Фуджи Готемба дистилъри
Кирин, собствениците на дестилерията Fuji Gotemba, са третият по големина производител на уиски в Япония, нещо, което често е изненадващо за нас, тъй като много малко от техните продукти напускат страната. Самата дестилерия отваря врати през 1973 г. в град Готемба в подножието на планината Фуджи като съвместен проект между Kirin, Seagrams и Chivas brothers. Проектът се основава на опита на Seagrams в производството на зърно и знанията на Chivas за малцовите уискита.
Зад тези нови продукти стои главният блендер Джота Танака, ветеран от индустрията, който първоначално е бил производител на вино, но е прекарал последните 20 години в правене на уиски. Той започва с възраждането на бърбън Four Roses и сега се фокусира върху запознаването на света с уискито Fuji.
* International Spirits Challenge (ISC) е ежегодно състезание за висок алкохол, организирано от Drinks International, британско издание, специализирано в спиртни напитки, вина и бира. Категориите спиртни напитки, различни от уиски, включват бренди, текила, джин и водка. Медали се присъждат за всяка категория. В категория Уиски съдиите са майстори блендери и дестилатори от водещите световни производители на уиски. Тъй като продуктите се оценяват чрез стриктна дегустация, медалите на ISC се считат за едни от най-авторитетните награди. На International Spirits Challenge (ISC) 2020, Fuji Single Grain Whisky, 30 YO, за първи път беше наградено с най-високото отличие в категорията за японско уиски.
Дестилерията Mt. Fuji.
За разлика от повечето други дестилерии в света, дестилерията Mt. Fuji извършва всички производствени процеси на място – от пасирането на зърното до бутилирането както на малцово, така и на зърнено (grain) уиски.