DiVino TOP 50
-
Черноморско злато Бренди Каск Каберне совиньон, 0.75 л
2019
Южен Черноморски България Каберне совиньон28,99 лв. -
Орбелия Мелник 55 Естейт Резерва, 0.75 л
2018
Долината на Струма България Широка мелнишка лоза44,99 лв. -
Санта Сара Бин 40 Каберне совиньон, 0.75 л
2021
Южен Черноморски България Каберне совиньон43,99 лв. -
Виа Аристотелис Каберне фран Барел селекшън в кутия, 0.75 л
2018
Долината на Струма България Каберне фран85,99 лв.
Правилата
DiVino TOP 50 на най-добрите български вина е създадена и се осъществява от екипа на DiVino. Всяка година от 2012 насам DiVino определя TOP 50 на българските вина, класация базирана на редовните дегустации на DiVino през годината.
Как определяме вината от TOP 50?
- Изготвяме списък с трите най-високо оценени вина от всяка изба през последната година. В този списък могат да попаднат само вина с партида на производство над 1500 л (2000 бутилки по 0.75 л).
- От него всеки член на дегустационния екип посочва 30 вина, които са го впечатлили най-много през годината. Всеки от членовете на екипа може да посочи само по 1 (едно) вино от изба.
- Вината се класират според критерия брой посочвания на конкретно вино от членовете на екипа. За да може дадено вино да влезе в TOP 20 е необходимо да бъде посочено поне от 50% + 1 от члeновете на дегустационния екип. За 2020 екипът е от 7 човека, минимум посочвания – 4.
- Ако вината със 7, 6, 5 и 4 посочвания са повече от 20, се провежда гласуване сред тези с най-малко посочвания, за да се определи кои от тях ще допълнят 20-ицата.
- Ако вината със 7, 6, 5 и 4 посочвания са по-малко от 20, TOP 20 се допълва от следващите вина в списъка след съответната процедура по гласуване и при достигане на минимум 4 гласа.
- Вината от 21 до 50 в класацията се подреждат по азбучен ред.
- Вината от 1 до 20 се дегустират отново общо четири пъти, като оценката от първоначалната дегустация не важи. Три от четирите допълнителни дегустации са слепи, една е явна. Класацията се формира от сбора на четирите оценки.
Отделна класация TOP 10 се прави на най-високо оценените през годината български вина в лимитирани серии – онези, от които са произведени до 2000 бутилки. Формира се и селекция за категорията Best Buy – вината, които са с най-добро съотношение между качество и цена за съответната година. Критерият за Best Buy e виното да е с минимум 90 точки и да струва до 20 лв. на дребно. Определят се и специални награди в няколко категории: най-добро червено вино, най-добро бяло вино, най-добро розе, най-добро пенливо, най-добро десертно вино, най-добро червено и бяло вино от местен български сорт и специална награда за натурално вино на Българска винена академия.
Членове на дегустационния екип на DiVino
Вили Гълъбова – един от учредителите и основен лектор на Българска винена академия. Винен експерт с дългогодишен опит, международен винен консултант, Вили е първата българка обучавана в Лондонския Institute of Masters of Wine. Тя е международен винен съдия в International Wine and Spirit Competition, в Mundus Vini и в други престижни винени конкурси. Автор е на книгата Виното е за всички.
Ефросия Благоева е винен автор, лектор и дегустатор с над 20-годишен опит. Изкуствовед по образование, тя прегръща винената тема след като се дипломира в курс на Андрю Бел, председател на ASA (American Sommelier Association). Участва в дегустационни комисии на международни винени конкурси в България и Европа. Съосновател и председател на клуб Винен наблюдател и съсобственик в софийския винен бар Grape Central.
Юлия Костадинова – дългогодишен главен редактор на Divino.bg, уважаван специалист, дегустатор и лектор. Тя е един от създателите и съорганизатор на най-големия форум на българското вино – DiVino.Taste. Юлия е част от журито на важни международни и български винени и високоалкохолни конкурси, сред които Concours Mondial de Bruxelles и Spirits Selection. От 2015 е и член на престижния световен клуб Circle of Wine Writers.
Яна Петкова – възпитаник на Австрийската винена академия – клон на British Wine and Spirit Education Trust – и притежател на WSET Diploma. Един от учредителите и основен лектор в Българската винена академия, винен консултант и специалист по винен маркетинг, блогър и ресторантьор. Яна е винен съдия в престижния конкурс International Wine Challenge, а е част и от други дегустационни панели в България и чужбина. Автор е на книгата А, б, вино.
Ясен Бориславов – доцент и доктор по история на българската журналистика, преподавател в Нов български университет и автор на книгата „Виното. Българска енциклопедия“. Човек със сериозно журналистическо перо и енциклопедични знания за света на виното. Винен дегустатор с дългогодишен опит, международен съдия в Mundus Vini и други винени конкурси от световна величина.
Ясен Захариев – винен журналист, доцент по философия в Нов български университет, където води курсове, посветени на културата и географията на виното, естетиката и философията на вкуса. Работил е като винар в САЩ и Южна Австралия. Има над 20-годишен опит в дегустациите на вино и множество академични и популярни публикации по темата.
Емил Коралов e основател и идеолог на DiVino, създател и главен организатор на най-големия форум на българското вино DiVino.Taste, както и на редица други значими винени събития. Съосновател на Българска асоциация на винените професионалисти. Винен познавач, експерт и дегустатор с безкомпромисен усет към цялостното качество на вината.
Как провеждаме редовните целогодишни дегустации
Основна част от работата на DiVino като посредник между производителите и потребителите e свързана с редовните дегустации, провеждани през цялата година. Крайният резултат от тези дегустации е класацията DiVino Top 50. Дегустационният екип на DiVino оценява всяко вино по 100-балната система, а за крайна оценка на виното се взима средният резултат от оценките на всеки от дегустаторите. Категории при оценките и системата на DiVino рейтинг може да видите на в Divino.bg
Дегустациите за DiVino рейтинг са слепи – на екипа са известни само сортът (респективно купажът или основните му съставки) и реколтата на виното. По време на една дегустационна сесия се оценяват до 25 вина. Между края на една сесия и началото на друга не може да има по-малко от 4 часа. Внимава се вината винаги да се дегустират на правилната температура и в най-добрата им форма. Бутилките се набавят от производители и търговци. Официална DiVino оценка може да има само вино в завършен търговски вид, което може да бъде закупено на едро, на дребно, в ресторанти или директно от избите.
Оценката и характеристиката на дегустираните вина се публикуват в www.divino.bg