България
Тракия
Мавруд
Червено
Награди:
- Номер 1 в класацията за най-добрите български вина DiVino TOP 50 за 2024 година.
- Най-добро българско червено винo
- Най-добро вино от Източна Тракия
- Най-добро червено вино от местен сорт
Награди:
- Номер 1 в класацията за най-добрите български вина DiVino TOP 50 за 2024 година.
- Най-добро българско червено винo
- Най-добро вино от Източна Тракия
- Най-добро червено вино от местен сорт
- Регион: Източна Тракия
- Сорт: Mавруд 100%
- Алкохол: 14.5%
- Произведени бутилки: 6400 x 0,75 л, 100 x 1,5 л, 30 x 3 л
Елегантен и благороден Mавруд, балансиран и богат на вкусови аромати и на меки кадифени танини – създаден под грижите на енолозите Ралица Дончева и Михаил Лазаров.
Гроздето е от собствените 17-годишни лозя на изба Едоардо Миролио в местността Карадере, в землището на новозагорското село Еленово. Лозето е засадено на хълмист терен върху дълбоки сиво-кафяви глинесто-варовити почви. Селектирано е грозде, чийто добив не надвишава 650 кг/дка. Гроздето е отгледано биологично. Набрано е в началото на октомври.
Ферментацията на ръчно браното грозде е проведена във вертикален неръждаем съд, при температура 26-28°C, за около 12 дни. Използвани са техники като делестаж – преточване на сока в друг съд и връщане обратно. Тази практика води до по-ароматни и балансирани червени вина. След завършване на алкохолната ферментация източеното вино се подлага на ябълчно-млечнокисела ферментация.
Отлежава 24 месеца в български бъчви с обем 500 л: 40% нови и 60% стари – второ и трето зареждане. След бутилиране виното отлежава минимум 6 месеца в бутилка. По замисъл технологията на това вино включва съвместяване на българския сорт с българска дървесина.
Идеята е да се покаже пълният потенциал на българския сорт, който не отстъпва по качества на известни и признати световни сортове.
100663
Тихо
2019
0.75 л
Едоардо Миролио