БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА! В следващите две седмици всички поръчки за София и страната, над 10,00 лв, идват при Вас безплатно! Заредете се с вино сега!

DiVino TOP 50

Филтри
Филтри
Категории
  • България
  • DiVino TOP 50
Цена
-
Производител
  1. Беса Валей
  2. Винарна Братанови
  3. Драгомир
  4. Марян
  5. Меди Вали
  6. Румелия
  7. Санта Сара
  8. ***
  9. Бетър Халф
  10. Вила Юстина
  11. Винарска изба Манастира
  12. Домейн Бойар
  13. Едоардо Миролио
  14. Загрей
  15. Иво Върбанов
  16. Изба Кортен
  17. Капатово
  18. Либера Естейт
  19. Мидалидаре Естейт
  20. Орбелия
  21. Фоур Френдс
  22. Царев Брод
  23. Ямантиеви
Покажи по-малко
Настрой низходяща посока
на страница
Страница

Артикули 1-24 от 28

  1. Домейн Беса Вали Гран Кюве 2017, 0.75 л
    Домейн Беса Вали Гран Кюве 2017, 0.75 л
    Тракийска низина България Купаж
    65,99 лв.
  2. Драгомир Резерва Рубин 2017 в кутия, 0.75 л
    Драгомир Резерва Рубин 2017 в кутия, 0.75 л
    България Рубин
    84,99 лв.
  3. Загрей Мавруд Резерва 2018, 0.75 л
    Загрей Мавруд Резерва 2018, 0.75 л
    Тракийска низина България Мавруд
    17,99 лв.
  4. Санта Сара Приват Мавруд 2017, 0.75 л
    Санта Сара Приват Мавруд 2017, 0.75 л
    Тракийска низина България Мавруд
    66,99 лв.
  5. Домейн Бойар Сюприйм Гранд Кюве 2017, 0.75 л
    Домейн Бойар Сюприйм Гранд Кюве 2017, 0.75 л
    Тракийска низина България Купаж
    39,99 лв.
  6. Колорито Совиньон Блан 2020, 0.75 л
    Колорито Совиньон Блан 2020, 0.75 л
    България Совиньон блан
    17,99 лв.
  7. Бетър Халф Сира, Малбек и Карменер 2019, 0.75 л
    Бетър Халф Сира, Малбек и Карменер 2019, 0.75 л
    Тракийска низина България Карменер, Малбек, Сира/Шираз
    26,99 лв.
  8. Братанов Рубин Жаклин Прайвит Ризърв 2017, 0.75 л
    Братанов Рубин Жаклин Прайвит Ризърв 2017, 0.75 л
    Тракийска низина България Рубин
    77,99 лв.
  9. Двор #1 Дилетанте 2020, 0.75 л
    Двор #1 Дилетанте 2020, 0.75 л
    Тракийска низина България Купаж
    32,99 лв.
  10. Едоардо Миролио Брут ЕПВ, 0.75 л
    Едоардо Миролио Брут ЕПВ, 0.75 л
    Тракийска низина България Купаж
    36,99 лв.
  11. Фоур Френдс Блек Шадоу 2018, 0.75 л
    Фоур Френдс Блек Шадоу 2018, 0.75 л
    Тракийска низина България Купаж
    35,99 лв.
  12. Иво Върбанов Sonatine Bureaucratique Сира и Вионие 2018, 0.75 л
    Иво Върбанов Sonatine Bureaucratique Сира и Вионие 2018, 0.75 л
    Тракийска низина България Вионие, Сира
    57,99 лв.
  13. Капатово Гренаш, Мурведър и Сира 2020, 0.75 л
    Капатово Гренаш, Мурведър и Сира 2020, 0.75 л
    Югозападен България Гренаш, Мурведър, Сира
    22,99 лв.
  14. Кортен Гранд Винтидж 2020, 0.75 л
    Кортен Гранд Винтидж 2020, 0.75 л
    Тракийска низина България Купаж
    33,99 лв.
  15. Либера Ориндж Керацуда 2020, 0.75 л
    Либера Ориндж Керацуда 2020, 0.75 л
    България Купаж
    18,99 лв.
  16. Изба Манастира Илая Резерва Мавруд 2018, 0.75 л
    Изба Манастира Илая Резерва Мавруд 2018, 0.75 л
    Тракийска низина България Мавруд
    24,99 лв.
  17. Марян Резерва 2017, 0.75 л
    Марян Резерва 2017, 0.75 л
    Североизточен България Каберне фран, Мерло, Каберне совиньон
    47,99 лв.
  18. Инканто Блек 2018, 0.75 л
    Инканто Блек 2018, 0.75 л
    България Купаж
    33,49 лв.
  19. Инканто Блек 2018 в лукс кутия, 0.75 л
    Инканто Блек 2018 в лукс кутия, 0.75 л
    България Купаж
    38,50 лв.
  20. Мидалидаре Гранд Кюве 2017, 0.75 л
    Мидалидаре Гранд Кюве 2017, 0.75 л
    Тракийска низина България Малбек, Мерло, Каберне совиньон
    49,99 лв.
  21. Виа Аристотелис Каберне совиньон 2019, 0.75 л
    Виа Аристотелис Каберне совиньон 2019, 0.75 л
    България Каберне совиньон
    22,99 лв.
  22. Румелия Ерелия Купаж 2017, 0.75 л
    Румелия Ерелия Купаж 2017, 0.75 л
    България Купаж
    27,99 лв.
  23. Царев Брод Пино ноар Резерва 2016, 0.75 л
    Царев Брод Пино ноар Резерва 2016, 0.75 л
    България Пино ноар
    33,99 лв.
  24. Вила Юстина Екстра Брут Семийон Естествено пенливо 2019, 0.75 л
    Вила Юстина Екстра Брут Семийон Естествено пенливо 2019, 0.75 л
    Тракийска низина България Семийон
    18,99 лв.
Настрой низходяща посока
на страница
Страница

