Луи Буийо

Луи Буийо

Филтри
Избрани филтри
  1. Категория
    Класни вина
Филтри
Количество
Цена
-
на страница

2 артикули

  1. Луи Буийо Креман Перль дьо Вин Брут Джеробом, 3 л
    Луи Буийо Креман Перль дьо Вин Брут Джеробом, 3 л

    NV

    Бургундия Франция Купаж / Бленд
    315,00 лв. | 161,06 €
  2. Луи Буийо Креман Перль дьо Вин Брут Метусалем, 6 л
    Луи Буийо Креман Перль дьо Вин Брут Метусалем, 6 л

    NV

    Бургундия Франция Купаж / Бленд
    650,00 лв. | 332,34 €
на страница

2 артикули

ЛУИ БУИЙО

Louis Bouillot е утвърден френски производител на пенливи вина, специализиран в Crémant de Bourgogne. Основана през 1877 г. в Нюи-Сен-Жорж, Бургундия, от Жан Буйо, компанията се отличава с дългогодишна традиция и иновации в производството на висококачествени пенливи вина.

История и наследство

Начало: Жан Буйо започва търговия с пенливи вина в Нюи-Сен-Жорж през 1877 г., използвайки "vieille méthode champenoise" – традиционния метод на шампанското. 

Развитие: През 1904 г. се въвежда специализация по производство на пенливи вина в Школата по лозарство в Бон, което допринася за признанието на този стил вина.

Международна експанзия: През 1916 г. се осъществяват първите продажби в чужбина, а след Първата световна война компанията се възползва от новите регулации, благоприятстващи френските пенливи вина.

Модернизация: През 2013 г. е построена нова винарна, за да подкрепи растежа на бранда, който вече присъства на пет континента.

Лозя и тероари

Louis Bouillot притежава обширни лозови масиви, разположени от север до юг в Бургундия, основно засадени с Пино Ноар. Лозята се намират в пет винопроизводствени района:

  • Осероа: включително лозето Les Nantelles 
  • Шатийонне: с лозята в Молем
  • Кот дьо Нюи
  • Кот дьо Бон
  • Кушоа

Тези разнообразни тероари допринасят за сложността и уникалния характер на вината.

Асортимент от вина

Louis Bouillot предлага богата гама от Crémant de Bourgogne, включително: 

  • Класически вина: като Perle de Vigne и Perle d’Aurore
  • Реколтови: специални реколти с изразен характер
  • Grands Terroirs: вина, отразяващи специфични тероари
  • Perle Rare: купаж от Шардоне, Пино Ноар, Алиготе и Гаме, отлежавал минимум две години, класифициран като "Éminent" – премиера на Taste Champagne & Sparkling wines 2025 
  • Perle d’Or: висококачествено вино, произведено от първа преса на Шардоне и Пино Ноар, отлежавало над три години, с нисък дозаж – ексклузивен внос за CASAVINO

Международно присъствие

Louis Bouillot е третият по големина производител на Crémant de Bourgogne след Veuve Ambal и Bailly Lapierre. Компанията изнася вината си в над 50 страни, като се отличава с балансиран и елегантен стил, подчертаващ плодовия характер на Бургундия.

***

История

1832

Първите бургундски пенливи вина са направени в зората на 19 век. Жан Буйо, бащата на Луи, е роден през същата година като Мане и Гюстав Айфел, родом от Дижон. Годината е 1832 г. В средата на века индустриалната епоха довежда до появата на железницата, която се превръща в определящ фактор за развитието на компанията. Луи е роден през 1865 г., пет години преди началото на Третата република във Франция, много свободен период за предприемачеството и търговията с вино.

1877

Жан Буйо открива магазин срещу железопътната гара в Нюи-Сен-Жорж и развива търговия с "пенливи бургундски вина, специално в областта на фините пенливи вина". По онова време предшественикът на апелацията се нарича vieille méthode champenoise ("старият метод на шампанското"). Точно на тази дата в Кот д'Ор се появява филоксерата. Създаването на фирма за търговия с вино изисквало значителна борбеност!

Историческа справка: през 1890 г. Nuits-Beaune се отделя и се превръща в Nuits-Saint-Georges, което го прави още по-забележим в света на бургундските вина.

1900-1915

Кралската епоха: момче на велосипед пристига в Париж, за да достави своите вина. Това е Луи! Той въртял педалите чак от Nuits-Saint-Georges! През 1904 г. новата специалност "производство на пенливи вина" в училището по лозарство в Бон бележи признаването на тези вина. Но след това Първата световна война променя всичко. Малкият семеен бизнес оцелява въпреки смъртта на Жан през 1915 г. Неговият син Адриен, най-големият, и Луи поемат управлението. Бизнес чувството на Луи допълва техническите познания на брат му.

icon-end