произлизат от старателна работа и внимание към детайла "от момента, в който вземете градинските ножици, до момента, в който тапата затваря бутилката". Резултатите от тази философия са очевидни в безупречната винарна. Семейство Pieropan е производител на вина в Soave от 1860. В действителност, те са първият производител на бутилка вино, с името Soave на етикета, от 1930. Nino Pieropan поема поста от баща си през 1970 г. и е първият, който прави single vineyard вино - Calvarino, през 1971 г. През 1999 г. семейството Pieropan купува имот в Cellore d'Illasi, Valpolicella и засажда нови лозя. Двамата сина на Нино, Андреа и Дарио, сега работя с него и съпругата му, Тересита, в именията. След близо 80 години на бутилиране Soave Classico, Nino преразглежда традициите и за да защити „ароматните герои“ във виното си, започва да използва винтова капачка stelvin. Nino Pieropan отдава огромно значение на качеството на плодовете, отгледани в имението от 30-хектара лозя, които са разположени в сърцето на Soave Classico, на изток от Верона. След като придобива именията с класификации CRU, като La Rocca, Pigno, Palestrello и La Santa, ги добавя към Calvarino, което е купен от дядо му през 1901. Лозята са засадени предимно с Гарганега и Требиано ди Соаве. Изключително иновативен, Нино отглежда своите лозя като контролира и намалява значително добивите, също стриктно се съобразява с природата и използва органични торове.