Артикули 1-24 от 28

Правилата

DiVino TOP 50 на най-добрите български вина е създадена и се осъществява от екипа на DiVino. Всяка година от 2012 насам DiVino определя TOP 50 на българските вина, класация базирана на редовните дегустации на DiVino през годината.

Как определяме вината от TOP 50?

  1. Изготвяме списък с трите най-високо оценени вина от всяка изба през последната година. В този списък могат да попаднат само вина с партида на производство над 1500 л (2000 бутилки по 0.75 л).
  2. От него всеки член на дегустационния екип посочва 30 вина, които са го впечатлили най-много през годината. Всеки от членовете на екипа може да посочи само по 1 (едно) вино от изба.
  3. Вината се класират според критерия брой посочвания на конкретно вино от членовете на екипа. За да може дадено вино да влезе в TOP 20 е необходимо да бъде посочено поне от 50% + 1 от члeновете на дегустационния екип. За 2020 екипът е от 7 човека, минимум посочвания – 4.
  4. Ако вината със 7, 6, 5 и 4 посочвания са повече от 20, се провежда гласуване сред тези с най-малко посочвания, за да се определи кои от тях ще допълнят 20-ицата.
  5. Ако вината със 7, 6, 5 и 4 посочвания са по-малко от 20, TOP 20 се допълва от следващите вина в списъка след съответната процедура по гласуване и при достигане на минимум 4 гласа.
  6. Вината от 21 до 50 в класацията се подреждат по азбучен ред.
  7. Вината от 1 до 20 се дегустират отново общо четири пъти, като оценката от първоначалната дегустация не важи. Три от четирите допълнителни дегустации са слепи, една е явна. Класацията се формира от сбора на четирите оценки.

Отделна класация TOP 10 се прави на най-високо оценените през годината български вина в лимитирани серии – онези, от които са произведени до 2000 бутилки. Формира се и селекция за категорията Best Buy – вината, които са с най-добро съотношение между качество и цена за съответната година. Критерият за Best Buy e виното да е с минимум 90 точки и да струва до 20 лв. на дребно. Определят се и специални награди в няколко категории: най-добро червено вино, най-добро бяло вино, най-добро розе, най-добро пенливо, най-добро десертно вино, най-добро червено и бяло вино от местен български сорт и специална награда за натурално вино на Българска винена академия.

 

Членове на дегустационния екип на DiVino

Вили Гълъбова – един от учредителите и основен лектор на Българска винена академия. Винен експерт с дългогодишен опит, международен винен консултант, Вили е първата българка обучавана в Лондонския Institute of Masters of Wine. Тя е международен винен съдия в International Wine and Spirit Competition, в Mundus Vini и в други престижни винени конкурси. Автор е на книгата Виното е за всички.

Ефросия Благоева е винен автор, лектор и дегустатор с над 20-годишен опит. Изкуствовед по образование, тя прегръща винената тема след като се дипломира в курс на Андрю Бел, председател на ASA (American Sommelier Association). Участва в дегустационни комисии на международни винени конкурси в България и Европа. Съосновател и председател на клуб Винен наблюдател и съсобственик в софийския винен бар Grape Central.

Юлия Костадинова – дългогодишен главен редактор на Divino.bg, уважаван специалист, дегустатор и лектор. Тя е един от създателите и съорганизатор на най-големия форум на българското вино – DiVino.Taste. Юлия е част от журито на важни международни и български винени и високоалкохолни конкурси, сред които Concours Mondial de Bruxelles и Spirits Selection. От 2015 е и член на престижния световен клуб Circle of Wine Writers.

Яна Петкова – възпитаник на Австрийската винена академия – клон на British Wine and Spirit Education Trust – и притежател на WSET Diploma. Един от учредителите и основен лектор в Българската винена академия, винен консултант и специалист по винен маркетинг, блогър и ресторантьор. Яна е винен съдия в престижния конкурс International Wine Challenge, а е част и от други дегустационни панели в България и чужбина. Автор е на книгата А, б, вино.

Ясен Бориславов – доцент и доктор по история на българската журналистика, преподавател в Нов български университет и автор на книгата „Виното. Българска енциклопедия“. Човек със сериозно журналистическо перо и енциклопедични знания за света на виното. Винен дегустатор с дългогодишен опит, международен съдия в Mundus Vini и други винени конкурси от световна величина. 

Ясен Захариев – винен журналист, доцент по философия в Нов български университет, където води курсове, посветени на културата и географията на виното, естетиката и философията на вкуса. Работил е като винар в САЩ и Южна Австралия. Има над 20-годишен опит в дегустациите на вино и множество академични и популярни публикации по темата.

Емил Коралов e основател и идеолог на DiVino, създател и главен организатор на най-големия форум на българското вино DiVino.Taste, както и на редица други значими винени събития. Съосновател на Българска асоциация на винените професионалисти. Винен познавач, експерт и дегустатор с безкомпромисен усет към цялостното качество на вината.

 

Как провеждаме редовните целогодишни дегустации

Основна част от работата на DiVino като посредник между производителите и потребителите e свързана с редовните дегустации, провеждани през цялата година. Крайният резултат от тези дегустации е класацията DiVino Top 50. Дегустационният екип на DiVino оценява всяко вино по 100-балната система, а за крайна оценка на виното се взима средният резултат от оценките на всеки от дегустаторите. Категории при оценките и системата на DiVino рейтинг може да видите на в Divino.bg

Дегустациите за DiVino рейтинг са слепи – на екипа са известни само сортът (респективно купажът или основните му съставки) и реколтата на виното. По време на една дегустационна сесия се оценяват до 25 вина. Между края на една сесия и началото на друга не може да има по-малко от 4 часа. Внимава се вината винаги да се дегустират на правилната температура и в най-добрата им форма. Бутилките се набавят от производители и търговци. Официална DiVino оценка може да има само вино в завършен търговски вид, което може да бъде закупено на едро, на дребно, в ресторанти или директно от избите.

Оценката и характеристиката на дегустираните вина се публикуват в www.divino.bg